Destinul tragic, al Tinerilor Crestini din Diaspora Romana:

Iubiti frati romani, spre deosebire de toate stirile crestine din lumea virtuala, publicatiile noastre reprezinta o drama tragica, care caracterizeaza si ilustreaza vieti reale, ale crestinilor romani din Diaspora. Articolele noastre reprezinta un conflict foarte complex si puternic, cu intamplari si situatii tragice, care se da intre doua generatii crestine. Cea mai afectata si lovita-n soarta generatie suntem noi, tinerii romani nascuti sau crescuti in America si Canada, care de ani de zile ne luptam pentru: supravietuire, recunoastere si acceptare in bisericile romane. A doua generatie sunt frati mai in varsta si pastorii nostri, care de-o viata se lupta din rasputeri, pentru a-si pastra si mentine: pozitiile dominante, puterea totala, si controlul absolut in bisericile dansilor. Pastorii si lucratorii nostri in general, datorita impotentei dansilor de-a predica si-n limba engleza, eii sunt ingroziti ca vor fi inlaturati de la putere de catre generatia tanara, si ca rezultat isi vor pierde functiile si salarul. Frati mai invarsta si batrani din poporul roman sunt inspaimantati, ca acceptandune si pe noi isi vor pierde: limba, cultura, oboceiurile si traditiile romanesti din biserici. Noi tinerii traim groaza de-a fi respinsi si alungati, groaza unui necunoscut care ne pandeste la usa, groaza izolari si a singuratati din bisericile romane, cat si pericolul de-a ne pierde pentru todeauna de la credinta... Cititi in continuare...

miercuri, 6 mai 2009

Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2009:

.
Iubiti frati romani! S-au implinit 3 ani de la pornirea acestei miscari crestine, care si-a propus ca obiectiv "Introducerea si a limbii engleze in Bisericile romane din America si Canada". Asa cum multi dintre dvs. deja stiti ca in fiecare an pierdem un numar considerabil de tineri, atat din Biserica cat si de la credinta. Aceasta se datoreaza faptului ca desi frecventam Bisericile romane nu intelegem mai nimic din mesajul Evangheliei predicat in limba romana. In ultimi ani, am insistat mult pe langa sutele de pastori romani din America si Canada pentru ca sa ne vina in ajutor. Le-am cerut "sa avem doar 30 de minute de predica in limba engleza la serviciile divine", pentru a putea intelege Cuvantul Evangheliei si Legea Lui Dumnezeu in Bisericile romane. Cu exceptia a 10 pastori, care sunt: "Marinel Mesaros", "Florin Cimpean", "Avram Berghiano", "Simion Timbuc", "Beni Bora", "Dr. Lazăr Gog", "Ted Doru Pope", "Emanuel Pavel", "Doru Levi Ilioi", "Petru Lascau" si "John Blig", majoritatea celorlalti se impotrivesc. Fara sa puna suflet sau interes fata de aceasta generatie tanara, acesti frati refuza cu orice pret sa ne ajute.

Frati dragi! noi suntem copiii si viitorul Bisericilor romane. Daca ne iubiti si doriti sa ajungem in cer, va rugam sa ne veniti in ajutor. Avem nevoie de rugaciunile, dragostea si sprijinul dvs. in aceasta lucrare. Interventia dvs. este absolut necesara, pentru a putea salva aceasta generatie tanara pentru Dumnezeu. In decursul acestor trei ani de lupta, am realizat ca impotrivirile cele mai mari le avem din partea pastorilor nostri care din interese personale, patriotism, sau lipsa de cunoastere a limbi engleze, refuza cu orice pret sa ne ajute. In ce priveste fratii si surorile din Bisericile Romane putem spune ca raspunsul dansilor pozitiv initiativei noastre, a fost peste asteptarile noastre. Dupa inca un an de lupta pentru salvarea tinerilor romani si introducerea si a limbii engleze in Bisericile noastre, va putem aducem o veste buna. Din sutele de Biserici Romane din Statele Unite si Canada, anul acesta inca sase Biserici s-au adugat pe "lista Bisericilor care accepta predica in limba engleza la serviciile divine". Conducerea lor ne-a facut de cunoscut, ca accepta tinerii cu toata dragostea si sunt de acord sa ofere acestei generatii tinere "cel putin 30 de minute de predica in limba engleza la programul din biserica". In acest fel tinerii pot sa inteleaga Cuvantul Evangheliei si Legile Lui Dumnezeu care sunt predicate in Bisericile romane. Bucuria noastra este mare pentru ca la ora actuala avem in total zece Biserici Romane care au inteles nevoia si dorinta tineriilor acceptand ca in Bisericile dansilor sa se predice si in limba engleza. Pastorii si lucratorii acestor Biserici si-au inteles chemarea si trimiterea care le-a facut-o Dumnezeu. Au renuntat la obiceiurile si traditile romanesti si au pus Lucrarea Lui Dumnezeu de salvare a tinerilor romani, mai presus de interesele personale. Ii multumim Lui Dumnezeu pentru fiecare dintre acesti frati si dorim ca Domnul Isus sa le rasplateasca toate eforturile facute in directia aceasta cu viata vejnica. De asemenea,vrem sa multumim membrilor acestor Biserici pentru dragostea si intelegerea de care au dat dovada fata de generatia tanara.


Aceste biserici sunt:In anul 2008:
1). "Living Waters Romanian Church'', Glendale, AZ. pastor "Marinel Mesaros", http://livingwatersro.org/ ,
2). "Philadelphia Romanian Church", Chicago IL. Pastor "Florin Cimpean", http://www.philarom.com/ ,
3). "Agape Bible Church", Portland, Or. Pastor " Avram Berghiano", http://agapebiblechurch.org/ ,
4). "Bethesda Romanian Pentecostal Church", Troy Michigan. Pastor "Simion Timbuc", http://betezda.com/ ,
In anul 2009:
5). "Bethesda Romanian Church of God" Denver North Carolina. Pastor "Beni Bora ", http://robethesda.com/ ,
6). "Emanuel Romanian Church of God" Anaheim-California. Rev. Dr. "Lazăr Gog", http://emanuelchurch.com/ ,
7). "Christian Agape Church" Vancouver, Canada. Pastor "Ted Doru Pope" http://bisericaagape.ca/ ,
8). "Emmanuel Church of God", Phoenix , AZ. Pastor "Doru Levi Ilioi", http://www.eptl.org/ ,
9). "Elim Romanian Church", Phoenix Arizona. Pastor "Petru Lascau", http://elimarizona.com/ ,
10). "The Oasis of Light Church", San Antonio, TX. Pastor "John Blig". http://theoasisoflight.org/,
,


Stim din Biblie ca Dumnezeu intodeauna si-a avut oamenii Lui care fara a le fi frica, au fost gata sa faca totul pentru a duce la indeplinire Lucrarea Lui de salvare a oamenilor. Asa cum vedeti, avem si pastori minunati care fac eforturi mari pentru a pregati aceasta generatie tanara pentru Imparatia lui Dumnezeu. Pe acesti pastori noi ii iubim mult, ii respectam si ii suportam, pentru dragostea, daruirea si intelepciunea cu care fac aceasta Lucrare. Ne rugam ca Domnul Isus sa le rasplateasca toata osteneala. I-am ruga pe pastorii amintiti mai sus sa nu se supere pe noi, pentru faptul ca datorita majoritati, ne adresam in general la pastori romani-americani in articolele noastre.

Din scrisorile primite si discutiile avute, aflam ca unii dintre fratii nostri romani sunteti foarte sensibili cand spunem unele lucruri despre pastorii nostri, crezand ca avem ceva personal cu dansi. Am vrea sa va asiguram iubiti frati, ca nu avem nimic personal cu nici unul dintre ei. Tot ceea ce spunem despre dansi, este legat de activitatea lor cu tinerii, impotrivirile care le vedem si poruncile date de Dumnezeu cu privire la ajutorarea acestei generatii tinere. Sa stiti ca noi, niciodata nu le vom cere acestor frati mai mult decat le-a poruncit Dumnezeu sa faca pentru noi. Am vrea sa va spunem, ca la fel ca David (1 Regi 24, 7), nu ne este deloc usor sa ne atingem de unsi Domnului, si-o facem cu o mare frica si temere de Dumnezeu. Este posibil ca prin actiunea noastra sa le taiem din mantaua nepasari si sa le spargem ulciorul inganfari (asa ca David), dar cu toate acestea, nu ne vom lupta niciodata sa-i coboram de la locul la care i-a pus Dumnezeu. Cu trei ani in urma cand ne-am inrolat in acesta lucrare, nu ne-am asteptat sa descoperim ca defapt pastorii romani vor fi problema tinerilor. Credeam ca vom avea de luptat doar cu o parte din fratii romani de rand, dealtfel mari patrioti romani, dar mai putin pregatiti in cunoaserea Bibliei si lipsiti de intelepciunea Lui Dumnezeu. Desigur ca atunci cand am realizat ca pastori nostri sunt problema pierderi acestei generatii tinere, ne-am infricosat deoarece ne-am vazut foarte slabi pentru niste adversari de talia dansilor. In acele momente ne-am fi bucurat mult daca Dumnezeu ar fi dat aceasta lucrare altor frati, cu o pregatire inalta, cu experienta si cunoscatori ai Cuvantului lui Dumnezeu si ai limbi romane.
Trebuie sa recunoastem ca pastorii nostri sunt mult mai pregatiti decat noi. Asa ca David (1 Samuel 17 cu 49) ne-am trezit la un moment dat pe campul de lupta in fata unui Goliat inarmat din cap pana in picioare in: cunoasterea Bibliei, cunoasterea limbi romane si cu experienta in lupte. Aflam de la Conventii ca pastori nostri o viata intreaga s-au luptat; s-au luptat: cu comunismul, cu frontierile romane, cu lagarele, cu America si altele. De asemenea, am aflat de la frati mai in varsta ca acesti pastori s-au mai luptat si intre dansi, ba chiar si cu membrii din biserici. In ultimi ani ii vedem luptand cu americanii si limba engleza, ca sa nu ajunga in Bisericile Romane. Ba mai mult, in acesti tri ani neobositi se lupta si cu noi copii bisericilor. Noi nu credem ca toate luptele pastorilor nostri sunt si luptele Lui Dumnezeu, dar trebuie sa recunoastem ca intradevar acesti frati sunt "adevarati luptatori romani". Cat despre noi, am putea sa va spunem ca nu ne putem compara cu dansi pentru ca suntem fara experinta si fara o armatura necesara. Cu alte cuvinte, precum David de odinioara, ne-am pornit la lupta doar cu o prastie in mana (c-o invatatura incepatoare). Numai ca diferenta dintre noi si David a fost, in loc sa inaintam spre Goliat fara frica, am luat-o la fuga in directie opusa ca Iona. Iona a plecat la Tars (Iona: 1: 1), iar noi am fugit la americani.
Dumnezeu insa ne-a iesit in cale si ne-a trecut prin cateva incercari neplacute, la fel ca pe Iona. Apoi ne-a spus "sa nu dam inapoi, noi trebuie sa mergem inainte" si ne-a aratat directia in care trebuie sa mergem. Directia care El ne-a aratat-o nu era inspre Bisericile Americane ci inspre Bisericile Romane. Asa ca stam in fata dvs. la porunca Lui Dumnezeu cu un mesaj foarte scurt ca si al lui Iona (Iona 3cu4): "vrem 30 de minute predica in limba engleza la serviciile divine". V-am transmis acest mesaj, iar acum stam in asteptare ca sa vedem daca Dumnezeu se va indura si de generatia noastra asa cum s-a indurat de cetatea Ninive. Noi suntem constienti ca pastorii romani s-au saturat de noi, lucru care l-am aflat de la multi dintre eii. Sa stiti ca si noi ne-am saturat de a ne ruga de oameni. Oricum, asa cum vedeti, noi nu avem de ales pentru ca Dumnezeu ne porunceste sa mergem inainte si sa ducem lucrarea aceasta pana la capat. V-am spus toate acestea iubiti frati, ca sa va dati seama de faptul ca noi nu avem nici o satisfactie ca ne luptam cu pastorii romani. Misiunea nostra nu este de-a intarata fratii ci de a "salva aceasta generatie tanara pentru cer".

Motivatia luptei noastre cu pastorii romani se datoreaza impotrivirilor care le vedem si datorita faptului ca nu putem accepta pierderea tinerilor. Cu regret va putem spune ca in cei mai multi dintre pastorii nostri, nu vedem nici un interes de a salva aceasta generatie tanara pentru Dumnezeu. In schimb, la majoritatea dintre ei vedem un interes personal. Daca vom studia Evanghelia vom afla ca Domnul Isus ne vorbeste despre asemenea invatatori ai vremurilor noastre in 2 Petru 2: 1-3... In frazele acestor versete sunt cuvinte grele si nu le putem publica, cei interesati le puteti gasi in Biblie. Asa cum stiti fratilor, pozitia de pastor in special in America si Canada, a devenit o functie foarte profitabila si foarte atragatoare pentru oamenii de rand, care nu au nimic de a face cu mantuirea sufletelor sau salvarea tinerilor pentru cer. In Matei 7:15 sta scris : "Paziti-va de proorocii mincinosi. Ei vin la voi imbracati in haine de oi, dar pe dinlauntru sunt niste lupi rapitori. Iti veti cunoaste dupa roadele lor". Noi nu putem spune ca toti pastorii romani din America si Canada fac parte din aceasta categorie de lucratori, nu fratilor. Dar uitandu-ne la roadele unora ne-am dat seama ca exista printre noi si unii dintre acestea, si nu putini. Va dam cateva exemple: Conform Bibliei, pastori care ignora nevoile biserici, sau mai concret nevoile tinerilor si IL ignora pe Dumnezeu si poruncile Lui, nu poate sa fie din Dumnezeu. Pastorii care protejaza limba si cultura romana cu riscul sa piarda tineri pentru todeauna, pot sa fie considerati buni patrioti sau buni politicieni, dar nu pot sa fie niciodata buni lucratori in campul Evangheliei. Noi i-am intelege pe pastorii nostri daca nu ne-ar da nimic in cazul ca le-am cere: droguri, tigari, alcol, muzica rok, reviste muldare, sau altele de genul acesta. Dar nu vom intelege niciodata un om care se pretinde ca lucreaza pentru Dumnezeu ca pastor, cu o ungere aparte si o chemare deosibita de a salva suflete pentru cer, si care sa nu ne dea: "30 de minute predica si-n limba engleza la serviciile divine" astfel incat sa putem intelege si noi Cuvantul Evangheliei si Legea Lui Dumnezeu. Ne asteptam si vom accepta ca niste oameni de rand care nu cunosc Biblia sau sunt veniti recent la credinta sa vina si sa ne spuna ca "daca nu stim romaneste nu avem ce cauta in Bisericile romane". Dar acest lucru nu il vom putea accepta niciodata unui pastor care cunoaste Biblia si poruncile Lui Dumnezeu. Un lucrator in campul Evangheliei nu va putea face aceasta niciodata, numai in cazul in care nu sunt din Dumnezeu si sunt printre noi doar "din interese personale" asa cum sta scris in Biblie.

Nu dorim sa va suparati pe noi, absolut de loc. Sa stiti ca noi nu suntem pe internet sa ofensam sau sa judecam pastorii romani-americani. "NU FRATILOR"!!! Dar este, si trebuie sa fie o Ora a adevarului cand aceste lucruri trebuiesc aduse la lumina. Am vrea sa va ganditi mult pentru ca pierderile de acum nu mai sunt dolari dvs. de alta data, ci sunt sufletele acestei generatii tinere care cu putin efort puteau fi salvati pentru Cer. Sunt copiii si nepotii multora dintre dvs. pentru care vi-ati riscat viata trecand frontierile romane, cu gandul de a le creia un viitor. Sunt aici americani pentru care Dumnezeu v-a trimes in America ca sa le spuneti despre Cristos. Sa stiti ca Dumnezeul nostru este un Dumnezeu foarte intelept, El nu va aducea in America sau Canada daca avea de gand ca prin dvs. sa evanghelizeze doar, sau numai, Romania si Europa. Deasemene am dori sa v-a spunem ca noi nu suntem primi care ne luptam cu pastori romani. Asa cum stiti, unii frati romani au mai avut probleme cu unii dintre pastorii nostri si inainte de a veni noi sa le cerem sa predice si in limba engleza si fapte acelor frati au lasat de dorit. Trebuie sa aveti mare grija iubiti frati, aflam ca unii pastori din America si Canada cauta prin schimbarea Constitutiei Biserici sa-si abroge putere totala si sa fie alesi pe viata. Ni s-a comunicat din partea unor frati ca "nici in cazul cand unii sunt prinsi chiar in pacate mari, nimeni nu se mai poate atinge de dansii, datorita sistemului de vot si a Constitutiei facute de ei". Cei care doriti sa va documentati va rugam sa cititi un mesaj primit de la unul din colaboratori nostri accesand acest link: http://groups.google.com/group/tinerii-romani-americani/web/ardeleanu-spunea. Cand in fruntea unui popor este un om al Lui Dumnezeu totul merge bine si in general Biserica este multumita. Problemele se ivesc cand interesele personale i-au locul prioritatilor Lui Dumnezeu. In ce priveste generatia tanara, dvs. trebue sa intelegeti ca nu se mai poate continua ca pana acum. S-au pierdut generatii intregi de tineri si pe nimeni nu-i intereseaza. Unde sunt si ce s-a intamplat cu ei? Cautandu-i si stand de vorba cu acesti oameni, am ajuns sa cunoastem motivele pentru care au parasit pentru totdeauna Bisericile romane. Aducand aceste motive inaintea pastorilor cu scopul de a le cere ajutor, ne-am lovit de o indiferenta totala din parte dansilor si am observat ca nu le pasa daca si generatia noastra se va pierde. In loc sa vina la noi cu o invatatura sanatoasa si cu Cuvantul Lui Dumnezeu, vin cu niste argumente si povestiri din istoria poporului roman inca de pe vremea Dacilor si a Romanilor. Uni frati ne scriu in detaliu cum romanii cu sute de ani in urma s-au luptat cu Turcii si cu alte popoare migratoare pentru pastrarea obiceiurilor, traditiilor, limbi si culturi poporului roman. Am aflat ca au ajuns pana acolo ca si-au dat fetele fecioare acestor pagani ca sa le faca prostituate, numai ca sa poata sa-si pastreze limba si cultura romana. Se vede ca in toate vremurile, cum de altfel si-n vremea noastra tinerii romani au fost si sunt sacrificati din motive personale. Dorim sa va intrebam fratilor daca "dvs. chiar credeti ca limba si cultura romana au fost mai pretioase in fata Lui Dumnezeu, decat sufletele acelor fete fecioare?" Sa stiti ca atat noua cat si Lui Dumnezeu, ne este sila de faptele si alegerea care au facut-o acei oameni romani din acele vremuri. Ne miram cum uni pot sa ne spuna ca sunt crestni si ca tot asa trebuie sa facem si noi in vremurile de acum, oriunde am fi in lume. "Really"? Ne bucuram de faptul ca in vremurile de azi oameni ca acestia nu mai au putere asupra tinerilor, precum aveau batranii poporului roman din acele vremuri. Sa stiti ca noi fiind pusi in situatia acelor fete fecioare, preferam mai degraba sa murim, decat sa ne pierdem mantuirea si sufletul. Asa cum vedeti, toate argumentele acestor asa zisi "frati de-ai nostri" nu sunt biblice ci in general sunt legate de natiunea romana si au un caracter, am putea spune, politic. Nu va suparati dar aceste argumente, traditii si obiceiuri romanesti sunt in contradictie cu Cuvantul si Legile Lui Dumnezeu.

Uni ne spun: "daca nu stiti romaneste, nu aveti ce cauta in bisericile romane". Coform Evangheliei, Dumnezeu nu ne obliga sa invatam nici o limba straina ori care ar fi ea. Deasemenea nu gasim nicaeri scris in Biblie nimic despre "Bisericile romane". Peste tot Dumnezeu ne vorbeste: "ca locul unde se aduna cei credinciosi, este casa Lui Dumnezeu". In concluzie acesta cladiri care pastori nostri le-au numit "Bisericile romane" sunt de alfel "casa Lui Dumnezeu". Daca aceste cladiri sunt casa Lui Dumnezeu, sa stiti ca Dumnezeu in calitate de stapan nu-i permite nimanui, sa puna reguli cu privire la musafiri casei Lui. El este stapan si tot el vrea sa dea dispozitii cu privire la cine poate sa-L viziteze. In Biblie Domnul Isus ne spune in Matei 11:28: "Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna." Intrun alt verset in Luca 18:16 scrie: "...Lasati copii sa vina la Mine si nu-i opriti, caci imparatia lui Dumnezeu este a unora ca acestia". In acest cladiri, Dumnezeu ne spune: "ca orce persoana care are nevoe de ajutor spiritual, indiferent de: varsta, culoare, natiune si limba pe care o vorbeste, este bine venit". Deci "tinerii romani americani" indiferent ca stiu s-au nu romaneste, stapanul casei care este Dumnezeu, a dat porunca sa fie primiti si sa li se dea un tratament potrivit nevoilor pe care le au. Deasemena am dori sa v-a sounem ca frati crestini advocati din America, afland de situatia nostra ne-au contactat si ne-au spus "ca ne stau la dispozitie cu serviciile dansilor, pentru a ne ajuta pe cai legale sa rezolvam problema tinerilor". Am aflat ca ceea ce fac pastorii nostri din America si Canada cu tineri romani, pe langa faptul ca nu este Biblic si crestineste, nu este nici cel putin legal comform legilor americane. Ar fi bine sa-si aminteasca pastori nostri ca atunci cand dansi au emigrat in aceste tari, statul American sau Canadian i-au acceptat cu toata dragostea fara sa faca vre-o deosebire de natie, rasa sau culoare, si au primit toate drepturile unui american sau canadian, cu toate ca nu cunosteau limba engleza. Sa stiti ca ne deranjaza faptul ca pastori romani ajunsi si ei la putere, ne-au taiat toate drepturile si ne scot afara din bisericile romane, pentru sigurul motiv ca nu le vorbim prea bine limba. "We do not think is fair". Noi nu dorim sa-i scoatem pe dansi afara din nici o Biserica, ba dimpotriva am vrea ca aceasta lucrare de salvare a tinerilor sa o facem impreuna cu dansii, nu singuri. Am vrea sa spunem pastorilor nostri sa aiba mare grija deoarece America si Canada au luptat si lupta pentru drepturile oamenilor, iar descriminarile de orice fel sunt pedepsite. Cat despre noi, putem sa le spunem ca pot sa fie linistiti, pentru ca noi nu o sa dam in judecata nici un pastor roman. Dar am aflat ca sunt foarte multi parinti si frati, care sun foarte revoltati datorita discriminarilor aduse la adresa tinerilor.

Asa cum vedeti iubiti frati romani, pastorii nostri din America si Canada reprezinta o problema destul de mare atat pentru generatia noastra cat si pentru mantuirea altor suflete. Cei mai multi dintre ei, din anumite motive personale blocheaza cu desavarsire lucrarea Lui Dumnezeu de salvare a tinerilor si ,in acelasi timp, se opun porunci date de Dumnezeu ucenicilor in Marcu 16:15, aceia de " a propovadui Cuvantul Evangheliei la orice faptura...," nu numai la romani. In raporul nostru pe anul 2008 v-am scris ca, citam: "anul acesta vom apela la mila pastorilor romani pentru a ne ajuta, asa cum a facut-o si vaduva din Biblie in "Pilda judecatorului nedrept" din Luca cap.18, de 1 la 8. Am facut aceasta, crezand ca pastori nostri sunt mult mai buni la suflet decat judecatorul nedrept din Biblie "care de oameni nu se temea si de Dumnezeu nu se rusina". Realizam ca ne-am inselat cu privire la unii pastori. Cu regret va spunem ca pe cei mai multi dintre dansi nu-i putem compara nici chiar cu acest judecator nedrept. Acel om, cu toate ca era foarte rau si fara suflet, totusi dupa multa insistenta a facut dreptate acelei vaduve. Dupa 3 ani de zile de insistenta, cei mai multi dintre pastori continua sa se impotriveasca, sa ne ignore si sa respinga nevoile acestei generatii tinere. Unii chiar continua sa caute motive pentru a ne scoate afara din bisericile romane. Va dam un fapt concret. Nu demult, un pastor roman din America a scos din biserica dansului un numar destul de mare de tineri pentru singurul motiv ca acesti tineri fiind o formatie de cantareti din biserica, au cantat muzica crestina intr-un restaurant unde se serveste mancare si bautura. Ca sa nu va faceti o impresie gresita, trebuie sa precizam ca acest restaurant nu a fost un bar de noapte ci un restaurant obisnuit ca multe altele din America si Canada, unde in general se serveste mancare dar si bautura alcoolica (la fel ca si cele in care mananca pastorii nostri). Dupa conceptia acestui frate, este OK sa mergem in aceste restaurante sa servim un "lunch" sau "diner" dar sa nu indraznim sa le cantam sau sa le spunem acestor oameni nemantuiti despre Cristos pentru ca ne va scoate afara din Bisericile Romane. Daca ne v-om duce in Biblie in Evanghelia dupa Ioan: 2 cu 1, iL v-om gasi pe Domnul Isus cu ucenici la nunta din Cana unde a stat in anturajul unor bautori de prima clasa. Acesti nuntasi din Cana, bause tot vinul cu mult timp inainte de terminarea nunti. Tot aici intre acesti necredinciosi aflam ca Isus si-a facut si prima Lui minune, "transformand apa in vin". Studiind Biblia in toata umblarea Lui pe pamant, iL gasim pe Domul Isus mergand la cei necredinciosi pentru a-i aduce la mantuire. Nu-L gasim nicaeri asteptand ca cei necrediciosi sa vina la El, pentru a le vesti cuvanul. Sa stiti iubiti frati! ca acest restaurant si alcolul din el, nu a reusit sa scoata pe nici unul dintre acesti tineri muzicanti afara din biserica, "dar pastorul roman i-a scos". Se vede ca pastori nostri prezinta un pericol mult mai mare pantru generatia tanara, decat restaurantele si alcolul din lumea aceasta. Regretabil va spunem ca in cei mai multi dintre pastorii nostri exista o ura personala. Uni ne-au convins, citam: "ca chiar daca Dumnezeu din ceruri se va cobora sa le spuna sa ne dea predica si in limba engleza, nici atunci nu o vor face". Un pastor roman ne-a spus-o direct: "nu ma intereseaza, daca toti tineri vor pleca". Ne-am speriat dandu-ne seama ca pe acest pastor nu-l intereseaza nici chiar de propii lui copii.

Cu regret va spunem ca peste 90% dintre pastori nostri continua sa ignore cerinta si dorinta tinerilor. Fiind intrebati de ce nu ne ajuta, cei mai multi in fata publicului spun ca "fac totul pentru noi ori de cate ori au posibilitate si timp". Datorita intereselor personale si a programelor incarcate in limba romana, cei mai multi nu au posibilitae si nu-si mai fac timp ca sa ajute generatia tanara. Aflam ca motivele pentru care majoritatea pastorilor nostri nu se pun pe "lista Bisericilor care accepta predica si-n limba engeza", este faptul ca in realitate nu vor sa faca aceasta. Nu vor sa-si faca obligatii luandu-si angajamentul in fata poporului ca vor ajuta aceasta generatie tanara, pentru ca apoi nefacand nimic sa se faca de rusine. Din cate realizam noi, prioritatile pastorilor romani-americani sunt in general urmatoarele: fratii batrani vorbitori de limba romana, evanghelizarea fratilor romani din Romania si Europa, pastrarea traditiilor si obiceiurilor din Romania, cat si pastrarea culturi si limbi romane in bisericile noastre. Ce zice-ti fratilor? Oare aceasta-i trimeterea care le-a dat-o Dumnezeu? Sa stiti ca noi nu ne suparam ca pastorii romani din America si Canada vor sa evanghelizeze Romania si Europa, nu fratilor. Ne-am bucura totusi daca ar face aceasta lucrare dupa ce s-ar rezolva problema tinerilor din bisericile dansilor. Biblia ne spune ca "Cine nu are grija de cei din casa lui, e mai rau decat un pagan". Asa ca, va rugam iubiti frati romani sa nu ne condamnati pentru faptul ca ne legam de pastori nostri, pentru ca asa cum vedeti dansi sunt "problema" tinerilor. Cu durere va spunem: "in cat priveste situatia noastra, acesti frati sunt direct responsabili pentru pierderea acestei generatii tinere".

Introducerea limbi engleze in bisericile romane, prin votul biserici:In raportul nostru pe anul 2008 v-am spus ca am aflat caci "cu un vot de 51% din numarul membrilor din Bisericile Romane, vom putem introduce fara probleme si limba engleza". Multi dintre dvs. ne-ati contactat si ne-ati incurajat sa facem aceasta cat mai repede pentru a putea rezolva problema tinerilor inainte de a fi prea tarziu. Sa stiti ca si noi ne-am bucurat mult de aceasta varianta si am inceput sa studiem tot mai mult posibilititatea ca cererea tinerilor sa fie supusa la votul biserici. Consultandu-ne cu fratii mai in varsta am aflat ca "dorinta noastra nu va ajunge niciodata sa fie supusa la vot in fata membrilor din Biserica". Ni se spune ca varianta cu "votul biserici" au incercat-o si dansi ori de cate ori a fost cate o rupere de Biserica. In toate cazurile, datorita modului in care a fost scrisa Constitutia Bisericii de catre pastorii romani, nu a fost posibila aceasta varianta. Asa ca de fiecare data pastorul principal cu cativa dintre membrii devotati dansului au reusit sa rupa Biserica, cu toate ca in cele mai multe cazuri majoritatea membrilor nu au fost de acord cu aceasta. Poate va intrebati "ce inseamna o Constitutie si care este rolul ei"? In Statele Unite si Canada, statul american sau canadian cere ca orice Biserica care se formeaza sa-si faca o Constitutie proprie. In Constitutie este absolut necesar sa se puna in detalii doctrina Bisricii, modul de inchinare, reguli de operare, drepturi, indatorii cat si Legea Electorala. Aceasta fiind foarte necesara pentru ca autoritatile Americane sau Canadiene sa poata evalua dreptul de operare a acestei Biserici, cat si dreptul de a beneficia de anularea taxelor de stat. Dupa terminarea Constitutiei, aceasta trebuie prezentata in fata membrilor Bisericii si supusa la vot . Cu votul favorabil al 51% din membri prezenti la vot aceasta Constitutie este aprobata. Dupa ce a fost aprobata trebuie tradusa in limba engleza, iar apoi trebuie prezentata autoritatilor statului. Conform legilor americane sau canadiene, aceasta Constitutie odata aprobata prin votul membrilor, reprezinta legile acestei Biserici. Poate o sa va intrebati dar "de ce o aproba membrii Bisericilor daca nu le convine ce este scris in ea?" Datorita faptului ca sunt prezentate de pastori romani ca un act fara o prea mare importanta, aceste Constitutii au fost aprobate de fiecare data fara nici o problema. Aceasta se intampla datorita faptului ca pastori asigura Biserica ca, citam: "acest act este doar o formalitate ceruta de autoritatile Americane sau Canadiene pentru a primi Autorizatia de Deschidere a Bisericii si de a beneficia de anularea taxelor de stat. De asemenea, tot ei spun ca "aceasta Constitutie nu inseamna mai nimic pentru noi ca si credinciosi", remarcand faptul ca defapt constitutia noastra este Biblia. Astfel ca fratii romani ,din lipsa de cunostinta si increzandu-se in pastorii nostri, au aprobat aceste asa zise Constituti, fara sa le studieze cu amanuntul.

De la un frate mai in varsta am avut ocazia sa aflam ce este scris in una dintre aceste Constitutii cu privire la votul biserici. Conform acestei Constitutii pentru a pune cauza noastra la votul Bisericii, in primul rand cererea noastra ar trebui prezentata pastorului si corpului pastoral care are puterea sa o accepte sau sa o respinga. In cazul in care este respinsa, aceasta cauza trebuie prezentata Comitetului Biserici. Dupa felul in care este scrisa aceasta Constitutie, cererea noastra va fi aprobata numai in cazul in care peste doua treimi din membri din Comitet vor vota pentru. De exemplu: in cazul in care in Comitet sunt 12 membri, peste doua treimi inseamna 8+1, in concluzie 9 membri din 12 va trebui sa voteze in favoarea noastra. Numai in cazul acesta, cererea noastra va ajunge la votul Biserici. Ni se spune ca in majoritatea cazurilor, membrii din comitet, nu au fost de acord ca cererile aduse sa fie supuse la votul Biserici si au votat NU. In cazul acesta, cauzele aduse nu mai pot fi prezentate la votul membrilor din Biserica. In continuare, vrem sa va spunem cateceva despre fratii din Comitet. Am aflat ca foarte multi frati din Bisericile Romane se lupta (unii chiar o viata intreaga) ca sa ajunga avansati in diferite pozitii din Biserica. Unii doresc mult sa fie "unsi" ca diaconi, prezbiteri sau pastori. Altii se zbat sa ajunga cel putin in Comitet. In general, toti fratii care sunt "unsi" ca diaconi, prezbiteri sau pastori sunt alesi de Biserica si in Comitet, cu exceptia pastorului principal si a pastorului asistent. Ca cineva sa ajunga sa fie avansat sau sa faca parte din Comitetul unei Biserici din America sau Canada trebuie sa fie foarte cunoscuti si populari in Biserica. Cei mai populari si cunoscuti frati din popor sunt fratii care ajung pe la amvonul Bisericii dand indemnuri, predicand, organizand diferite intruni sau altele. Ca cineva sa ajunga pe la amvonul Biserici, trebue sa fie in relatii foarte bune cu pastorii principali. Precizam ca la amvonul unei Biserici Romane nu se poate ajunge fara consintamantul pastorului principal. Odata ajunsi in Comitet sau alte functii, cei mai multi dintre acesti frati ca sa se mentina pe acea pozitie si sa fie realesi trebuie sa-si pastreze relatiile de prietenie cu corpul pastoral si pastorul principal. Aceasta fiind necesar pentru a mai putea spera ca pastorii sa-i programeze din cand in cand pe la amvon ca sa predice sau sa dea indemnuri. In felul acesta isi vor putea mentine popularitatea in Biserica. Puteti sa observati cum in felul acesta se formeaza un lant continu care se pare ca nu s-a putut rupe niciodata, dupa cum ne spun fratii nostrii. V-am spus aceasta ca astfel sa va dati seama de ce in majoritatea cazurilor Comitetul a votat si voteaza in favoarea pastorilor cu toate ca au fost alesi de popor.

Revenind la aprobarea cerintei noastre, sa presupunem ca printr-o minune fratii din Comitet renunta la gandul ca nu o sa mai fie programati ca sa predice si aproba cererea noastra si astfel ajunge pana la urma la votul biserici. Conform spuselor acestui frate, in Constitutia acelei Biserici este stipulat faptul ca cererea noastra va fi aprobata numai in cazul in care peste 80% din frati din biserica voteaza "pentru". O data ajunsi la votul biserici si aici ni se spune sa fim foarte atenti. Daca in Constitutie este precizat faptul ca este nevoie de peste 80% din totalul membrilor din Biserica si nu din totalul fratilor care voteaza, cu siguranta ca vom pierde votul. Cei care au participat la alegeri ne-au spus "ca este aproape imposibil ca peste 80% din membri unei biserici sa voteze". In general frati care participa benevol la vot sunt undeva intr-un procent de 60-65% din totalul membrilor. In cazul acesta, chiar daca toti frati prezenti la vot vor vota "pentru", fiind de acord cu cauza noastra, datorita celor care nu s-au prezentat la vot sau nu au venit la Biserica, nu se va ajunge la procentajul de peste 80%, din totalul membrilor. Asa ca cererea noatra ajunge sa fie respinsa. Speram ca ne-ati inteles. Noi v-am relatat aceaste lucruri din Constitutia acelei Biserici foarte pe scurt si pe intelesul tuturor, dar in realitate aceste Constitutii sunt mult mai complicate si foarte greu de inteles. Ni se spune ca sunt foarte asemanatoare cu Constitutia comunista. Frati care au fost implicati in aceste Biserici in diferite functii ne spun "ca dupa sistemul acesta de vot, nu vom reusi sa obtinem nici o data absolut nimic, fara aprobarea pastorilor nostri". Iubiti frati romani! Statul american prevede ca aceaste Constitutii sa fie publicate si puse la indemana oricarui membru pentru a putea fi citite. Daca aceaste Constitutii sunt atat de importante si prezinta legile Biserici ce-ar fi sa cereti fiecarui pastor ca sa o publice pe internet pe site-ul biserici astfel incat fiecare membru sa o poata citi. Sa stiti ca odata facuta si aprobata, Constitutia nu mai pot fi anulata, ci doar fiecare articol poate fi amendat. Noi credem ca este bine sa o studiati si daca sunt schimbari de facut sa le faceti din timp. Totul decurge cu bine atata timp cand in fruntea poporului se afla oameni ai Lui Dumnezeu care folosesc Evanghelia in locul acestor Constitutii pentru rezolvarea problemelor din Biserici. Am vrea sa va ganditi si sa va pregatiti iubiti frati pentru invatatorii zilelor de pe urma despre care scrie Biblia. Pe acesti oameni sa stiti ca nu-i va interesa constitutia Lui Dumnezeu si o sa vina la dvs. cu constitutia facuta de dansi si mai mult ca sigur ca veti pierde.

Lupta cu patrioti romani:
Dupa lansarea raportului nostru pe anul 2008 am avut de luptat cu o grupa de frati mari patrioti romani. Nu-i stim cine sunt pentru ca nu si-au dat numele. Acesti oameni, dupa ce au citit articolul nostru si afland de faptul ca cu un vot de 51% putem introduce limba engleza in Bisericile romane, ca forma de protest au trimes o multime de email-uri in comunitatea romana si au publicat unele articole pe site-urile crestine sfatuind fratii romani din America si Canada sa nu voteze introducerea si a limbi engleze in Bisericile noastre. Au venit cu argumente ca "li s-a descoperit", ca "au aflat", ca "li-au spus Dumnezeu", ca "au visat" (in urma cu 20 de ani) ca "acesti tineri" (adica noi) vrem sa scoatem limba romana din Bisericile noastre. La altii s-a descoperit ca "ne luptam pentru postul si salariul pastorilor romani". Asa ca, foarte revoltati au inceput sa instige, spunand ceva de genul "Pe eiiiii fratilorrrrrrrr!!!!!" Se vede clar ca nu le-a vorbit Dumnezeu pentru faptul ca s-au alarmat degeaba. Dupa un an de zile, am vrea sa le spunem acestor oameni "sa fie linistiti". Dansi au niste pastori in comunitatea romana din America si Canada foarte inteligenti. Credem, totusi, ca la plecarea lor din Romania, acesti frati, au luat cu dansi "constitutia comunista", facand doar cateva schimbari ca sa aiba un caracter religios si astfel au lansat-o prin Bisericile Romane. In concordanta cu aceste Constitutii, ni se spune, "ca atat noi cat si parintii nostrii, cat si toata Biserica, nu vom pute face absolut nimic peste voia pastorilor romani-americani. In unele cazuri nici chiar dupa moartea dansilor". Asa ca fiti linsititi fratilor, puteti sa va sarbatoriti victoria, "ati castigat!!!". Au castigat si pastori romani din America si Canada, a castigat si lumea aceasta, a castigat si "infernal" o multime de tineri care se vor pierde din cauza neintelegerii mesajului Evangheliei predicat in Bisericile Romane. Sa stiti ca regretam ca am pierdut aceasta sansa. Am pierdut noi, au pierdut parintii nostrii, au pierdut Bisericile Romane, a pierdut Cerul care sarbatoreste intoarcerea fiecarui pacatos la Dumnezeu si a pierdut si Dumnezeu pentru faptul ca El a murit si pentru noi cei care nu stim romaneste. Am vrea sa spunem asa cum spune americanul: "We lost this battle, but not the war".

Lupta fratilor nostri, pentru a ne scoate de pe internet:
O alta problema care am intampinat-o anul aceasta a fost ca in luna iulie mai multi frati romani au trimes la compania Google care detine blog-urile noastre mai multe scrisori cerand sa ne scoate de pe internet pe motivul "ca facem o propaganda religioasa ilegala". Compania Google a suspendat blog-urile noastre pentru o perioada de o saptamana. Dupa mai multe scrisori in care le-am explicat in detalii munca noastra s-au hotarat sa traduca o parte din articolele noastre in limba engleza, pentru a le putea citi. Ne-afland nimic rau in tot ceea ce facem, ne-a dat permisiunea sa ne continuam lucrarea. Am aflat de la dansii care este motivul principal pentru care le ofera oamenilor blogurile gratuite. Prin acestea toti cei care pana acum nu au fost ascultati si nu au avut posibilitatea sa-si expuna opinia sau punctual de vedere, pot sa faca aceasta nestingheriti folosind blog-urilre Google. In ultimii ani s-a constatat ca multe lucruri facute in ascuns de unii oameni, au fost scoase la lumina prin aceste blog-uri. Cei care urmariti stirile de la televizor a-ti putut afla ca insusi presedintele Americii "Barack Obama" urmareste blog-urile de pe internet ale oamenilor. Un exemplu pozitiv in sensul acesta este "The Second American Revolution" (Tea Party), unde zeci de mii de americani au iesit pe strazile oraselor protestand si aratandu-si nemultumirile cu privire la activitatea Guvernului American. Totul a inceput de la un simplu blog gratuit in YouTube, care apoi a fost vizitat de peste 3 milioane de oameni. Cei care doriti sa intrati pe acest blog, va rugam sa faceti un click pe adresa acesta: http://www.youtube.com/watch?v=pKFKGrmsBDk . In ce priveste scrisorile trimese la compania Google, noi i-am ruga pe fratii nostri romani sa se opreasca pentru ca noi nu facem nimic ilegal, si nici nu ne permitem lucrul acesta nu pentru ca ne temem de oameni, ci ne temem de Dumnezeu.

Istoria poporului evreu:
O alta lucrare care ne-a preocupat anul aceasta a fost dorinta "sa aflam daca exista vreo natiune de oameni care au emigrat in Statele Unite si dupa ani de zile au reusit totusi sa-si pastrezeze limba si cultura poporului de unde au provenit. Urmarind natiunele de emigranti din America si Canada, am gasit un popor care intradevar, au reusit sa-si pastrezeze limba si cultura stramosilor lor. Acest popor ese poporul evreu. Haideti sa vedem, unde a gresit poporul roman din diaspora, pentru ca asa cum stim, atat noi cat si toate generatiile dinaintea noastra, nu a reusit sa faca aceasta. Asa ca vom discuta, daca ne permite-ti, despre istoria poporului evreu. Am citit despre ei si am avut ocazia sa discutam istoria evreilor cu mai multi: tineri, profesori si parinti evrei din Statele Unite. Nu demult am ascultat la televizor un interviu a unei famili de evrei, sot si sotie care au fost trimesi de Hitler in lagarele de la AUSCHWITZ pentru a fi executati. Acesti oameni scapand cu viata, inca in timpul razboiului au emigrat in Statele Unite. Din marturisirea acestei familii aflam ca: evreii inainte de razboi, erau asemanator cu majoritatea emigrantilor de azi. Fiind straini printre popoare lumi ca si parinti nostri, in general au fost interesati mai mult in viata de fiecare zi, in viata de familie si castigul financiar. Aflam ca bani prosperitatea si succesul i-a facut pe cei mai multi evrei emigranti sa-si uite poporul, limba si cultura parintilor lor. Ne spun acesti doi oameni: "ca evreii din acele vremuri erau niste individualisti, dezinteresati de-a se ajuta intre ei". Cu toate ca majoritatea aveau success si bani, nu-i interesa de loc viitorul evreilor ca natiune in lume. "Eram pe cale de disparitie", spuneau acesti oameni.

Cu ajungerea lui Hitler la putere am ajuns sa realizam, "ca toti aveam aceiasi soarta, numele nostru de evreu ne condamna la moarte. In lagarele din AUSCHWITZ ne-am vazut singuri, separati de restul lumi. Ni se parea ca o lumea intreaga este impotriva noastra si ne condamana la moarte. De abea atunci am realizat ca suntem evrei si trebuie sa ne unim. Numai in unitate aveam sansa sa supravetuim. In aceste puscarii am inceput sa ne adunam in grupe si sa discuta situatia noastra. "Lagarele din AUSCHWITZ, ne-au unit impreuna". In timpul razboiului, cei scapati din lagare am contactat evrei liberi din alte tari, pentru a le cere ajutor si suport. Stiind ca in America sunt un numar destul de mare de Evrei, iar America a fost singura tara din lume care putea sa ne ajute, am facut tot posibilul ca sa ajungem in Statele Unite. Ajunsi aici, prin ajutorul cartilor de telefoane, am contactat evrei din America. Destul de greu, dar in timp am reusit sa ne adunam. Dupa mai multe intruniri, uni ne-am facut pancarde si am iestit pe strazile oraselor. Alti am stat zi si noapte in fata Casei Albe protestand si strigand dupa ajutor. Datorita dezastrului care-l faceau Nazisti in toata Europa si datorita insitenteor noastre, dupa un timp destul de lung, conducerea Americi a hotarat sa intre in razboi. Asa ca, au trimis trupele Americane in Europa, dupa care asa cum stiti, Hitler a piedut razboiul iar evrei au fost eliberati.elor. Dupa terminarea razboiului, toti evreii ne-am unit impreuna si-am continuat lupta. Am facut totul, ca toti evrei sa fie liberi si sa aiba posibilitatea de a se stabili oriunde vor in lume. In tarile unde ne-am stabilit, toti ne-am ajutat intre noi.

Evrei emiganti veniti din alte tari, desi nu-i cunosteam, i-am primit cu drag in casele noastre. Cei cu famili mai mari, le-am asigurat o locuinta gratuita. La toti le-am asigurat imediat un loc de munca si o scoala pentru copii. Fiecare dupa ce s-au ridicat, a facut acelasi lucru. Impreuna am inceput sa construim: gradinite, scoli, licee si biserici, ca educatia care o primeste copii nostri, sa fie controlata. Aceasta ne-a ajutat ca sa ne invatam copii: limba materna, religia si cultura poporului evreu. Sucesul evreilor din zilele noastre, se datoreaza faptului: "ca am fost uniti si ne-am ocupat mult de educatia copiilor". "In tot raul a fost si un bine: "o catastrofa si un nebun (ca Hitler), a unit poporul evreu pentru todeauna" spuneau acesti oameni. Pe scurt, aceasta a fost istoria acestui popor, relata de acesti doi evrei, sot si sotie. V-am spus toate aceste, ca sa v-a dati seama: "cum si in ce impejurari a ajuns poporul evreu, sa rezolove aceasta problema, de a implementa limba si cultura tinerilor evrei". Ca sa obtinem cresterea constiintei apartenentei noastre nationale si cultivarea cunoasterii Limbii Romane trebuie unitate de vointa, ceva fonduri si logistica corespunzatoare. Americani au o vorba: "IT TAKES A VILLAGE TO RAISE A CHILD". Ceia ce cereti dvs., nu poate fi rezolvata la modul individual, de o familie, de un parinte, sau de un tanar. Aceasta opera educativa uriasa necesita unitate la nivel de comunitate, necesita lupta si sacrificii, necesita bani, asa cum a facut-o si continua sa o faca evrei din lumea noastra. Este forte simplu, usor si fara responsabilitate sa spuneti: "poporul evreu si-a pastrat limba si cultura stramosilor lor, numai noi romani nu putem sa o facem". Da se poate face. Intrebare se pune: "este gata poporul roman din diaspora sa plateasca pretul, asa cum a facut-o si continua sa o faca poporul evreu peste tot in lume"?

Pastorul cu o singura oaie:
In raportul nostru pe anul 2008 v-am scris despre "pastorul cu o singura oaie" dintr-o biserica din America. Intr-o Duminica dimineata, am trecut din nou prin fata acestei Biserici. Spre surpriza noastra, l-am gasit pe "pastorul cu o singura oaie" pe trotuarul din fata bisericii unde a scos mai multe mese pe care a asezat o multime de carti si obiecte din biserica dansului. A facut un "sidewalk sale" cum spun americani. In lipsa dansului, ne-am dus sa vedem ce vinde. Erau o multime de carti crestine de la clasele de copii si tineret. Carti cu note muzicale pentru diferite instrumente, carti de cantari si brosuri religioase de tot felul si multe altele obiecte din biserica. Sa stiti ca nici anul acesta, precum smochinul din Biblie din Marcu 11:13, pastorul nostru nu a adus nici un rod. Cu toate ca era duminica dimineata, nu am vazut nici un membru care sa intre in biserica. Femeia care o vazusem inainte stergand praful pe amvonul pastorului, de data aceasta vindea cartile si brosurile religioase la trecatorii de pe strada. Probabil ca caderea economiei Americi l-a afectat si pe pastorul nostru si astfel neavand o alta sursa de venit a inceput sa vanda obiectele si cartile de valoare din biserica dansului. Cautand tot mai mult, am descoperit ca America este plina de asemenea biserici ca aceasta lipsite de membri. Ni s-a parut foarte interesant si nu stim cum se face ca am gasit o multime de biserici fara membri, dar nu am gasit inca nici o biserica fara de pastor. In toate bisericile gasim pastorul care de obicei, datorita lipsei de membri, inchiriaza proprietatea bisericii la diferite organizatii. Uni le renteaza la organizatii relgioase, ca Biserici de o alta confesiune, care nu au loc unde sa se adune. Altii inchiriaza aceste cladiri pentru nunti, funeral home sau companii particulare. Cei mai multi au facut din casa Lui Dumnezeu o adevarata afacere personala sau mai bine spus: "unii au facut din aceste cladiri o pestera de talhari" (Matei 21:13). Ne intrebam oare cu ce se deosebesc acesti oameni de cei care au inchiriat Templul Lui Dumnezeu unor schimbatori de bani si vanzatori de porumbei (Ioan 2:14). Fara respect fata de Casa Lui Dumnezeu, unii isi permit sa faca din aceste cladiri niste afaceri personale. Isi permit sa se atinga de partea Domnului asa cum a facut-o Anania si Safira din Biblie (Faptele Ap. 5:1), care au platit cu viata pentru greseala facuta.

Uniunea Penticostala Romana din America si Canada.
Uni frati ne intreaba "daca stim care este motivatia infintari Uniuni Bisericilor Penticostale?" Se presupune ca Uniunea Bisericilor Penticostale s-a infintat in scopul protejari cladiri Bisericilor Romane. Cu alte cuvinte, Uniunea spre deosebire de celelalte organizatii crestine din America si Canada, nu intra in posesia acestor cladiri in momentul in care acestea ajung sa se inchida din lipsa de membri. Aflam ca in ultima vreme foarte multe Biserici Romane din America, Canada cat si Europa se desprind de organizatiile crestine din care au facut parte si din diferite motive trec de partea Uniuni Penticostale. Se crede ca fac aceasta in scopul protejari cladirilor. Ca sa sa ne convingem, ne-am dus pe internet pe site-ul Uniuni Bisericilor Penticostale din America: http://romanianpentecostalunion.com/aboutus.htm, unde am gasit acest citat scris in limba engleza:

"The Romanian Pentecostal Union was established to foster a relationship between non-affiliated Romanian Pentecostal churches in the United States and Canada in unity of faith and mutual spiritual fellowship".Traducere: Uniunea Penticostala Romana a fost infiintata pentru a mentine o relatie de prietenie intre Bisericile Romane Penticostale neafiliate din Statele Unite si Canada, intr-o unitate de credinta, spiritualitate si partasie reciproca."The Romanian Pentecostal Union, It serves the following purposes:"
Traducere: Uniunea Penticostala Romana, serveste urmatoarele scopuri:

1. To assure the preservation, strengthening and propagation of the Gospel of Jesus Christ according to the Pentecostal Faith, and to help the opening of new Churches.
2. To issue certificates of ordination and licenses to its ministers.
3. To initiate annual and special revivals and conventions within the Romanian community in the United States and Canada .
4. To encourage the fellowship and sharing of experiences among its members.
5. To preserve and promote the Romanian culture within our communities.
6. The Romanian Pentecostal Union shall own no interest in personal and real estate property any church. Each church, as an independent entity, is the sole owner of its assets and property. The involvement of the Romanian Pentecostal Union in other churches is advisory and consultative, not executive, and only upon the request of the Church's Board."

Primele 4 motive pentru care s-a infintat Uniunea reprezinta activitatea Bisericilor Penticostale de ani de zile, nimic deosebit. In schimb in paragrafele 5 si 6, am gasit niste schimbari radicale care ne-au dat de gandit.


Paragraful 5. "To preserve and promote the Romanian culture within our communities".Traducere: Uniunea are scopul, de a pastra si promova "cultura romana" in cadrul comunitatilor noastre.Citind acesta fraza ne-am gandit, daca Uniunea Bisericilor Penticostale are un caracter crestin, oare aceasta-i trimeterea care ne-a dat-o Dumnezeu, adica "sa pastram si sa promovam cultura romana in cadrul comunitatilor noastre"? Acum intelegem de ce, cei mai multi dintre fratii din Uniune nu ne dau predica si in limba engleza. Scopul dansilor nu este salvarea acestei generati tinere pentru Cer. Nu are nimic de a face nici cu trimeterea care a dat-o Domnul Isus ucenicilor, aceea "de a propovadui Cuvantul Evangheliei la orice faptura". Frati nostri si-au facut o alta "Evanghelie" care poarta numele de "Biblia de patriot roman". Numai intr-o asemenea Biblie puteau sa gaseasca acest verset care spune "sa pastreze si sa promoveze cultura romana in cadrul comunitatilor noastre". Dealtfel limba si cultura romana in comunitatea noastra vedem ca este problema care-i consuma pe cei peste 90% din pastori romani din America si Canada. Toti tinerii care nu ne-am pastrat limba si cultura poporului nostru, nu avem ce sa cautam in Bisericile Romane. Asa ca "Biblia de patriot roman" a pastorilor nostri ne condamna la o moarte spirituala. Ce pacat ca au abandonat Biblia Lui Dumnezeu care ne dadea viata.

Paragraful 6. "The Romanian Pentecostal Union shall own no interest in personal and real estate property any church. Each church, as an independent entity, is the sole owner of its assets and property. The involvement of the Romanian Pentecostal Union in other churches is advisory and consultative, not executive, and only upon the request of the Church's Board."Traducere: Uniunea Bisericilor penticostale nu este interesata in cladirile sau proprietatile personale a nici unei Biserici. Fiecare Biserică, ca o entitate independenta, este singurul proprietar (benficiar) de capitalul si proprietatile Bisericii. Implicarea Uniunii Penticostale Romane in alte Biserici este de a da sfaturi consultative nu executive, si acestea se vor face numai la cererea Bordului Bisericii.

Iubiti Frati de la Uniune! De ce nu vreti sa detineti propritatile Bisericilor care se vor inchide din lipsa de membri? Scriind aceste articole din Constitutia Uniuni, defapt incurajati pastorii romani sa treaca Biserica de partea Uniunii; iar apoi sa scoata tinerii afara din Bisericile Romane ca in timp sa poata intra in posesia cladirilor, asa cum o fac foarte multi pastori din Bisericile din America. Aceste proprietati sunt casa Lui Dumnezeu construite din darniciile date Lui Dumnezeu "nu pastorilor". In dar le-au primit si in dar trebuiesc date mai departe generatiei urmatoare, asa cum o fac organizatiile crestine americane cum ar fi : "Church of God", "Asembly of God" si altele. In 1 Corinteni 3:17. scrie: "Daca nimiceste cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela il va nimici Dumnezeu; caci Templul lui Dumnezeu este sfant....". Dumnezeu nu-i permite nimanui sa faca tot felul de afaceri cu aceste cladiri. Noi ne-am gandit de multe ori sa venim la Uniune cu problema tinerilor. Citind aceste fraze aflam ca nu avem ce sa cautam la dvs. sunte-ti o organizatie care protejati limba si cultura romana "nu poporul si tinerii din biserici". Deasemenea aflam ca protejati biserica ca cladire, nu biserica vie care reprezinta frati din ea. Noi cautam o institutie care sa aiba o putere executiva peste pastorii romani. In felul acesta problemele bisericilor pot fi rezolvate acum, fara ca sa fim nevoiti sa asteptam pana la judecata de apoi. Iar cat despre sfaturi consultative si consilieri, am vrea sa stiti ca cei mai multi membri din Bisericile Romane vor fapte nu vorbe fratilor. Bisericile Romane, dupa cum bine stiti au probleme mari. Se pierde o generatie intreaga de tineri si pe nimeni nu-i intereseaza. Avem nevoie de "30 de minute predica si-n limba engleza" ca sa intelegem Cuvantul Evangheliei in Bisericile Romane si cei mai multi nu ne dau nimic.

Majoritatea pastorilor romani au lasat Biblia Lui Dumnezeu care da viata si au luat "Biblia de patriot roman" care condamna la moarte. Unii au abandonat Constitutia Lui Dumnezeu, Evanghelia si si-au facut "constitutia personala" care este strigatoare la cer. Altii au profitat de faptul ca statul american si canadian le-a dat dreptul sa-si faca singuri legile in Bisericile Romane si s-au ales pe viata in functia de pastor. Comform acestor reguli si Constituitii, poporul roman nu mai are nici o putere asupra pastorilor nostri, nici chiar in cazurile in care unii cad in pacate mari. Noi credem ca ar fi bine sa pregatiti Uniunea Bisericilor Penticostale pentru vremurile de pe urma despre care scrie in Evanghelia dupa Marcu 13:22 : "Se vor scula hristosi mincinosi si prooroci mincinosi si vor face semne si minuni, ca sa duca in ratacire de se poate, pe cei alesi". Ne-am bucura daca ati putea opri acest uragan care distruge Bisericile Romane si ati pune sub disciplina asemenea pastori. Dumnezeu, intr-adevar ne alege pe viata, dar este cu noi atata timp cat si noi stam langa El. Cladirile Bisericilor credem ca ar fi bine trecute pe Uniune astfel ca, in cazul in care unii pastori sunt pedepsiti pentru unele greseli si nu vor sa se supuna, sa nu poata sa mai aiba posibilitatea sa-si ia Biserica si sa o treaca intr-o alta organizatie religioasa si astfel sa fuga de pedeapsa. La nivel de Uniune dvs. ar trebui sa supuneti la votul membrilor Uniuni situatia tinerilor. Cu un vot de 51% (nu de 81%) ati putea decide soarta unei generatii intregi de tineri din bisericile care apartin Uniuni. Proiectele dvs. de dezbateri ar fi bine sa fie cu privire la mantuirea oamenilor necredinciosi, mantuirea tinerilor romani, si de ce nu mantuirea Americanilor? Aceasta-i trimeterea care v-a dat-o Dumnezeu, nu sa protejati limba si cultura romana, sau cladirile Bisericilor. Organizatia dvs. suna mai mult ca o agentie de asigurari pentru protejarea imobilelor. Iar in ce priveste trimeterea dvs. arata a fi facuta de cei din parlamentul Romaniei nu de Dumnezeu, pentru pastrarea limbi si culturi romane. Oare aceasta-i ce va cere Dumnezeu??

Catre pastori Bisericilor Baptiste si Adventiste:
Iubiti frati! Am dori sa v-a spunem ca noi suntem inplicati in mai multe proecte cu mai multi tinerii din bisericile dvs. Unele dintre aceste proecte sunt: ajutorarea saracilor, distribuiri de Biblii si brosuri crestine pe strazile oraselor si activitati sportive. Din discutiile avute cu acesti tineri din bisericile Baptiste si Adventiste, aflam ca si eii au aceleasi probleme ca si noi. "Cei mai multi nu inteleg mai nimic din mesajele in limba romana din bisericile dansilor si ar dori mult, ca si-n bisericile dvs. sa se predice si-n limba engleza la serviciile divine". In privinta aceasta, mai multi tineri ne-au contactat si ne urmaresc zilnic pe internet. Sunt nerabdatori sa afle, daca se va gasi cel putin o biserica Baptista sau Adventista, care sa accepte: "30 de minute predica si-n limba engleza la serviciile divine." Prin email-uri si prin articole noastre, de mai multe ori noi v-am transmis dorintele si nevoile tinerilor din bisericile dvs.

Au trecut trei ani de zile si nu vedem nici o schimbare. Ori de cate ori ii intalnim pe acesti tineri, cu durere trebue sa le spunem: "ca inca nu sa gasit nici cel putin un pastor din bisericile dansilor, care sa ne spuna: "ca accepta tineri cu toata dragoste si sunt de acord si vad necesar sa ofere, cel putin 30 de minute program si-n limba engleza la serviciile divine". Aflam de la parinti si frati mai in varsta, ca in special bisericile Baptiste, inca din Romania ati fost la inaltime in educarea tinerilor; datorita acestui fapt intotdeauna ati avut printre cei mai pregatiti pastori si evanghelisti. Deasemenea ni se spune: "ca in vremea comunismului, mai multi frati baptisti si adventisti cu pretul vieti lor au aparat cauzele Lui Dumnezeu". Am vrea sa va intrebam iubiti frati!!! unde sunt toti acesti lucratori? Unde sunt urmasi fratelui "Richard Wulbrand" care sunt gata sa dea totul, nu numai 30 de minute din program? Ne vine foarte greu sa credem, ca pastori bisericilor Baptiste si Adventiste din America si Canada, sa nu vada nevoile acestei generatii tinere si sa nu simta absolut nimic pentru copii din bisericile dansilor. Rugam conduncere acestor culte, sa ne raspundeti printrun email "care este explicatia dvs? De ce pana in prezent nu sa gasit nici cel putin un pastor din bisericile dvs. sa ofere tinerilor, "30 de minute predica si-n limba engleza la serviciile divine"? Am dori sa v-a spunem: "ca noi v-a iubim pe toti la fel si atat noi cat si tinerii din bisericile dvs. ne-ar face placerea sa putem publica pe internet si biserici Baptiste si Adventiste din America si Canada, care accepta predica si-n limba engleza la serviciile divine". Va rugam sa ne scrieti.

Conventia Bisericilor Penticostale din anul 2009:
De ani de zile ii rugam pe pastori romani din America si Canada sa aduca cererea noastra de a avea predici si in limba engleza la nivel national. Anul aceasta la Conventia Bisericilor Romane care a avut loc in orasul Sacramento, statul California, prin pastorul "Pertica Lascau", pentru prima data in ultimii 40 de ani, pastorii nostri au realizat ca existam. La aceasta Conventie si-au spus parerea dansilor cu privire la generatia tanara. Nu a fost exact ceea ce am fi dorit noi, dar oricum le multumim ca dupa atatia ani au avut un mesaj si pentru Tineri Romani din America si Canada. Asa ca permiteti-ne sa luam cateva fraze din mesajul dansilor adresat generatiei tinere:

Partea a-1-a a mesajului transmis de pastori romani, prin pastorul "Petru Lascau":
In lumea care traim, societatea este tot mai complicata. Se pare ca participam la evenimente pe care nu le-am banuit niciodata care se vor desfasura in timpul vieti noastre. Sa stiti fratilor ca este foarte greu sa fii crestin. Dar vreau sa va spun iubiti frati si surori mai in varsta ca pentru tinerii de astazi este mult mai greu sa fie crestini decat a fost cand noi am fost tineri. Ei sunt asaltati de dimineata si pana seara cu ispite pe care noi nu le-am cunoscut, cu provocari din partea diavolului de care noi nu am avut parte. De aceia, in aceasta seara a-si indrazni sa apelez la dvs. sa aveti o inima mult mai deschisa si mai multa dragoste pentru aceasta noua generatie. Ea are nevoie de dragostea noastra, are nevoie de sprijinul nostru si mai ales are nevoie de rugaciunile noastre. O sa ma adresez tinerilor mai mult in aceasta seara. Noi cei care suntem de mai multi ani la credinta, am inceput sa avem din pacate pareri destul de proastre despre noua generatie. Auzim aceasta tot mai des din partea multor frati pastori si din partea batranilor Bisericii, nemultumiri fata de noua generatie. Toate aceste nemultumiri provin probabil dintr-o cunoastere putina a framantarilor acestei noi generatii. Asa cum stim din Biblie Dumnezeu in toate vremurile s-a folosit de tineri..... Ce ziceti? Poate Dumnezeu sa se foloseasca de un tanar expus de dimineata si pana seara la tot felul de ispite? Poate Dumnezeu sa se foloseasca de aceasta generatie tanara? "Sigur ca Da".

Tinerii - Raspuns la prima parte a mesajului:
Frumoase cuvinte, prima parte a acestui mesaj a fost extraordinar. Primele 5 minute ne-a mangaiat inimile, ne-a facut sa saltam de bucurie. Ne uitam la pastorul "Petrica Lascau" si ne gandeam cum am putea sa-l luam pe sus pe mainile noastre, asa cum se obisnuieste cu castigatorii medaliilor de aur si sa-l plimbam prin toata sala, sa-l vada o lume intreaga cat de mult il iubim. Ganditi-va ca pentru prima data in istoria Conventiilor Penticostale s-a gasit cineva ca intradevar sa ridice problema tinerilor la nivel national. Pana acum noi credeam ca motivatia lipsei de suport spiritual in Bisericile Romane se datoreaza faptului ca pastorii si lucratorii nostri nu stiu si nu cunosc problemile noastre, nu stiu ce inseamna sa fii tanar in secolul XXI. Credeam ca nu au ideie de toate ispitirile, tentatiile si luptele din partea diavolului cu care ne luptam zilnic. Credeam ca nu stiu ca pentru a rezista ispitelor avem nevoie de-o hrana spirituala adecvata, avem nevoie de ajutor. Da, iubiti pastori romani! Ne-ati convins ca le stiti pe toate. Ne-ati convins ca sunteti in tema cu problemele, lipsurile si greutatile noastre prin care trecem zilnic. Sa stiti ca ne-am rugat mult ca Dumnezeu sa vi le descopere. Credem ca intr-adevar Dumnezeu ne-a ascultat rugaciunile si vi le-a descoperit. Inceputul acestei predici a fost ceva extraordinar. Pe moment credeam ca toate problemele ni s-au rezolvat. De acum inainte toti tinerii se vor bucura impreuna cu parintii si bunicii lor in Bisericile Romane. Scurta ne-a fost bucuria, cand dupa cele 5 minute de faima si glorie peste tineri s-a pornit o "furtuna cu fulgere si traznete" cu care nu ne-am mai intalnit. Nu intelegeam ce se intampla. Am realizat totusi ca pastorul nostru dupa 5 minute de predica a pus jos toiagul care i l-a dat Dumnezeu pentru carmuirea turmei si a luat parul cu care fara oprire dadea in generatia tanara. Simtiam ca ne lasa puterile. Ne-am vazut din nou luati si trantiti la pamant de pastorii romani in fata miilor de oameni. Au urmat 25 de minute care ni s-au parut ore. Ne uitam la pastori romani care stateau in fata noastra si ne simteam ca tanarul Daniel in fata leilor care stateau gata sa-l sfasie (Daniel 6:16). Ne-am vazut din nou in lupta, fara putere de-a ne apara.

Partea a-2-a a mesajului transmis de pastori romani, prin pastorul "Petru Lascau":
Tinere!!! Urmareste neprihanirea, fugind de poftele trupului tau.... Sunt tineri care traiesc in partasia "fratilor hormoni". La varsta tineretii crezi ca totul ti se cuvine si ca lumea ti-e datoare. Esti in centrul Universului, de aceea trebue sa fii popular, de aceea trebue sa fii aplaudat, de aceea trebuie sa fi bagat in seama si crezi ca toata lumea trebuie sa te iubeasca. Esti foarte revoltat ca nu esti recunoscut, nu esti bagat in seama si nu esti aplaudat. Te superi cand ti se i-au jucariile. Tinere! dragostea se daruieste nu se cerseste, nu se primeste. Implinirea fiintei tale se va naste din aceasta dragoste care se daruieste si nu din egoismul tau feroce, care nu este alceva decat o gaura neagra care trage in ea tot ce este in jur. O, iti cunosc asa de bine entuziasmul, ai apucat o idee noua, ai citit o carte, ai auzit o idee ce nu au mai cunoscut-o parinti tai si esti gata pentru "dibate", esti gata sa-i pui la punct pe ignorantii acestia batrani. Esti gata imediat sa sari la cearta. Am un apel special pentru tine tinere: "fii mai domol". O sa vezi cu trecerea anilor ca tot ceea ce ai stiut tu, n-a fost mare lucru, n-a fost decat bruma unei cunostinte incepatoare care te-au inganfat. A facut din tine un cocos furios. Ne-ai certat la sedinte, ne-ai pus la punct pe internet prin web-site-urile si blog-urile tale. Astazi nu mai inseamna alceva decat blogoreala, ceea ce fac unii din acestea, dintr-o mandrie desarta a egoismului tinereti, a contaverselor care tinerii le iubesc astazi. Tinerii trebuie sa-si dea seama ca cea mai mare avere care o au pe acest pamant sunt mama si tata, sunt batrani aceea care nu vorbesc limba engleza, de care tu razi probabil. Este generatia aceasta a noastra care o viata intreaga ne-am luptat. Ne-am luptat cu comunismul, ne-am luptat cu frontierile romane, ne-am luptat cu lagarele, ne-am luptat cu America, ne-am luptat si cu limba engleza, ne-am luptat sa deschidem si cate o Biserica Romana in fiecare oras mare din America. Suntem o generatie de luptatori OK. Este adevarat ca nu vorbim limba engleza ca si tine, dar avem alceva care tu nu ai si tu nu o sa ai niciodata, adica un viitor fericit, daca nu respecti acest "curs normal al istoriei". Respecta te rog aceasta generatie si iubeste-o pentru ca la randu ei, aceasta generatie este gata sa faca cele mai mari sacrificii pentru tine. Fara trecut, prezentul tau nu are nici un viitor. Tinere domoleste-ti entuziasmul si "give up" the "debates", OK! Ai mai mult dragoste si mai mult respect fata de aceasta generatie care este gata sa-ti predea platonul, este gata sa-ti predea microfoanele si amvonul. Ai rabdare pana te maturizezi, ai rabdare pana cand va veni o zi a unei mari revolutii in viata ta, cand vei sti ca nu stii. Pentru ca multi dintre voi nu stiti ca nu stiti. Cea mai mare revolutie din viata unui om este cand descopera ca-i ignorant. Asa ca ai rabdare cu noi, nu ne scoate la pensie inainte de vreme si nu ne trimete afara inainte de vreme. O sa plecam cand ne vrea Dumnezeu si o sa te promovam cand va vrea Dumnezeu. Ca sa te foloseasca Dumnezeu, trebuie sa fii curat. Fa curatenie in viata ta. Tu nu poti sa stai toata sambata noaptea la filme porno, sa joci poker si sa bei nu stiu cate "chenuri" de bere, iar apoi sa vii dumninica la Biserica si sa-ti iei chitara sau toba si sa-L lauzi pe Dumnezeu. Cantarea de lauda sade bine celui neprihanit, celui cu inima curata. Te superi pe noi ca nu ridicam mainile, te superi pe noi ca nu batem din palme si nu participam cu tine la inchinare, dar este ceva in ochii tai care ne spune "ca nu e curat templul acela, ca inima ta nu este curata". Este ceva in ea murdar pe dinauntru. Cantatul si chitara ta, "este doar de forma". Nu vii la Biserica duminica dimineata pentru ca tu dormi. Ne spui ca nu stii romaneste, daca te-ai uitat toata noaptea la filme americane. Nu vii cu noi la ora de rugaciune pentru ca nu te poti trezi dimineata dupa atatea bauturi si petreceri si dupa atata poker, OK. Nu vreau sa va suparati pe mine, absolut de loc. Nu am venit aici sa va ofensez sau sa va judec, dar este si trebuie sa fie ora adevarului cand aceste lucruri sa le spunem pe nume. Fa curatenie si astfel inchinarea ta va fi primita si de Biserica si de Dumnezeu. Luni va fi picnic in care vor fi focuri unde vom frige mititei si alte arderi de tot. Ce-ar fi ca la acest picnic sa veniti cu CD-urile voastre de muzica rock, ce-ar fi sa veniti cu ipod-urile voastre de muzica mizerabila, ce-ar fi sa veniti cu DVD-urile voastre cu filme pornografice, cu revistele murdare si celularele voastre si sa le dati foc. Sa faceti un foc cum nu au facut romani niciodata. Cer prea mult? Nu cred ca-i prea mult. Mama mea spunea: "Petre! buruienile se plivesc cand sunt tinere, nu le lasati sa creasca". Cand o sa creasca o sa le smulgi cu rosii cu tot, le smulgi cu ardei cu tot. Tinere! tu nu esti Biserica de maine, esti fratele nostru mai tanar de azi. Noi batranii avem un singur defect, stiti bine cum de fapt batranetea are un singur defect, "nu are nici un viitor". Avem nevoie de energia ta, vrem sa te echipam vrem sa ne rugam pentru tine, vrem sa te trimetem. Vrem sa stam in spatele vostru cu resursele care le mai avem, cu rugaciunile noastre, cu indemnurile noastre si cu dragostea noastra, ca aceasta conventie sa continue dupa noi. Tinere fa curatenie in viata ta. Amin.

Tinerii - raspuns la partea a doua a mesajului:
Ni se par foarte ciudati pastori romano-americani. Singurul lucrul pe care il cerem de la dansi sunt "doar 30 de minute de predica si in limba engleza la serviciile divine", pentru ca sa putem intelege Cuvantul Evangheliei si Legea Lui Dumnezeu in Bisericile romane. In felul acesta sa fim salvati pentru Cer. Ca sa-si justifice impotrivirile cu privire la cererea tinerilor, pastorii nostri vin cu o lista foarte mare aratand miilor de frati romani pacatele si greselile tinerilor din Bisericile dansilor. Acum intelegem de ce fratii nostri nu vor sa ne dea cele "30 de minute predica si-n limba engleza". Practic nu ne calificam, nu meritam, nu avem suficiente fapte bune, nu suntem suficient de maturi, avem prea multe pacate, nu suntem destul de pocaiti ca sa ne calificam pentru a primi ceva din partea dansilor. Credem ca daca talharul de pe cruce (Luca 23:40) ajungea pe mana pastorilor romani din America si Canada, cu siguranta ca nu mai vedea raiul niciodata, indiferent cat de mult s-ar fi cait. Acum realizam de ce pastori nostri predica Evanghelia doar in limba romana fratilor batrani, care sunt de o viata la credinta. Acesti frati sunt singurii care se califica sa-i asculte. Dupa gandirea pastorilor nostri, pocainta trebuie predicata pocaitilor, nu celor nepocaiti. Cei necredinciosi, prima data trebuie sa faca fapte de pocainta, dupa aceia trebue sa-si faca curatenie in viata lor si numai intr-o strae curata vor putea sa vina la pastori romani. In realitate, Dumnezeu ne trimete sa propovaduim pocainta celor nepocaiti, nu celor pocaiti. Ne trimete sa aducem la mantuire pe cei nemantuiti, nu pe cei intorsi la Dumnezeu. "Nu cel sanatos are nevoie de medic ci cel bolnav". In Luca 15:7 scrie: "Tot asa, va spun ca va fi mai multa bucurie in cer pentru un singur pacatos care se pocaieste, decat pentru nouazeci si noua de oameni neprihaniti, care n-au nevoie de pocainta". Cu privire la acesti tineri pierduti, Dumnezeu spune pastorilor nostri sa-si lase turma, sa lase fratii batrani, sa lase vorbitorii de limba romana, sa lase patriotii romani si sa merga dupa acesti tineri care nu vorbesc prea bine romaneste, sa-i ia si sa-i aduca din nou in Biserica, sa le lege ranile si sa le asigure o hrana sufleteasca adegvata nevoilor pe care le au.

Pana nu demult, majoritatea pastorilor romani din America si Canada cand au fost intrebati de fratii romani din Romania sau Europa, daca "Tinerii Romani Americani' sunt din Bisericile dansilor si daca da , de ce nu-i ne ajuta, ei au raspuns, citam: "am auzit de Tinerii Romani Americani si am citit despre ei, dar sa stiti ca acesti copii nu sunt din Bisericile noastre. In biserica pe care o pastoresc, noi nu avem probleme de genul acesta". Se exprimau in felul acesta, de parca noi cei care scriem aceste articole, am fi de pe o alta planeta si nu suntem copiii din Bisericile pastorite de dansi. Ne-am bucurat totusi, ca la Conventia Bisericilor Romane din anul acesta, pastorii nostri au marturisit in fata miilor de frati romani, ca, citam : "Noi cei care suntem de mai multi ani la credinta, am inceput sa avem din pacate pareri destul de proaste despre noua generatie. Auzim aceasta tot mai des din partea multor frati pastori si din partea batranilor Bisericii, datorita nemultumirilor fata de noua generatie". Iar dupa aceasta, asa dupa cum ati citit mai sus, au prezentat situatia deplorabila a tinerilor romani din America si Canada. Cu toate ca nu ne-am simtit prea bine, pentru hulele aduse la adresa noastra, ne-am bucurat totusi de faptul ca in sfarsit pastorii nostri au recunoscut ca suntem din Bisericile dansilor si intr-adevar avem probleme. Aratand faptele si greselile tinerilor, au spus defapt ca multi dintre tinerii Bisericilor Romane din America si Canada sunt pierduti, iar unii care inca mai sunt in Bisericile romane vin doar de forma si nu au ajuns sa-L cunosca pe Dumnezeu. Daca in sfarsit au recunoscut ca suntem copii din Bisericile pe care le pastoresc dansi si au costatat ca avem nevoie de ajutor, putem in sfarsit sa speram ca in viitor vor mai lasa fratii batrani si se vor ocupa mai mult de generatia tanara. Astfel, vor face absolut totul ca toti tinerii sa inteleaga Cuvantul Evangheliei predicat in Bisericile Romane, ajungand in felul acesta sa fim salvati pentru Cer. Oricum noi nu credem ca este bine ca pastorii romani sa huleasca sau sa barfeasca tinerii din Bisericile Romane. Noi suntem oglinda dansilor. Cine se uita la noi ii vede pe dansii. Daca mieluseii din turma care le-a dat-o Dumnezeu, sufera de tot felul de boli, aceasta inseamna ca suntem asa pentru ca pastorii nostri nu ne-au tratat la timp, nu ne-au hranit la timp si nu s-au ocupat de noi la timp cu toate cele necesare. Cu alte cuvinte, suntem asa pentru ca ne-au lasat in voia sortii si a unei lumi inconjuratoare ostila neprihanirii.

Privind aceste hule aduse la adresa tinerilor dintr-un alt punct de vedere, am vrea sa va punem cateva intrebari iubiti frati romani:
- Ce ziceti, daca noi am fi acesti tineri cazuti, nenorociti si prapaditi, cum ne fac pastori nostri, credeti ca le-am mai cere predica si-n limba engleza, cu scopul de a intelege Cuvantul Evangheliei si Legea Lui Dumnezeu?
- Daca deja am cazut in toate aceste pacate mari, ne-ar mai interesa oare mantuirea sufletelor si salvarea tinerilor pentru cer?
- Din experientele pastorilor nostri, pot ei sa spuna ca tinerii cazuti s-ar mai lupta sa ramana in Bisericile romane sau in orice alta Biserica?
- Daca noptierile noastre sunt pline de CD-uri si reviste porno, oare ar mai avea sens sa mai studiem si Biblia, si de ce?
- Daca am sta totate sambetele noaptea si am bea bere sau am juca poker, oare ar mai avea vreun rost sa mai mergem in ziua urmatoare (Duminica) si la Biserica, si daca da, pentru ce?
- Daca noi suntem acei pacatosi, am mai putea oare sa stam in anturajul celor neprihaniti?
- Poate oare intunericul sa locuieasca impreuna cu lumina?


Nu fratilor, va spunem cu tarie ca nu toti tinerii fac parte din aceasta categorie descrisa de acest frate. Cei care cunoastem de aproape problemele prin care a trecut fratele Petru Lacau in ultimi ani, intelegem motivatia acestei predici. Am vrea totusi sa va aducem aminte ca romanii au o vorba: "rufele muldare se spala de obicei in familie". Parerea noastra este ca aceasta predica ar fi fost foarte potrivita in Biserica dansului, pentru cei in cauza. Indiferent de problemele pe care le au pastorii cu unii tinerii din familie sau Biserica, noi nu credem ca este corect ca in fata a mii de oameni sa se aduca niste acuzatii atat de mari si grele unei generatii intregi de tineri. Care in realitate, majoritatea au fost nevinovati si straini de aceasta cauza. Am vrea sa-i spunem fratelui Petru Lascau ca tineri cu care dansul a avut probleme, nu ne reprezinta pe noi si nu reprezinta toti tinerii din America si Canada. Generalizarile sunt periculoase. Si noi cunoastem pastori romani care au ajuns sa cada in diferite pacate si sa faca unele lucruri pe care le condamna Biblia. Noi nu credem ca ar fi corect ca sa spunem ca toti pastorii romani sunt vinovati de faptele acestora. Dumnezeu ne cere intelepciune fratilor! Nu este biblic ca pastorii romani sa foloseaca aceasta lista cu faptele si problemele care le-au avut cu unii, pentru a respige o generatie intreaga de tineni. Mantuirea este personala nu in grup, asa ca ar fi bine sa se ocupe de fiecare tanar in parte.

Discutand cu parintii si fratii mai in varsta, am aflat ca prin ani 70' in Romania prin partea Ardealului se afla un tanar de liceu pe nume "Petrica Lascau" care in vacantele de vara la evanghelizari asalta Bisericile din Romania cu predicile lui. Un tanar deosebit cu o daruire aparte si plin de puterea Lui Dumnezeu, care mergea din Biserica in Biserica si propovaduia Evanghelia oamenilor. Aflam ca la predicile acestui tanar sute sau chiar mii de oameni, nu se saturau sa-l asculte ore intregi. Unii care l-au cunoscut pe acest frate, merg pana acolo spunad "ca ani 70' au fost cei mai binecuvantati ani din viata acestui tanar". Ne intrebam, "oare ce s-ar fi intamplat cu acel tanar daca fratii mai in varsta din acele vremuri l-ar fi pus de o parte spunand": Tinere!!! avem un mesaj special pentru tine, "fii mai domol". Tot ceea ce tu stii sau crezi ca stii nu este mare lucru, nu este alceva "decat bruma unei invataturi incepatoare care te-au inganfat si a facut din tine un cocos furios". Opreste-ti entuziamul si mai ai rabdare pana te maturizezi. Va veni o zi a unei mari revolutii in viata ta, cand vei sti ca dealfel nu stii nimic si vei descoperi ca esti un "ignorant". Asa ca nu te pripi, respecta generatia dinaintea ta, respecta acest "curs normal al istoriei". Ne intrebam, "oare ce s-ar fi intamplat cu acest tanar la auzul acestor cuvinte"? Noi credem ca daca frati din acele vremuri ar fi procedat in felul acesta, l-ar fi pierdut pentru totdeauna. Ce intelepciune mare trebuie sa fi avut acei oameni simpli ai Lui Dumnezeu din acele vremuri. Nu au fost deloc invidiosi pe acest tanar. Nu le-a fost frica ca le va lua amvonul si nici microfoanele, nu le-a fost frica ca isi vor pierde functia, nu le-a fost frica ca acest tanar ii va scoate la pensie inainte de vreme. Ce oameni curajosi! In loc sa-l darame l-au ridicat, l-au promovat ungandul ca pastor si dandu-i de lucru in campul Evangheliei. Ce oameni minunati! Oare de ce nu am ajuns sa-i cunoastem si noi pe acesti oameni de rand, pe acesti frati tarani care nu aveau nici o scoala si nici o pregatire. Da, sa stiti ca am fi dorit mult sa-i intalnim. Realizam ca acesti oameni cu toate ca nu aveau licentele si diplomele pastorilor de azi, aveau in schimb alceva, ceva deosebit si foarte greu de gasit la pastori zilelor noastre. Aveau ceva ce nu se poate obtine in scoli. Acesti frati aveau o chemare divina, o ungere Dumnezeiasca, o dragoste de frati si o daruire totala in Lucrare. Aveau o intelepciune care depasea intelepciunea lumii. Sa stiti ca regretam ca i-am pierdut pentru totdeauna.

Cat despre tanarul Petrica amintit mai sus, aflam de la frati romani "ca nu stie ce sa intamplat cu el". Cei din Romania ne-au spus "ca prin anii 84' ar fi plecat in America", iar cei din America, in schimb "nu-l mai recunosc si cred ca adevaratul Petrica se pare ca nu a mai ajuns aici". Toti fratii romani cunosc un pastor pe nume "Petru Lascau" care locueste undeva in Statele Unite, dar se crede ca nu este aceeasi persoana. Acest frate este total diferit de acel tanar. Tanarul "Petrica" avea toiagul Lui Dumnezeu cu care ocrotea si carmuia turma. Fratele nostru "Petru din America" a luat parul de la rosiile mamei lui cu care da fara mila in tinerii crestini. Tanarul "Petrica" din acele vremuri, avea Evanghelia Lui Dumnezeu din care predica Cuvantul. Fratele nostru "Petru" predica de pe lista cu greseli a tinerilor romani-americani pe care Dumnezeu o aruncase deja in Marea Uitarii. La predicile tanarului "Petrica" fratii stateau ore intregie si nu se saturau sa-l asculte. La mesajele fratelui "Petru" din Statele Unite, care a predicat si la Conventie, cele 25 de minute ni s-au parut ore care credeam ca nu o sa se mai termine niciodata. Sa fie oare aceeasi persoana? Ne-am mira ca un tanar cu asa calitati, dupa cativa ani sa se schimbe atat de mult. Este imposibil ca un asemenea pastor, sa vina la noi sa ne spuna: "Tinerilor! fiti mai domoli, nu faceti nimic, stati in tacere, pana cand generatia dinaintea voastra se va hotara sa va ajute". Cu alte cuvinte, ...opriti-va oameni buni, tinerii dinaintea voastra au asteptat 40 de ani si inca nu le-am dat predica si in limba engleza. Ce va face sa credeti ca voi meritati mai mult decat eii??? Din pacate pastorii romani inca au pareri destul de proaste despre voi, asa ca prima data faceti-va curatenie in viata voastra, care defapt este plina de mizerie, si apoi veniti la noi sa va dam predica si-n limba engleza. Iar daca tot nu suntem gata sa va ajutam, nu aveti decat sa asteptati inca 40 de ani daca va fi nevoie. Voi nu aveti dreptul sa schimbati acest "curs normal al istoriei pastorilor romani". Asa ca, mai terminati odata cu controversele, mai terminati cu blogoreala, "Give up the debates" si stati linistiti pe banca. Ce pacat ca tanarul "Petrica" din Romania, s-a pierdut in drum spre America . Tare am fi vrut sa-l cunoastem si noi, asa cum l-au cunoscut parintii nostri, "nu schimbat".

Catre Pastori romani din America si Canada:
Iubiti pastori romani!!! V-am cantat din chitare si vioare ca sa va inveselim inima si sa va ridicam moralul. Am participat la adunarile, intrunirile si Conventiile dvs. sa va inveselim prietenii si audienta. Noi, tot ce am facut, am facut-o ca pentru Dumnezeu dintr-o dragoste sincera si fara nici o pretentie. Dupa toata munca noastra vi-ati scos sabia ca Saul ca sa ne taiati capul (1 Samuel 16:23). Ne-ati dat de inteles ca nu meritam nimic din partea dvs. si nu aveti nici un motiv sa ne iubiti. Pentru simplul fapt ca, asa cum a-ti spus dealtfel, "dragostea dvs. nu se cerseste, dragostea dvs. se daruieste", iar noi nu ne calificam ca s-o primim. Era ,oare, atat de mult ca in schimbul eforturilor noastre, in schimbul dragostei si daruiri noastre, sa ne iubiti si dvs.? Vi-o cere Dumnezeu, nu noi fratilor!!! In Leviticul 19:18. scrie: "Sa nu te razbuni cu mana ta si sa nu ai ura asupra fiilor poporului tau, ci sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti". Ne-ati spus ca este ceva in ochii nostri care va spune ca "nu e curat templul ala al nostru, Ca inima noastra nu este curata si este ceva in ea murdar pe dinauntru. Cantatul si chitarele noastre sunt doar de forma".

Iubiti pastori romani! Sunteti siguri ca vedeniile si simturile dvs. sunt de la Dumnezeu??? Nu ca lauda va spunem, dar muti dintre tineri sunt recent botezati cu Duhul Sfant, altii au fost botezati in apa. Majoritatea luam cina in fiecare luna. Avem tineri care la colturile strazilor din cate stim spunem celor necredinciosi despre Dumnezeu. Altii, din putinul lor au adunat Biblii si Brosuri religioase ca sa le distribuie gratuit trecatorilor de pe strada. Mergem la Biserica in fiecare dumnica, chiar si peste saptamana. Motivul pentru care nu ne vedeti duminica dimineata in Bisericile Romane, nu se datoreaza faptul ca toata noaptea am baut bere si nu ne putem trezi dimineata din somn. Cei mai multi ne-am trezit din somn si am plecat in Bisericile americane, unde ascultam cuvantul Evangheliei predicat in limba engleza, datorita faptulu ca dvs. nu vreti sa ne ajuatati. Facem si multe alte lucrari cerute de Dumnezeu prin Cuvant care nu vi le putem spune, ca nu cumva sa ne pierdem rasplata. Este adevarat ca nu suntem perfecti, dar din cat putem si stim ne straduim sa-L slujim pe Dumnezeu din toate puterile noastre. De asemenea ne-ati dat de inteles "ca motivatia luptei nostre nu este mantuirea tinerilor, sunt amvoanele si microfoanele pastorilor". Va spunem in fata Lui Dumnezeu, ca nu vrem nimic mai mult de la pastori romani, "decat 30 de minute predica si-n limba engleza". Dati-ne doar atat si va promitem ca nu va vom mai deranja niciodata. Am vrea sa va asiguram ca nu vrem nimic din tot ceea ce v-ati acumulat in viata aceasta pe pamant. Cat despre amvoanele si microfoanele dvs. sa stiti ca nu avem nevoie de ele. Nu le-a avut Domnul Isus in toata umblarea Lui pe pamant, asa ca nu le vrem nici noi. Ne-ati mai spus ca "sa nu va pensionam inainte de vreme". Fiti linistiti fratilor! Noi suntem constienti de faptul ca a-ti fost alesi de Dumnezeu in acesta Lucrare. Asa ca, durata sederi dvs. nu-i treaba noastra, este treaba Lui Dumnezeu. Nu acestea sunt lucrurile dupa care tanjim si plange inima in noi. Plangem dupa prietenii nostri pe care i-am perdut pentru todeauna, alungati fiind de pastorii si fratii romani din bisericile noastre. Plangem pentru fapul ca condamnati la moarte o generatie intreaga de tineri, scotindu-ne afara din Bisericile Romane. Plangem pentru ca "ingropati Chivotul Legamantului si stopati Lucrarea Lui Dumnezeu de salvare a celor necrediciosi". Plangem pentru ca vedem in dvs. pastorii zilelor de pe urma, despre care scrie Biblia ca vor fi printre noi, interesati doar de interese lor personale si nu de mantuirea oamenilor sau a tinerilor.

- Am vrea sa stiti ca nu ne simtim in centrul pamantului, dinpotriva ne vedem in "valea umbrei mortii", condamnati pentru iad chiar de pastorii romani.
- Sa stiti ca nu vrem o dragoste fortata sau cersita, pentru ca am aflat de la cei casatoriti ca acest tip de dragoste duce la divort si dezbinari.
- Nu radem de fratii batrani pentru ca sunt generatia parintilor nostri si ii iubim mult. Acesta-i si unul dintre motive pentru care ne luptam sa ramanem impreuna cu dansii in Bisericile Romane.
- Sa stiti ca nu traim in compania "fratilor hormoni", fiidca am fugit de ei si ne-am alipit de Dumnezeu jurandu-i credinta pana la moarte.
- Sambata seara nu stam la filme porno, nu stim sa jucam poker si nu bem nici bere. Ne-au invatat parintii sa ne ferim de aceste ispite.
- Am vrea sa va spunem ca nu avem reviste si CD-uri cu pornografie si nu ne place muzica rock. Am imbratisat Biblia si iubim muzica crestina.
- Sa stiti ca nu vrem sa punem la punct pe nimeni, nu-i treaba noastra. Dvs. sunteti problema Lui Dumnezeu.


Un singur lucru dorim fratilor! "Sa salvam aceasta generatie pentru Dumnezeu si daca-i posibil sa ramanem impreuna cu parintii si bunicii nostri in Bisericile Romane". Ne spuneti sa stam in asteptare si tacere ca daca nu , atunci "nu o sa avem niciodata un viitor fericit pentru faptul ca nu respectam acest curs normal al istoriei". Frati dragi! nu va suparati pe noi dar acest, asa zis "curs normal al istoriei pastorilor romani" ne-a ingrozit pentru simplul fapt ca duce la moarte. Au trecut 40 de ani si cei mai multi dintre dvs. nu ati facut absolut nimic pentru generatia tanara pentru ca si noi sa intelegem Cuvantul Evangheliei si Legea Lui Dumnezeu in Bisericile Romane. Multi frati care cu 40 de ani in urma erau tineri, au ajuns la pensie si inca nu au ajuns sa vada predicandu-se limba engleza in Bisericile Romane. Dumnezeu ne spune ca "astazi" si nu nu maine sa ne intoarcem la El, pentru ca "ziua de maine nu este a noastra". Uitandu-ne la generatiile de tinerii in ultimi 40 de ani, care dealtfel au respectat acest "curs normal al istoriei pastorilor romani", au ajuns fara nici un viitor si sunt departe de Dumnezeu. Stand in asteptare si-n tacere s-ar prea putea sa mai treaca inca 40 de ani pana cand pastorii romani sa realizeze ca intr-adevar tinerii au nevoie de ajutor. Ganditi-va ca inaintea noastra au fost alti tineri si alte generatii care au ajuns la varsta 20 de ani si datorita acestui "curs normal al istoriei pastorilor romani", nu-i mai vedem nicaieri, nici in Bisericile Romane si nici in cele americane. Ori de cate ori ii intrebam pe pastorii nostri daca stiu ce s-a intamplat cu acesti tineri, dau din umeri sau ni-l arata cu degetul pe fratele "Leonard Semenea". Fratele "Leonard Semenea" este o singura persoana si ne bucuram mult de el, dar am vrea sa va intrebam: "Unde sunt toti ceilalti tineri din vremea dansului, acei copii nascuti in America sau veniti la o varsta frageda din Romania"? Unde sunt toti ceilalti lucratori din generatia acestui frate, pregatiti de dvs. pentru a evangheliza generatia noastra? Asa-i ca nu stiti unde sunt si ce s-a intamplat cu ei. Am vrea sa v-a spunem ca noi i-am cautat. I-am gasit si am stat de vorba cu unii dintre ei. Daca doriti sa stiti unde sunt, va spunem noi. Unii intradevar au plecat in Bisericile Americane, iar cei mai multi s-au pierdut pentru totdeauna. Cand am stat de vorba cu acesti oameni, majoritatea ne-au spus ca in vremea cand dansii erau tineri, nimeni nu a avut curajul sa pomeneasca de predici in limba engleza pastorilor romani. In acele vremuri Bisericile Romane erau in crestere si se umpleau zilnic cu frati emigranti veniti din Romania. Interesul pastorilor nostri, cu ani in urma, nu au fost tinerii romani-americani, ci fratii emigranti. Asa-i ca a-ti uitat de acesti tineri? Sa stiti ca Dumnezeu nu i-a uitat si pentru faptul ca vi i-a dat dvs. in primire, intr-o zi va va cere socotela pentru sufletele lor.

Ne-ati spus ca, din pacate, pastorii romani au pareri destul de proaste despre noua generatie si ne-ati prezentat o lista foarte lunga cu greselile tinerilor. Lista dvs. ne-a ingrozit. Credem ca in viitor v-om sfatui tineri care doresc sa-si marturisesca pacatele sa o faca doar in Bisericile Americane. Atunci pastorii romani nu vor mai afla greselile tinerilor si astfel sa aiba ce spune lumii destre noi. Am vrea sa v-a mai spunem ceva fratilor. "Comform Bibliei, toate aceste pacatele de pe lista dvs. pot fi iertate in momentul in care acesti tineri amintiti de dvs. se intorc la Dumnezeu". Dvs. totusi trebuie sa aveti mare grija pentru ca in Biblia noastra Dumnezeu ne vorbeste despre niste pacate premeditare, gandite si calculate dinainte. Acest tip de pacate nu au fost iertate. Cei mai multi dintre dvs. cautati motive cu care sa va justificati impotrivirile si dreptul de a condamna tinerii. Sta scris in Biblie la Matei 26:59 ca "Preoti cei mai de seama, batranii si tot Soborul, cautau vreo marturie mincinoasa impotriva Lui Isus ca sa-L poata omori". In cazul acestor oameni, care strigau "la moarte cu El", am vrea sa realizati ca acest pacat nu le-a fost iertat. Timp de 2000 de ani, generatii intregi au platit si continua sa plateasca pretul unei judecati neintelepte, nedrepte. Nu ne condamnati la moarte fratilor! Asemenea greseli nu se iarta usor. Asa ca poporul Israel, va veni o vreme cand vreti ,nu vreti, va trebui sa platiti pretul unei actiuni negandite, a unei judecati nedrepte. Tot in Biblia noastra mai scrie in Matei 18:6 urmatoarele: "Dar pentru oricine va face sa pacatuiasca pe unul din acesti micuti, cari cred in Mine, ar fi mai de folos sa i se atarne de gat o piatra mare de moara, si sa fie inecat in adincul marii." Asa-i ca nici aici nu mai scrie nimic de iertare? Dimpotriva unor asfel de persoane li se sune ca ar fi mai de folos pentru ei sa fie inecati in mare si nu iertati. Poate veti spune ca "noi nu facem tineri sa pacatuiasca". V-ati intrebat vreodata ce efect a avut mesajul dvs. de la Conventie in vietile noastre? Ce ziceti? Acest mesaj a fost biblic? A fost dupa voia Lui Dumnezeu? Ce ne spune Dumnezeu in Matei 18 cu 15? Daca fratele tau greseste, mustra-l intre tine si el, apoi ia doi martori, iar apoi spune-l Bisericii. De ce va permiteti sa inversati ordinea data de Dumnezeu rastalmacind Scripturile si devenind in felul acesta o pricina de poticnire pentru tineri? Am vrea sa va mai puneti o intrebare: Tineri care se pierd si cad in diferite pacate mari datorita incapatinari pastorilor romani, pe care ii intereseaza mai mult limba si cultura romana decat mantuirea acestor tineri, ce ziceti din cauza cui ajung sa pacatuiasca??? De asemenea, vrem sa va spunem ca avem tineri care dupa ce au stat de vorba cu pastorii dansilor, noi nu i-am mai putut aduce cu noi in nici o Biserica. Am vrea sa va intrebam oare din cauza cui nu mai vin la biserica? Cu cateva luni in urma, o tanara foarte retrasa, foarte cuminte si credincioasa l-a sunat pe pastorul ei. I-a spus problemele si nevoile tinerilor si i-a dat de inteles "ca daca nu se va face nimic si ea va pleca". La auzul acestor cuvinte, foarte rece si fara suflet, acest pastor i-a raspuns: "OK, goodbye" (foarte bine, la revedere) si i-a inchis telefonul. Ce ziceti iubiti pastori romani? Acesta-i tratamentul care vi l-a cerut Dumnezeu sa ni-l da-ti noua??? Oare aceasta-i dragostea, gingasia si intelepciunea care v-o cere Dumnezeu in lucrarea cu tineri??? Aceasta tanara s-a tulburat mult. Pentru o perioda de timp nu am mai putut sa o lamurim sa mai vina cu noi in nici o Biserica. Asa-i ca dvs. nu faceti tinerii sa pacatuiasca??? "Really"?

Pentru faptul ca multi va intrebati ce avem cu dvs, am vrea sa va spunem ca problemele care le avem cu pastori romani sunt legate de poruncile Lui Dumnezeu scrise in Evanghelie. Noi credem caci Cuvantul Evangheliei este acelasi, atat pentru noi cat si pentru pastorii nostri.
1) In Biblia noastra scrie in Luca 3:11 ca "Cine are doua haine, sa imparta cu cine n-are nici una".... Stim ca in cele mai multe Biserici Romane din America si Canada se da program in limba romana 11 ore pe saptamana. In concluzie, Dumnezeu va spune Pastorilor dragi ca sa ne da-ti si noua jumatate din program, adica 5 ore si jumatate, iar dvs. in schimb ne ignorati pe noi, pe parintii nostri si-L ignorati pe Dumnezeu si poruncile Lui pentru ca nu ne dati nici cel putin 30 de minute.
2) In Ioan 10:11, scrie ca "Pastorul cel bun isi da viata pentru oi". In acest verset, Dumnezeu va cere pastorilor dragi ca sa dati totul, chiar si viata dvs. daca este nevoie pentru noi. Dar dvs. iL ignorati pe Dumnezeu si poruncile Lui si nu ne dati nimic.
3) In Ioan 21:15, scrie despre Porunca data de Domnul Isus lui Petru: "Simone fiul lui Iona...: paste melusei mei..., paste oitele mele... (si la urma de tot i-a spus) paste oile mele". Noi credem ca nu intamplator Domnul Isus a folosit aceasta ordine de hranire a turmei. Dvs. a-ti inversat ordinea Lui Dumnezeu si a-ti inceput hranirea turmei cu fratii batrani (vorbitori de limba romana) apoi oitele si pentru melusei nu va mai ramas nici timp si nici hrana necesara ca sa putem supravetui spiritual.
4) In general, inainte de construirea unei biserici, majoritatea dintre dvs. a-ti mers in fata poporului spunand: "Avem nevoie de bani pentru construirea Casei Domnului". Dupa terminarea cladiri, a-ti pus pe aceasta cladire numele de "Biserica Romana"... A-ti facut din casa Lui Dumnezeu o cladire romaneasca, cu tot felul de traditii si obiceiuri. Daca aceasta cladire este intr-adevar Casa Lui Dumnezeu, de ce nu-L lasati pe Dumnezeu sa o foloseasca asa cum vrea El, fara traditii, fara obiceiuri si fara restrictii de limba sau altele. Asa-i ca niciodata nu a-ti avut in plan sa dati aceste cladiri intru totul Lui Dumnezeu?
5) In anul acesta s-au facut mai multe Evanghelizari in Bisericile Romane pe motivul de a aduce suflete la mantuire. Ceea ce ne-a surprins mult a fost faptul ca la fiecare dintre aceste evanghelizari au fost invitati cate 6, 7 sau chiar 8 pastori romani si toti au predicat Evanghelia in limba romana doar pentru fratii batrani. Ne intrebam adeseori :"Ce aveti cu noi fratilor!!!!!! De ce nu a-ti invitat cel putin un frate care sa predice si in limba engleza pentru generatia tanara? Pastori dragi! Cei mai multi dintre fratii batrani, fiind de mai multi ani la credinta cunosc Biblia destul de bine. Unii o cunosc mai bine decat multi pastori romani. Nu credeti cumva ca si generatia tanara are nevoie de ajutor???


Este prea mult daca cerem, ca atunci cand ne uitam la pastorii romani sa vedem acea intelepciune Dumnezeiasca, acea dragoste divina si acea daruire totala. Ce mult am dori sa vedem in pastori romani persoana Domnului Isus. Cand a-ti ales sa fiti pastori, a-ti ales sa fiti invatatorii nostri. A-ti ales sa ne hraniti sufleteste, a-ti ales sa ne dati din timpul dvs., a-ti ales sa ne conduceti spre cer, a-ti ales sa ne legati ranile si sa ne tratati bolile tocmai in Bisericile Romane. Cei mai multi vreti sa ne abandonati, vreti sa ne infiati, vreti sa ne scoateti afara din Bisericile Romane si vreti sa ne trimiteti la americani sau in alta parte. Atat noi cat si Dumnezeu va cere sa va ocupati dvs. de noi, nu strainii, nu americanii, nu fariseii si carturari. Dvs. ne-ati adus pana aici si tot dvs. vrem sa ne conduceti si mai departe. Noi nu credem ca mai este mult. Ne-au ramas doar cativa ani critici in viata noastra. In urmatori 5-6 ani, dupa calculele noastre, peste 50% dintre tineri vor deveni independenti de parinti lor. Cei care am inteles limba romana si am ajuns sa-L cunoastem pe Dumnezeu in Bisericile noastre, desigur ca vom ramane langa Dumnezeu. Iar cei care nu au inteles mai nimic din mesaj si au venit la Biserica doar din obligatie si respect fata de parinti, vor pleca si se vor pierde pentru todeauna, asa cum au facut cei mai multi tineri din generatiile dinaintea noastra. Acesti tineri, cu toate ca s-au nascut din parinti crediciosi, datorita faptului ca nu au inteles mesajul Evangheliei in Bisericile Romane, s-au pierdut. Aceasta ne spune ca credinta nu se mosteneste de la parinti ci vine in urma auziri Cuvantului (Romani 10:17). Haideti sa nu mai pierdem acest timp pretios, hartuindu-ne pe internet, prin Bisericile Romane si pe la toate intrunirile. Atata timp cat acesti tineri inca mai sunt printre noi in Bisericile Romane, folositi acest timp scurt si pretios pentru a va apropia de ei, facand absolut totul ca toti tinerii romani din America si Canada sa ajunga sa inteleaga Cuvantul Evangheliei si legile Lui Dumnezeu. V-am ruga sa nu mai obligati tinerii sa invete romaneste, pentru ca nu au unde si cu cine sa faca aceasta. Daca generatia dinaintea noastra nu a reusit sa invete si limba romana, cu siguranta ca nici noi nu vom reusi. Nu ne mai spuneti nici ca "Dumnezeu ne porunceste sa invatam romaneste" pentru ca este o mincina. Tot ceea ce va cerem este "sa predicati tinerilor Cuvantul Lui Dumnezeu in limba lor preferata. In felul acesta ii ve-ti salva pentru Cer". Noi credem ca urmatori 5-6 ani va decide soarta generatiei noastre. In acesti ani vom afla cati dintre noi vom mai ramanea langa Dumnezeu si in bisericile Romane. Desigur ca daca vom ramanea foarte putini, vom pleca si noi cei care stim romaneste in Bisericile Americane si ve-ti ramane singuri. Daca vom ramanea mai multi, ne vom lupta impreuna sa ducem Lucrarea Lui Dumnezeu de salvare a oamenilor mai departe. Totul depine de pastorii romani. Dvs. aveti cheile Imparatiei Lui Dumnezeu. Dechideti-ne usile si dati-ne intrare libera la Pomul Vieti, ca sa poata intra si generatia nostra. Sa poata intra si copiii si nepoti dvs. Sa poata intra si cei nemantuiti. Nu lasati sa va condamne versetul din Luca 11:52 care spune: "Vai de voi, invatatori ai Legii! Pentru ca voi ati pus mana pe cheia cunostintei: nici voi n-ati intrat, iar pe cei ce voiau sa intre, i-ati impiedicat sa intre".

Iubiti pastori! Ne-ati spus ca sunteti o generatie de luptatori. Da, intradevar recunoastem aceasta pentru faptul ca nici noua nu ne este usor sa ne luptam cu dvs. Singura problema care o avem cu pastori romani este ca in calitatea dvs. de luptatori, abandonati lupta inainte de a obtine victoria. Sunteti niste alergatori care va dati batuti la ultima suta de metri. In Evrei 10:39 scrie: "Noi insa nu suntem din aceia care dau inapoi ca sa se piarda, ci din aceia care au credinta, pentru mantuirea sufletului." Premiul il castiga cei care trec linia de sosire nu cea de pornire, pastori dragi. Nu inceputul isi merita cununa ci sfarsitul. Poetul unei poezii spune: "O, NU-I DE-AJUNS CREDINTEI CA NE-AM JERTFIT CANDVA, SE CERE PANA 'LA MOARTE SA MERGEM TOT CU EA". V-ati luptat intr-o viata de luptatori, plina de deziluzii, falimente, boli, lipsuri, dezamagiri, pacate si ispite trupesti si nu a-ti dat inapoi. De ce acum va lasati sa cadeti pentru totdeauna? Inaintarea in varsta, vedem ca va ingrozeste. A-ti spus la Conventie ca "aveti un singur defect, sunteti ca batranetea care nu are nici un viitor". O viata intreaga ne-ati incurajat si ne-ati spus ca "pe acest pamant suntem doar trecatori si viitorul noastru nu este aici, este dincolo de lumea aceasta". Iar acum am ajuns sa vedem in dvs. frica de a ajunge dincolo, nesiguranta unui viitor dupa moarte, nesiguranta mantuiri si indoiala ca pana la urma ve-ti ajune in cer. Nu va lasati si nu va dati batuti fratilor! Nu vrem sa vedem in dvs. un "Osama Bin Laden", care a promis tinerilor din congregatia dansului "ca vor ajunge in Rai daca vor muri ca martiri", iar cand i-a venit si lui timpul sa se dea ca exemplu a fugit si s-a ascuns prin vizuinile pamantului ca nu cumva sa-i ia cineva viata si sa-l desparta de tot ce-i pe pamant.

Dumnezeul nostru prin Cuvant ne garanteaza siguranta mantuiri, daca vom implini ce-i scris si-L v-om urma pana la moarte. Nu renuntati atat de usor la glorioasa vesnicie promisa de Cel ce nu poate mintii. Stim ca lumea aceasta va dezamageste, propii copii v-au dat dureri de cap, iar noi vi-am creiat probleme. Da, unii dintre noi am fost acei tineri de pe lista dvs. plina de greseli si pacate pe care dvs. a-ti prezentat-o la Conventie. Intr-adevar unii am stat pana noaptea tarziu, prin locuri interzise unui crestin. Este posibil ca unii dintre noi au jucat si poker si or fi baut si bere. Suntem convinsi ca unii au ascultat si muzica rock si multe altele. Va spunem ca da, aceasta-i lista multora dintre noi. "SUNTEM VINOVATI"!. Dar am vrea sa va mai spunem ceva iubiti pastori romani! Prin alergarea noastra prin lume aceasta, a venit o zi, cand Dumnezeu ne-a iesit in cale ca si lui Saul (Fapte 26:14) si ne-a spus "pana aici", a-ti servit destul pe cel rau. De azi inainte va trebui sa lucrati pentru mine. Acolo ne-am cutremurat si am cazut la pamant. Dandu-ne seama de greselile si pacatele facute, pe genunchi ne-am cerut iertare si I-am jurat credinta Lui Dumnezeu pana la moarte. Asa ca fiul risipitor ne-am intors acasa. Pentru ca casa noastra au fost Bisericile Romane, ne-am intors la dvs. Ne-am intors in Bisericile de unde am plecat cu ani in urma. Iubiti pastori romani!!! Va aducem o veste buna! "Ne-a acceptat si ne-a iertat Dumnezeu". Va cerem prea mult daca va rugam sa ne iertati si sa ne acceptati si dvs.? Noi nu credem ca-i prea mult. Dumnezeu ne spune in Mica 7:11 ca "El nu-si tine mania pe vecie, ci ii place indurarea. El va avea iarasi mila de noi, va calca in picioare nelegiuirile noasre, si le va arunca in fundul mari". Ce ziceti, nu credeti ca ar fi bine ca pe viitor, sa aruncati si dvs. acea lista cu greselile tinerilor in marea uitari si sa nu le mai amintiti nici o data?

Ne-am bucurat la Conventie cand ne-ati spus "ca aceasta generatie de pastori, este gata sa faca cele mai mari sacrificii pentru noi". Noi va provocam ca sa ne convingeti ca sunte-ti gata sa face-ti totul pentru noi. Va rugam ca la urmatoare Conventie sa va ridicati in picioare in fata publicului si sa spuneti, asemanator cum a spus Iosua in cap. 24:15. "Cat despre mine si Biserica pe care o pastoresc vom sluji Domnului". In calitate de pastor imi i-au angajamentul ca voi da tinerilor romani-americani "30 de minute de predica si-n limba engleza la serviciile divine", ca astfel aceasta generatie tanara sa ajunga sa inteleaga intru totul Cuvantul Evangheliei si Legea Lui Dumnezeu in Biserica pe care o pastoresc si in felul acesta sa fie salvati pentru Cer.

Daca ve-ti face aceasta pastori dragi, va promitem ca in raport de numarul mare care se vor ridica in picioare si vor depune aceasta juruinta, vom abandona pentru todeauna lucrarea noastra. Vom anula blogurile, vom termina cu controversele si vom iesi de pe internet. Acceptarea si ajutorarea tinerilor,va fi pentru noi una dintre cele mai mari evenimete si bucurii din viata noastra. Ganditi-va ce se va intampla, cand toti tineri vor intelege Cuvantul Evangheliei si Legile Lui Dumnezeu in Bisericile Romane. Cand toti tinerii romani din Bisericile noastre vor avea acces la pomul vietii, fara bariere si fara restrictii de limba sau altele. In ceruri se va face o sarbatoare mare, pentru faptul ca nu vor ma fi tineri din Bisericile noastre care sa stea toate sambetele noaptea sa joace poker si sa bea bere. Nu vor mai fi tineri care sa aiba CD-uri si reviste murdare. Nu vor mai fi tineri, care sa mearga la "fratii hormoni". Pastorii romani, nu o sa mai aibe pareri proaste despre generatia noastra. Va fi extraordinar, va fi pentru noi ca in mia de ani despre care ne vorbeste Apocalipsa in cap: 20. Bucuria noastra va fi nespusa. Ne vom duce si vom spune tinerilor plecati sa vina acasa, sa vina din nou in Bisericile Romane pentru ca s-a potolit furtuna. Le vom spune sa nu le mai fie frica de "pastorii romani" pentru ca Dumnezeu le-a schimbat inimile si a pus in ei o dragoste pentru generatia tanara. Le vom spune sa nu le mai fie frica de "patriotii romani" din Bisericile noastre, pentru ca Dumnezeu i-a facut pe toti "patrioti ai cerului". Le vom spune fiilor risipitori, sa se intoarca de pe caile lor ratacite si sa vina acasa pentru ca Tatal ii asteapta in poarta cu o haina noua si curata, iar in Bisericile romane vor gasi un han de poposire, plin de dragoste si compasiune. Toti impreuna ne vom bucura "ca de acum inainte, nimeni nu ne va mai alunga, nimeni nu ne va mai insulta, nimeni nu ne va mai trimete la americani sau in alta parte". Bisericile romane se vor umplea din nou si nu vor ajunge pe cale de disparitie si nu vor mai fi groaza tinerilor. Vor fi ca "un colt de rai". Pe fetele parintilor veti vedea acea pace divina, acea multumire sufleteasca, vazandu-si visul inplinit si rugaciunile ascultate. Fratii batrani vor intinerii ca vulturi, vazandu-si nepotii langa Dumnezeu si afland ca Lucrarea Lui inceputa de dansii cu zeci de ani in urma, va continua si nu se va opri la generatia dvs. Dumnezeu impreuna cu ingerii se vor cobora din cer si vor sta cu noi la masa, la serviciile divine. Cerul intreg va sarbatori intoarcerea fiecarui pacatos. Pentru noi, dragi pastori romani, toate acestea sunt la ora actuala doar un vis neimplinit. Dvs. vi s-a dat toata puterea. "Nu a-ti vrea sa face-ti acest vis al nostru o realitate"??? Nu a-ti vrea sa face-ti parte dintr-o asa lucrare mare de salvare a tinerilor romani, de salvare a copiilor si nepotilor dvs.? De salvare a celor necredinciosi??? De altfel, aceasta-i trimeterea care ne-a dat-o Dumnezeu, fratiilor!!! Sa stiti ca nu ne-a trimes pe nici unul dintre noi sa invata pe nimeni nici o limba straina.

Am vrea sa va promitem multe in schimbul ajutorului dvs. Dar asa cum stiti, cei mai multi dintre noi suntem in scoli si inca nu avem un venit financiar. Dolarii care noi ii posedam la ora actuala sunt insuficienti. Va promitem totusi ceva daca ne ve-ti ajuta. Am aflat dela Conventie ca anii batranetei va streseaza, pentru ca sunt obositori si plini de greutati. Realizam ca bolile, necazurile si suferintele va face sa va simtiti ca batranetea fara nici un viitor. Uitandu-ne la parintii si bunicii nostrii, ne dam seama ca nu va este usor si intr-o zi va trebui sa plecati dintre noi. Sa stiti ca va simtim durerea si dintr-o dragoste sincera va spunem "ca nu dorim deloc sa va pierdem". Noi suntem rodul dvs. si va vrem printre noi. Avem nevoie de ajutorul, dragostea si rugaciunile dvs. pentru a conduce aceasta generatie tanara catre Cer. Nu am vrea ca Lucrarea cu tinerii sa ramana neterminata. In Psalmul 92 cu 13-14 scrie: "Cei saditi in Casa Domnului, inverzesc in curtile Dumnezeului nostru. Ei aduc roade si la batranete, sunt plini de suc si verzi". Daca ne veti ajuta, ne vom ruga ca Dumnezeu sa va intinereasca ca vulturi, sa va usureze poverile, sa va vindece bolile si sa va dea putere sa va continuati lucrarea. Iar cand dupa ani de zile, satui de viata ve-ti pleca din lumea aceasta, va promitem ca vom conduce aceasta "generatie de luptatori romani" spre Cer, cum nu a fost condusa nici o alta generatie inaintea dvs. Cantarile noastre de fanfare si orchestre vor suna ca niciodata. Sunetul lor vor ajunge pana in Cer. Portile raiului se vor deschide si veti intra triumfatori. Insusi Domnul Isus va va intimpina si va va spune: "Veniti, binecuvantatii Tatalui Meu, de mosteniti Imparatia ce vi-am pregatit-o voua de la intemeierea lumii". Ca am fost un strain si m-ati primit in Bisericile Romane. Eram flamand, bolnav, cazut si plini de rani si m-ati luat in casele voastre. Mi-ati legat ranile si m-ati hranit din Cuvant cu o hrana spirituala adecvata dupa nevoile care le aveam si-am primit viata. In Matei 25:45. scrie, citez: "Adevarat zic voua, intrucat ati facut unuia dintre-acesti frati ai Mei, mai mici, Mie Mi-ati facut". Va spunem azi, ca noi suntem acei frati mai mici ai Domnului Isus, care avem nevoie de ajutor. Viitorul este un necunoscut pentru noi si istoria generatiei dinaintea noastra ne spune "ca daca nu se va face nimic si generatia noastra se va pierde pentru todeauna". Nu ne alungati fratilor!!! Mai ingaduiti-ne inca putin, este ultima suta de metri, cum spun romanii. Nu din ingamfare sau lipsa de respect apelam la dvs. ci in disperare va cerem acest ajutor. Acesti ani de lupta ne-au istovit puterile si cei mai multi nu mai stim ce sa credem. Am ajuns sa ne pierdem increderea in oameni si ne-am saturat de toate. Ne-am saturat sa alergam dupa straini, ne-am saturat de a ne ruga de oameni, ne-am saturat de milogeala, ne-am saturat de cersit, ne-am saturat de blogoreala, ne-am saturat de controverse, ne-am saturat de insulte, ne-am saturat de tot. In 1 Corint. 11:1, apostolul Pavel ne spune: "Calcati pe urmele mele, intrucat si eu calc pe urmele lui Hristos". Suntem in cautarea unei persoane pe urmele caruia sa putem calca cu incredere, nu a-ti vrea sa luati locul lui Pavel, si sa fiti un ghid pentru generatia tanara, pentru a ne conduce spre Cer? Daca ve-ti calca pe urmele Domnului Isus, si noi vom calca pe urmele dvs. Va spunem ca lupta noastra este foarte grea si ne luptam pe mai multe fronturi. Noi mai avem un dusman cu care ne luptam zilnic. Sa stiti ca nici diavolul nu doreste ca tinerii romani-americani sa inteleaga Cuvantul Evangheliei si Legile Lui Dumnezeu in Bisericile Romane. Acest dujman da in noi fara mila. Loviturile infernului sunt grele si adesea ne ingrozesc. Asa ca suntem gata sa abandonam actiunea noastra, suntem gata sa oprim lupta, cu conditia ca ne ve-ti ajuta sa salvam aceasta generatie pentru Cer, dandu-ne cel putin "30 de minute de predica si-n limba engleza la serviciile divine". Sa stiti ca nu vrem si nu va cerem absolut nimic mai mult fratilor!!! Dati-ne doar atat si nu o sa va mai deranjam nici o data. Va multumim anticipat!

Catre pastorul: "Petru Lascau":
Frate Petrica!!! Sa stiti ca nu ne-a fost deloc usor sa raspundem mesajului dvs. de la Conventie. Am facut totusi aceasta, ca frati care v-au ascultat, sa nu ramana cu o impresie gresita despre noi, considerand ca toti tinerii din America si Canada facem parte dintre pacatosi si prapaditi aceia de tineri de pe lista dvs. Stand in tacere, la cei mai multi le-am fi dat impresia ca toti suntem vinovati de toate cele aduse la adresa noastra si noi nu dorim aceasta. Stiti care este obiceiul in Bisericile Romane, frate Petrica! "Tinerii huliti de pastori romani, nu se mai casatoresc niciodata in Biserica". Am vrea sa va spunem ca suntem noi pedepsiti destul de pastorii nostri pentru faptul ca cei mai multi nu vor sa ne ajute. Nu am vra sa ne strice si viitorul afectandu-ne casatoriile. Nu dorim ca atunci cand vom pleca prin Romania sa cautam o fata credincioasa, cuminte si frumoasa din neamul nostru in scopul castoriei, parintii fetelor afland de reclama neplacuta care ne-ati facut-o, sa i-a parul si sa ne scoata afara din tara. Un alt motiv pentru care am raspuns la mesajul dvs. este datorita faptului ca am realizat ca peste 90% dintre pastori romani din America si Canada, ar fi dorit mult sa ne transmita acest mesaj dar nu au avut curajul sa o faca. Sa stiti ca apreciem curajul dvs. Cu toate ca nu a fost exact ce-am fi dorit noi, a-ti fost totusi singurul pastor roman care a-ti realizat ca existam si avem nevoie de ajutor. Predica dvs. a fost prima predica la nivel national, in care s-a ridicat problema tinerilor din America si Canada. In general, toti ceilalti pastori romani tac si ne ignora, continuandu-si lucrarea obijnuita de 40 de ani, fara nici o schimbare. Sa stiti ca ne-am saturat sa fim ignorati. Ne-ati spus in mesajul dvs. "ca controvesele nu sunt bune". Sa stiti ca nici noi nu le iubim, dar din Biblie aflam ca sunt necesare. Ceea ce facem noi, a facut-o si Domnul Isus in toata umblarea Lui pe pamant cu sopul de a arata Carturarilor, Fariseilor si Preotilor de seama din acele vremuri, cat de gresiti sunt. De asemenea, istoria ne spune ca intodeauna au existat si exista lupte si controverse intre oameni. Cei care stim romaneste, ne amintim de o intamplare relatata de dvs. in una din predicile care ati avut-o in Biserica. Speram sa vi-o amintiti!. Era vorba despre un tanar din generatia dvs. care dupa casatorie locuia inpreuna cu tatal dansului. Datorita faptului ca s-au iscat unele neintelegeri intre cele doua generatii, tanarul a luat pe tatal lui si l-a scos afara din casa, dupa care l-a condus pana la marginea comunei, unde i-a spus: "Draga tata! Imi este foarte greu sa-ti spun, dar as vrea sa stii ca noi nu mai putem locui impreuna, asa ca trebuie sa pleci unde te va ajuta Dumnezeu". La care, batranul tata aducandu-si aminte de vremea cand si dansul era tanar, i-a spus fiului: "Fiule! Mai am o rugaminte! Nu ai vrea sa ma mai conduci inca o suta de metri, pana langa pomul acela mare? As vrea sa stii, ca pana acolo l-am condus si eu pe tatal meu cand eram ca tine". Din istorioara dvs, ne dam seama ca ceea ce se intampla intre generatia noastra si generatia dvs., inevitabil se va intampla si intre noi si generatia copiilor nostri. Ce ziceti frate Petrica!!! "Nu credeti ca acest curs normal al istoriei, "stincks"???


In ce priveste comentariul dvs. adus la Conventie, fiti linistit, noi v-am iertat, vi-am inteles motivele si nu va vom pune la inima. Noi va iubim si va multumim de faptul ca dati tinerilor din biserica dvs. predica si-n limba engleza la serviciile divine. Asa cum a-ti spus in predica, am dori mult sa ramaneti pentru noi "fratele nostru mai mare". Cei care avem frati mai mari, ne bucuram mult de ei, pentru faptul ca intervin ori de cate ori oamenii nemilosi dau in noi fara mila. Ne-am bucura mult sa ne veniti in ajutor ori de cate ori avem probleme, mai ales ca stim ca cei mai multi va stiu de frica. Nici noi nu ne permitem sa va suparam prea tare, de aceea daca considerati ca am cam depasit limitele in raportul nostru, ne cerem iertare. Am dori totusi sa ne intelegeti si dvs. pe noi, ganditi-va ca daca nu se va face nimic se va pierde o generatie intreaga de tineri. Frate Petrica!!! La Conventia din anul acesta 2009 ne-am bucurat mult de primele 5 minute din predica dvs. in care a-ti aratat publicului problemele si nevoile tinerilor, cerand fratilor mai in varsta intelegere, dragoste si suport pentru generatia tanara. Dupa care in urmatoarele 25 de minute, s-a pornit acea furtuna puternica cu fulgere si traznete ca-n vremea Lui Noe dupa intrarea in corabie, in care ne-ati botezat cu foc. Ce ni sa parut foarte interesant la dvs. a fost faptul ca in acea invalmasala mare, tot la a doua sau a treia fraza ne-ati asigurat de dragostea dvs. spunandu-ne cat de mult ne iubiti. Avem o rugaminte, ca sa ne aratati ca intr-adevar ne iubiti si nu aveti nimic impotriva tinerilor. Ce-ar fi ca la urmatoarea Conventie sa inversati timpul acordat pentru umilirea tinerilor? Acceptam sa dati in noi primele 5 minute din predica fara sa murmuram si fara sa va reprosam nimic pentru loviturile primite, cu conditia ca in urmatoarele 25 de minute sa ne veniti in ajutor, incercand sa ne legati ranile si sa ne mangaiati inimile, spunand publicului si lucruri frumoase despre generatia tanara. Am dori sa spuneti fratilor in varsta ca noi ii iubim mult si singurul motiv pentru care ne luptam, este ca sa putem ramane cu dansi si parintii nostrii in Bisericile Romane. Am vrea sa spuneti pastorilor romani, sa nu le fie frica de noi pentru ca nu vrem nimic din tot ce-i pe pamant. Un singul lucru dorim: "sa salvam aceasta generatie tanara pentru Dumnezeu". Va multumim anticipat frate Petrica!

Multumire adusa fratelui pastor: "Leonard Semenea":
Tot cu privire la programul de la Conventia Bisericilor Romane, vrem sa-i multumim pastorului "Leonard Semenea" pentru mesajul biblic in limba engleza. A fost un mesaj mult asteptat, bine primit si acceptat de generatia tanara. Dupa acea furtuna, lansata de pastori romani peste tineri, predica dvs. frate Leonard, ne-a ridicat moralul, ne-a mangaiat inimile si ne-a dat putere sa ramanem in continuare la program. Ne bucuram ca ne intelegeti nevoile, ne simtiti durerea si fara frica ne veniti in ajutor. Domnul Isus sa va rasplateasca toate eforturile facute, cu viata vesnica. "We love you brother Leonard, keep up the good work".

Multumiri aduse suporterilor nostri:
Iubiti frati si surori!!! Credem ca datorita timpului lung care il ia acest raport ca sa-l cititi, multi frati ne-au abandonat si s-au oprit din citit. Suntem convinsi ca dvs. inca mai sunteti cu noi si ne urmariti in continuare, citind raportul nostru pana la capat. Ne-am gandit mult cum am putea sa facem ca acest raport pe anul 2009 sa fie foarte scurt si cuprizator, ca sa nu obosim fratii romani. Interesandu-ne, am aflat de la un frate de afaceri ca aceasta este foarte simplu, zicea el ca "daca nu vom face nimic, n-o sa mai avem ce scrie, si-am terminat-o cu raportul". Noi deocamdata nu putem ca sa nu facem nimic pentru mantuirea tinerilor, asa ca va rugam sa ne iertati daca considerati ca din nou v-am obosit cu raportul nostru. Speram ca anul acesta 2010, Dumnezeu va pune mai multa dragoste in pastori si frati romani fata de generatia tanara si cei mai multi ne vor da, "cele 30 de minute predica si-n limba engleza la serviciile divine". Daca vor face aceasta, asa cum le-am promis ne vom sfarsi lucrarea. Asa ca anul viitor nu vom mai avea ce scrie si raportul nostru pe anul 2010 va fi foarte scurt. Oricum va multumim din suflet iubiti frati, pentru faptul ca in toata perioada aceasta de timp, ne-ati urmarit pe internet fiecare pas. Cand a-ti vazut ca deraiem, a-ti intervenit aratandu-ne greselile si facandu-ne atenti sa stam in subiect. Sa stiti ca noi apreciem mult interventiile dvs. si va rugam sa continuati sa faceti aceasta pentru noi. La unii dintre dvs. dorim sa va cerem iertare pentru faptul ca nu la toti am reusit sa va raspundem si sa va multumim individual pentru email-urile primite. Sa stiti ca nici diavolul nu doarme, niste lucratori de ai lui au reusit sa afle codurile de la blog-urile si email-urile noastre si ne-au sters mai multe mesaje inainte de a avea posibilitatea sa va raspundem. Pe cand am aflat noi ca ne-au disparut mesajele, din miile de adrese care le avem nu am mai stiut care dintre dvs. ne-ati scris. Va rugam sa nu va suparati pe noi si sa continuati sa ne scrieti. De fiecare data scrisorile dvs. ne-au ridicat moralul si ne-au dat un impuls sa mergem inainte. Incheiem raportul nostru pe anul 2009, multumind tuturor fratilor si Bisericilor Romane de pretutindeni, care in decursul acestor trei ani ne-ati sprijinit in lucrare. Va rugam sa nu va opriti si sa continuati sa ne ajutati, punand "Tinerii Romani Americani" in fata bisericilor dvs. pentru a fi suportati in rugaciune ca astfel Dumnezeu sa ne ajute in lucrarea Sa de salvare a tinerilor. Deasemenea multumim redactiilor si site-urile crestine pentru suport! Domnul Isus sa va binecuvinteze si sa va dea mult succes in lucrarea cu comunitatea romana, care de abia acum realizam ca nu este deloc una usoara. Dintr-o dragoste sincera si mult respect "Tinerii Romani Americani" va transmitem la toti "mult har si pace, implinirea tuturor dorintelor dvs. dupa voia Lui Dumnezeu, si un An Nou si fericit in Christ". We also like to say Thank You to all the Romanian American Youth, you guys are the best. "Keep up the good work and never give up". God bless you all. Pe curand.

==================================================================================

Cititi in continuare mesaje primite la acest raport:
Trimiteţi un comentariu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Romanian Penticostal Church


10750 Cochran Ave, Riverside, CA. 92509,


Pastor: “Petrica Furdui”


E-mail: tomlinsonbc@charter.net


Elim Romanian Church


125 Franklin Road, Rosville, CA. 95678


Pastor: “Mircea Berci”


E-mail: usa95678@yahoo.com


Betel Romanian Penticostal Church


4831 63rd Street, Sacramento, CA. 95824


Pastor: “Viorel Lupsa”


E-mail: 1relu@sbcglobal.net


Maranatha Romanian Church of God


3255 E. Street, North Highlands, CA. 95660,


Pastor: “Moise Gaode”


Romanian Apostolic Church


6120 Lemon Hill, Sacramento, CA. 95824,


Pastor: “Vasile Undureanu”


E-mail: christinel@surewest.net


Metanoia Romanian Open Bible Church


7736 Sunset Ave. Sacramento, CA. 95628


Pastor: “George Ratiu”


Victory Romanian Christian Center


5306 Walnut Ave, Sacramento, CA. 95841


Pastor: “Valeriu Brincovan”.


http://www.victoryromanianchurch.com/


Email: valer@victoryromanianchurch.com,


San Bernardino Romanian Penticostal Church


1679 Richardson Street, San Bernandino, CA. 92408


Pastor: “Liviu Puraci”


E-mail: liviuspuraci@aol.com,


Agape Romanian Church


4050 Manzanita Ave. Carmichael, CA. 95608


Pastor: “John Butuza”


Website: http://www.agaperochurch.org/,


E-mail: office@agaperochurch.org,


First Romanian Penticostal Church


6180 McLauglin Way, Marysville, CA. 95901


Pastor:”Liviu Feceu”


Website: http://www.apeleii.com/,


E-mail: feceu@yahoo.com,


Romanian Independent Church Philadelphia


6331 Lorena Dr, Mira Loma, CA. 91752


Pastor: “Ioan Samu”


E-mail: info@philadelphiamaranatha.org,


Alpha Romanian Church


3600 Sisk Rd. Modesto, CA. 95356


Pastor: “Claudiu Misca”


Website: http://www.alpharo.com/,


E-mail: alpharomanianchurch@yahoo.com,


Maranatha Romanian Penticostal Church


1229 East Fairmont Ave. Modesto, CA. 95350


Pastor: “Vasile Burciu”


E-mail: bvasile18@yahoo.com,


BISERICI ROMANE IN COLORADO:


(Romanian Churches in Colorado)


Denver Romanian Church Of God


7870 S. Garrison Street, Littleton, CO. 80128


Pastor: “Doru D. Ilioi”


Website: http://www.denverromanianchurch.com/


E-mail: ilioi@denverromanianchurch.com


BISERICI ROMANE IN FLORIDA:


(Romanian Churches in Florida)


Romanian Church of God,


1308 North Dixie Highway Hollywood, FL. 33020,


Pastor: “Vasile Palincas”.


BISERICI ROMANE IN GEORGIA:


(Romanian Churches in Georgia)


Philadelphia Romanian Church


581 Old Peachtree Rd. Lawrenceville, GA. 30043


Pastor: “Teodor Luca”


Website: http://www.philadelphiaatlanta.com/


E-mail: philadelphiaatlanta@gmail.com


Elim Romanian Penticostal Church


142 Scenic Hwy SW, Lawrenceville, GA. 30045,


Pastor: “Cosmin Avram”


Website: http://www.elimatlanta.com/


E-mail: cosmin.avram@elimatlanta.com


Emanuel Romanian Church of God


323 Carter Road, Auburn, GA. 30011


Pastor: “Octavian Mocan”


E-mail: emanuel1cog@yahoo.com


Betel Church Of God


665 Hope Hallow Rd, Loganville, GA. 30052


Pastor: “Anatoliy Matveyev”


E-mail: bcog4jesus@yahoo.com


BISERICI ROMANE IN IDAHO:


(Romanian Churches in Idaho)


First Romanian Church


825 Lake Lowel Ave. Nampa, ID. 83686


Pastor: “Marius Tripon”.


Website: http://www.firstromanianchurch.com/


E-mail: mtripon@msn.com


Maranatha Romanian Church of God


1019 W. Flamingo Street, Nampa, ID. 83683


Pastor: “Beni Iordanescu”.


E-mail: benniko95@yahoo.com


BISERICI ROMANE IN ILLINOIS:


(Romanian Churches in Illinois)


Bethany Romanian Penticostal Church


7301 North Caldwell Avenue, Niles, IL. 60714,


Rev: “Luigi Mitoi”


Website: http://www.bethany.cc/


E-mail: webmaster2@bethanu.cc


Chicago Southside Romanian


6641-45 S. Troy Ave. Chicago, IL. 60629,


Rev: “Stefan Batu”


Elim Romanian Penticostal Church


4850 N. Bernard Str. Chicago, Illinois 60625,


Rev. “Cristian Ionescu”


Website: http://www.elimro.com/


E-mail: cristianionescu@elimro.com


Emanuel Romanian Penticostal Church


4600 N. Kilpatrick, Chicago, IL. 60630


Pastor: “Ionel Pintilei”


E-mail: i.pintilei@comcast.net


Gethsemane Romanian Penticostal Church


3838 N. Elston, Chicago, IL. 60618,


Pastor: “Aurel Balici”.


Website: http://www.gethsemaneromanianchurch.com/


E-mail: office@gethsemaneromanianchurch.com


Golgotha Romanian Church of God


10100 S. 52nd Ave, Oak Lawn, IL. 60453


Pastor: “Alexandru Trombitas”


Website: http://www.golgotharo.org/


E-mail: alexresita@yahoo.com


Philadelphia Romanian Church of God


1713 West Sunnyside Ave, Chicago, IL. 60641


Pastor: “Florin Cimpean”


Website: http://www.philarom.com/


E-mail: fcimpean@comcast.net


We are having, “English speaking sermons,


at every Sunday evening services”.


BISeRICI ROMANE IN INDIANA:


(Romanian Churches in Indiana)


Romanian Pentecostal Church of God


207 North Prettyman St. Knox, IN. 46534


Pastor: “David Mark”


E-mail: davidmarco@yahoo.com


BISERICI ROMANE IN MARYLAND:


(Romanian Churches in Maryland)


Maranatha Romanian Penticostal Church


416 Salem Ave, Hagerstown, MD. 21740


Pastor: “Ioan Filip”


E-mail: ylulciuc@yahoo.com


BISERICI ROMANE IN MASSACHUSETTS:


(Romanian Churches in Massachusetts)


New LIfe Church of God


30 Montgomery Street, Westfield, MA. 01085


Pastor: “Ivan Mokan”


E-mail: newlifesec@gmail.com


BISERICI ROMANE IN WASHINGTON:


(Romanian Churches in Washington)


First Romanian Penticostal Church


8315 NE 155th St. Kenmore, WA. 98011-4749


Pastor: “Vasile Antemie”


Website: http://www.frpcs.com/


E-mail: frpc@comcast.net


Mount Zion Romanian Penticostal Church


14216 132nd Ave NE. Kirkland, WA. 98034,


Pastor: “Leontin Goman”.


Website: http://www.muntelesion.com/


E-mail: lgoman@muntelesion.com


Philadelphia Romanian Church


3301 E. 29 th Street, Vancouver, WA. 98661,


Pastor: “Cornel Danciu”,


E-mail: cdanciu@hotmail.com


Biserica Apostolica Romana Bethel


22600 116 th Ave. SE, Kent, WA. 98031,


Pastor: “Ilarion Bosancu”,


Elim Romanian Church of God


15005 SE 38thth St. Bellevue, WA. 98006,


Pastor: “Ovidiu Piscuc”.


Website: http://www.elimchristian.org/


E-mail: ovidiu@elimchristian.org


Biserica Crestina Romana Speranta


5241 116 th Ave. NE. Kirkland, WA. 98033


Pastor: “Ezechiel Suciu”


Hope Romanian Church


16206 NE 4th St. Bellevue, WA. 98008


Pastor: “Ion Burzo”,


E-mail: hoperomanianchurch@gmail.com


Elim Moldovian Evangelical Church


714 138th St. E. , P.O. Box 44196, Tacoma, WA. 98448


Pastor: “Marian Condrat”,


E-mail: dinmar4jesus@hotmail.com


Diaspora Mission Church


3611 NE 132nd Ave. Vancouver, WA. 98682


Pastor: “Pavel Moldovan”


E-mail: diasporachurch@yahoo.com


BISERICI ROMANE IN MICHIGAN:


(Romanian Churches in Michigan)


Grace Romanian Penticostal Church


272 N. Hewitt, Ypsilanti, MI. 48197


Pastor: “Pavel Pop”.


Website: http://www.graceromanianchurch.com/


E-mail: pavel126@yahoo.com


Mount Zion Romanian Penticostal Church


11091 16 1/2 Mile Rd. Sterling Heights, MI. 48312


Pastor: “Ioan Ungur”


E-mail: muntele.sionului@yahoo.com


Bethesda Romanian Penticostal Church


2075 E. Long Lake Rd. Troy, MI. 48098.


Pastor: “Simion Timbuc”


Website: http://www.betezda.com/


E-mail: timbuc@betezda.com


We are having, “English speaking sermons,


at every Sunday evening services”.


Maranatha Romanian Penticostal Church


23450 Middle Belt Rd. Farmington Hills, MI. 48336


Pastor: “Marius Lunga”


E-mail: mariuslunga@yahoo.com


First Romanian Penticostal Church


18501 Middlebelt Rd. Romulus, MI.


Pastor: “Nelu Tarlea”


Website: http://www.frpc.us/


E-mail: btarlea@yahoo.com


Bethel Romanian Penticostal Church


26230 Goddard Rd. Taylor, MI. 48180


Pastor: “Gheorghe Iacoban”


Website: http://www.detroitbetel.com/


E-mail: paileni@yahoo.com


Alleluia Romanian Penticostal Church of God


4470 Pardee Ave. Dearborn Heights, MI. 48125


Pastor: “Johnny Buia”.


Website: http://www.aleluia.ro/


E-mail: ibuia777@aol.com


Philadelphia Romanian Penticostal Church


27314 Barrington, Madison Heights, MI. 48071


Pastor: “Florian Mudura”


E-mail: flmudura@yahoo.com


Romanian Pentecostal Ministries


9137 Whispering Pines Dr. Saline, MI. 48176


The Preacher Romanian Pentecostal


1041 West Willis Road, Saline, MI. 48176,


BISERICI ROMANE IN MISSOURI:


(Romanian Churches in Missouri)


Eben Ezer Romanian Assembly


2233 North East Ave. Springfield, MO. 65803


Pastor: “Ionel Popa”


E-mail: ionelpopa4god@yahoo.com


Holy Trinity Romanian Church of God


6420 Marmaduke Ave. Saint Louis, MO. 63139


Pastor: “Nicu Stirbu”


E-mail: simionstirbu@yahoo.com


Romanian Penticostal Church


2015 W State Hwy WW, Springfield, MO. 65803


Pastor: “Melen Viorel”


E-mail: jbconstruction1@sbcglobal.net


BISERICI ROMANE IN NEW YORK:


(Romanian Churches in New York)


Romanian Pentecostal Church of God


198 St. Nicholas Ave. Brooklyn, NY. 11237


Pastor : “Petru Kokora”


Webside: http://www.romaniannychofgod.com/


E-mail: quastions@romanianchurchofgod.com


We are having, “English speaking sermons,


at every Sunday evening services”.


BISERICI ROMANE IN TEXAS:


(Romanian Churches in Texas)


Bethel Romanian Apostolic Church


9217 Ferguson Rd. Dallas, TX. 75228,


Pastor: “Ioan Volosen”,


Website: http://www.bethelro.org/


E-mail: bethelro@gmail.com


Biserica Penticostala Romana Elim


3726 Pruitt Ave. Mesquite, TX. 75149,


Pastor: “Aurel Covaci”.


Biserica Penticostala Romana


302 N. Hastings, Duncanville, TX. 75116


Pastor: “Constantin Hategan”


Biserica Penticostala Romana


2312 Bosque, Waco, TX. 76707


Pastor : “Iosif Tofanel”


Grace Romanian Penticostal Church


2809 Milroy Lane, Houston, TX. 77066,


Pastor: “Vasile Streango”,


E-mail: grpchouston@yahoo.com


Betania Penticostal Romanian Church


8308 Fredericksburg Rd. San Antonio, TX. 78229


Pastor: “Florian Negru”


E-mail: floriannegru@yahoo.com


“The Oasis of Light Church”,


21785 Hardy Oak, San Antonio, TX 78258.


Pastor “John Blig”.


Web: http://theoasisoflight.org/


We are having, “English speaking sermons,


at every Sunday evening services”.


BISERICI ROMANE IN TENNESSEE:


(Romanian Churches in Tennessee)


Bethany Romanian Church of God


2718 Greenway Rd. Knoxville, TN. 37918


Pastor: “Daniel Heler”


Bethel Romanian Church of God


585 Harris Ln. Gallatin, TN. 37066


Pastor: “Iulian Costea”


Website: http://www.betheltn.com/


E-mail: office@betheltn.com


Bethany Romanian Church


2718 Greenway Dr. Knoxville TN. 37918


Pastor: “Vasile Floarea”


E-mail: Bennyz60@aol.com


Maranatha Romanian Church of Khoxville


11235 Yarnell Rd. Knoxville, TN. 37932,


Pastor: “Vasile Deac”


Website: http://www.maranathaknoxville.com/


E-mail: americasfinest@charterinternet.com


BISERICI ROMANE IN PENNSYLVANIA:


(Romanian Churches in Pennsylvania)


Bethany Romanian Church of God


409 Oak Grove Road, Reading, PA. 19601


Rev: “Simon Avram”.


Website: http://www.bethanyromanianpa.org/


E-mail: simonavram@bethanyromanianpa.org


Bethel Romanian Penticostal Church


32 morgantown Rd. Reading, PA. 19606


Pastor: “Ioan Recalo”


Website: http://www.bethelromanianchurchonline.org/


E-mail: elbethel777@yahoo.com


BISERICI ROMANE IN OREGON:


(Romanian Churches in Oregon)


Agape Bible Church


5231 Se Stark, Portland, OR. 97215


Pastor. “Avram Berghiano”


Website: http://www.agapebiblechurch.org/


E-mail: avramb@comcast.net


We are having, “English speaking sermons,


at every Sunday evening services”.


Philadelphia Romanian Penticostal Church


5444 Southeast 128th Ave. Portland, OR. 97236


Pastor: “Nicky Pop”


Website: http://www.philadelphiaro.com/


E-mail: contact@philadelphiaro.com


Biserica Apostolica Romana Bethany


17608 SE Foster Rd. Portland, OR. 97236


Pastor : Rev. “Stefan Varga”


Bethesda Romanian Church of God


4710 SE Oak Street, Portland, OR. 97215,


Pastor: “Ioan Isai”


Betel Romanian Apostolic Church


18427 Ne Glisan, Portland, OR. 97230


Pastor : “Viorel Foghis”


Website: http://www.betelrac.org/


E-mail: betelrac@yahoo.com


Emanuel Romanian Church


3040 Willakenzie Rd. Eugene, OR. 97401


Pastor: “Dorel Singeorzan”


Webside: http://www.emanuelforyou.com/


E-mail: emanuelromanianchurch@gmail.com


Bethany Church


P.O. Box 92071, Portland, OR. 97292


Pastor: “Ionel Robu”


Website: http://www.betania.us/


E-mail: bethany_church@yahoo.com


Betezda Romanian Church of God


4710 SE Oak St. Portland, OR. 97215


Pastor: “Teodor Magda”


E-mail: t.magda@comcast.net


Grace Romanian Christian Church


11100 NW Thompson Rd. Portland, OR. 97229


Pastor: “Pavel Sumandea”


E-mail: ucusum@yahoo.com


BISERICI ROMANE IN OHIO:


(Romanian Churches in Ohio)


Bethel Romanian Church


12000 Huffman St. Parma, OH. 44130


Pastor: “George Barbu”


E-mail: gibarbu45@yahoo.com


BISERICI ROMANE IN NORTH CAROLINA:


(Romanian Churches in North Carolina)


Romanian Pentecostal Church of Wyoming Valley


P.O.Box 97277, Raleigh, NC. 27624-7277


Pastor: “Petru Lulciuc”


Bethesda Romanian Church of God


5570 S. NC 16Hwy, Maiden, NC. 28650


Rev: “Benjamin Bora”


Website: http://www.robethesda.com/


E-mail: robethesda@yahoo.com


We are having, “English speaking sermons,


at every Sunday evening services”.


First Romanian Penticostal Church


5483 Bethel Church Rd. Hickory, NC. 28602


Rev: “Adrian Balan”.


E-mail : ben_tatiana_patrauteanu@yahoo.com


Bethany Romanian Penticostal Church


16214 n. Statesville Rd. Huntersville, NC. 28078


Pastor: “Marius Covaci”


Web: http://www.robethanync.com/


E-mail : freedman1994@yahoo.com


BISERICI ROMANE IN BRITISH COLUMBIA:


(Romanian Churches in British Columbia)


Biserica Penticostala Romana Emanuel,


Adresa: 1383 Austin Ave, Coquitlam, BC V3K 3P6,


Pastor: “Cornel Lela”.


BISERICI ROMANE IN ONTARIO CANADA:


(Romanian Churches in Ontario Canada:)


Biserica Penticostala Romana “LOGOS”,


606 Jane Street , Toronto , ON. M6S 4A6,


Pastor: “Ioan Bale”.


Web. http://bisericalogos.org/


Email: bprlogos@bisericalogos.org


Biserica Penticostala Romana,


160 Grand River Blvd, Kitchener, ON. N2A 3G6, CD.


Pastor: “Corneliu Barsan”


Web: http://www.krpc.ca/


Philadelphia Romainian Pentecostal Church


546 Montrose St N


Cambridge, ON N3H 2P6


Romanian Christian Fellowship


11 Old Carriage Dr. Kitchener ON.


Pastor: “Ioan Szasz”


E-mail: ioan.szasz@rcfkw.org


Web: http://rcfkw.org/


We are having, “English speaking sermons,


at every Sunday evening services”.


BISERICI ROMANE IN VANCUVER CANADA:


(Romanian Churches in Vancuver Canada:)


“Christian Agape Church” Vancouver, Canada.


3433 Coast Meridian Rd, Port Coquitlam, BC V3B 3N7, CD.


Pastor: “Ted Doru Pope”, Email: info@bisericaagape.ca


Web: http://www.bisericaagape.ca/


We are having, “English speaking sermons,


at every Sunday evening services”.


ASOCIATIA BAPTISTA ROMANA DIN SUA SI CANADA


581 E. Ridgewood Dr . Seven Hills, OH 44131


Email: Rbana@aol.com,


Web: http://www.rba-na.org/


BAPTISTII ROMANI DIN AMERICA (ROBOAM)


E-mail: barzilai@earthlink.net,


Web: http://roboam.com/,


ARIZONA:


“Prima Biserica Baptista Romana”,


7704 N. 27th Ave. Phoenix AZ. 85051,


Pastor: “Octavian Dobos”.Email: mod037@msn.com,


Web: http://www.romanianbaptistchurch.com/


Biserica Crestina Baptista Romana Pacea


Services at: Palmcroft Baptist Church


15825 N. 35th Ave. Phoenix AZ 85053


Pastor: “Pascu Geabou”,E-mail: PascuGeabou@aol.com


Web: http://www.rbc-pacea.org/


CALIFORNIA:


“Biserica Baptista Romana Bethel ”,


310 S. Lemon Street, Anaheim CA. 92804,


Pastor: “Daniel Branzei”, Web: http://www.bethelanaheim.org/


Email: danbranz@sbcglobal.net,


“The Way of the Cross Rom. Baptist Church”,


1045 W. Olive Street, Colton, CA. 92324,


Pastor: “Daniel Sarlea”. Email: danielsarlea@hotmail.com


“Biserica Baptista Romana Credinta”,


964 Blossom Way, Hayward , CA 94541,


Rev: “Gheorghe Motoc”, Email: george_motzoc@yahoo.com


“Biserica Baptista Romana Bethany ”,


1431 W. La Habra Blvd. La Habra , CA 90631,


Pastor: “Liviu Tiplea”.


Website: http://www.bethanyromanian.org/,


Email: ltiplea@roadrunner.com,


“Biserica Baptista Romana”,


230 Autocenter Court, Modesto CA. 95356,


Pastor: “Iosif Bote”.


“Biserica Baptista Romana Grace”,


3832 Whitney Ave. Sacramento CA. 95821,


Pastor: “Claudiu Valcu”.


Email: pastoras25@yahoo.com


„Biserica Baptista Romana din San Francisco Bay”


14871 Bancroft Avenue, San Leandro, CA. 94578


Pastor: „Ovidiu Rauca”,


E-mail: ovi214@yahoo.com


“Betel Romanian Baptist Church”,


5590 Madison Av. Sacramentao, CA. 95841,


”Doru Aninoiu”.


“Biserica Baptista Romana Golgota”,


20801 S. Ramon Vly Blvd. San Ramon CA 94583,


Pastor: “Ioan Pascut”.


Email: npascut@yahoo.com


“Emmanuel Romanian Baptist Church”


1209 E Garfield Ave, Glendale, CA 91205


Pastor: “Radu Stir”.


Email: radu@shtir.com,


Web: http://www.emmanuelrbc.org/,


“Maranata Romanian Baptist Church”,


15414 Lemon Drive, La Mirada, CA. 90638


Pastor: „Cristian Pana”


Web: http://www.themararanathachapel.com/


Email: kristake13@yahoo.com


COLORADO:


“Biserica Baptista Romana din Denver”,


11200 West 32nd Avenue, Wheat Ridge, CO 80033,


Pastor: “Nicu Manzat.


FLORIDA:


“Prima Biserica Baptista Romana”,


1950 Van Buren Street, Hollywood , FL 33020,


Pastor: “George Dancea”.


Email: gdancea@comcast.net


“Biserica Baptista Romana Grace”,


1542 Harrison Street Hollywood , FL 33020,


Pastor: Dr. “Teofil Talpesh”.


E-mail: ttalpesh@aol.com


Web: http://churches.net/userpages/HARUL.html


“Biserica Baptista Romana Hollywood”,


1950 Van Buren Street, Hollywood FL. 33020,


Pastor: George Dancea


Email: gdancea@comcast.net


“Biserica Baptista Romana Maranata”,


307 Nw 62 Avenue, Hollywood FL. 33024,


“Prima Biserica Baptista Romana”,


5500 Melaleuca Lane, Lake Worth FL 33463,


Pastor: “Pavel Lungu”.


E-mail: plungu@romanianchurch.org


Web: http://www.virtualpalmbeach.com/church/index.html


Biserica Baptista Romana “Grace”,


3000 Orange Blossom Dr. Suite 204, Naples, Fl 34116,


Pastor: “Dumitru Sabau”.


Email: dumitrusabau@msn.com


Biserica Baptista Romana “ Bethel ”,


1855 McKinley St. Hollywood , FL 33020,


Pastor: “Florin Vancea”.


Email: fvancea@juno.com


Betania Romanian Baptist Church


3226 Atlantic Beach Blvd Jacksonville, FL 32207


Pastor: Cristian Talpos


Email: c_m_t2010@yahoo.com


GEORGIA:


Prima Biserica Baptista Romana,


220 Worthington Hills Tr. Roswell GA 30076,


Pastor: “Teofil Cocian”.


Email: tcocian@hotmail.com


Conyers Romanian Baptist Fellowship


301 Honey Creek Rd Conyers, GA 30094


Pastor: Igor Coada


Email: Igor.coada@gmail.com


Biserica Baptista Romana Gwinnett,


2172 Lawrenceville Suwanee, Suwanee GA 30024,


Pastor: “Matei Istudor”.


Email: Mateii@hotmail.com


Biserica Romana Baptista Eben-Ezer,


3000 Sugarloaf Pk.Lawrenceville , GA 30045.,


Pastor: Dr. “Benjamin Cocar”.


Email: bcocar@lrs.edu


Web: http://www.bisericaebenezer.org/


Radio Romanesc, VOCEA ADEVARULUI,


Web: http://www.bisericaebenezer.org/romanian/radio.htm


ILLINOIS:


Biserica Baptista Romana Bethany,


6130 North California Avenue,


Chicago , IL 60659, Prima Biserica Baptista Romana,


2622 N. Ashland Ave.Chicago, IL 60614,


Pastor: “Ionut Deliu-Zaharie”.


Logos Christian Academy


7280 N. Caldwell Ave. Niles, IL 60714


Pastor: Daniel Chiu,


Web: http://www.mylogos.org/


Biserica Baptista Romana,


484 E Northwest Hwy, Des Plaines, IL 60016


Rev: “Valentin Popovici”,


E-mail: v_popovici@yahoo.com


Web: http://www.rbc-chicago.org/


MASSACHUSSETS:


Providence Moldovian Baptist Church


30 Depot Street Bernardston, MA. 01337


Pastor: “Simion Placinta”


Email: simion.p@verizon.net


Biserica Baptista Romana,


38 Front Street, West Springfield MA. 1089,


MICHIGAN:


Prima Biserica Baptista Romana,


3244 John R. Road, Troy , MI 48083,


Pastor: “Sorin Covaci”.


E-mail: sorin@frbc-troy.com


Web: http://www.frbc-troy.com/


Biserica Baptista Romana Golgotha,


25220 Mound Rd. Warren MI 48091,


Pastor: “Cornel Dragoi”, E-mail: corneldragoi@yahoo.com


Web: http://biserica.com/en/index.html


NEW YORK:


Biserica Baptista Romana Maranata,


61-16 68th Avenue Ridgewood, NY. 11385,


Pastor: “Teofil Ciortuz”, Email: pastor@mrbcny.org


Web: http://www.mrbcny.org/


Prima Biserica Baptista Romana,


6415 Forest Ave. Ridgewood NY 11385,


Pastor: Levi Marian


Email: familiamarian@hotmail.com


NORTH CAROLINA:


Biserica Baptista Romana,


1751 Wallace Dairy Rd. Hickory NC 28602,


Pastor: “Nelu Urs”, E-mail: livius_percy@clariant.com


OHIO:


Biserica Baptista Romana,


1243 Boettler Rd.Uniontown OH 44685,


Pastor: “Viorel Clintoc”.


E-mail: viorelclintoc@hotmail.com


Biserica Baptista Romana,


1255 Maryland Ave. Canton OH 44710,


Pastor: “Tudor Sandu Peshel”.


Cleveland Romanian Baptist Church,


581 E. Ridgewood Dr. Seven Hills OH 44131,


Pastor: “Dan Paul”.


E-mail: dlpaul2002@hotmail.com


OREGON:


Biserica Baptista Romana,


2470 SW Roxbury Portland OR 97225,


Pastor: “Eusebiu Rusu”. E-mail: erusu50@yahoo.com


Biserica Baptista Romana Portland,


10115 SE Stanley Av.Portland OR 97222,


Pastor: “Nelu Brisc”. E-mail: nbrisc@hotmail.com


Biserica Baptista Romana,


14011 Northeast San Rafael Street,


Portland , OR 97230, MINESOTA


Romanian Baptist Church


12709 Owatona St. NE Blain, MN 55449


Pastor: “Simeon Daskalyuk”, E-mail: daskalyuk@msn.com


PENNSYLVANIA:


Romanian Baptist Church Philadelphia,


550 E Erie, Philadelphia, PA 19134-1107,


Pastor: “Toderic Dumitru”.


TENNESSEE:


First Romanian Baptist Church


2520 Lebanon Road Nashville, TN 37214


Pastor: Timotei Miu


Email: miu_timotei@yahoo.com,


TEXAS:


Biserica Baptista Romana Ferguson Road,


2312 Dorrington Drive, Dallas , TX , 75228,


Pastor: “Marin Tomulet”.


Web: http://www.romdallas.org/


Biserica Baptista Romana Bethesda,


24176 Sorters Rd. Porter TX 77365,


Pastor: “Teodor Suciu”.


E-mail: Teodors@aol.com


Web: http://www.bethesda-tx.org/


First Romanian Baptist Church


1711 Hamblen Road Kingwood , TX 77339


pastor: “Ioan Stir”,


Web: http://www.rbc-houston.org/


E-mail: Ioan_Stir@yaoo.com


Grace Romanian Baptist Church


1000 W Airport Frwy Euless, TX 76039


Pastor: Vali Ciortan


Email: vciortan@prodigy.net


Biserica Baptista Romana Sion


5351 Casa Bella, San Antonio, TX 78249


Pastor: „John Gug”, Email: sion4god@yahoo.com; sion4rb@yahoo.com,


Website: http://www.ceif.com/pages.asp?pageid=41135


WASHINGTON:


Kirkland – Good News Baptist Church


14220 Junita-Woodville Way NE Kirkland, WA. 98034


Pastor „Cornel Turcu”,


Email: cornel_turcu@comcast.net


Biserica moldoveneasca din Tacoma “Golgotha”


1801 n. Pearl st. Tacoma WA. 98406


Pastor: „Pavel Sandu”, Email: mp_sandu@yahoo.com


Biserica moldoveneasca din Renton, “Isus Salvatorul”


1024 Monroe ST. NE, Renton, WA 98056


Pastor, „Victor Popovici”, Biserica moldoveneasca din Redmond “Bethel”


9900 Willows Road NE. Redmond WA 98056


Pastor, „Slavic Sirbu”, Biserica moldoveneasca din Spokane “Maranata“


6525 N Monroe, Spokane WA 99208


Pastor, „Nicolae Dragomir”, Email: coleadrag57@yahoo.com


VIRGINIA:


Prima Biserica Baptista Romana,


478 Ramoth Church Rd. Stafford, Virginia, 22554


Contact: Rusalin Lungocia,


E-mail: RusalinL@hotmail.com


Website: http://www.frbvirginia.org/


BISERICI BAPTISTE ROMANESTI IN CANADA


BRITISH COLUMBIA:


Emanuel Romanian Baptist Church


2211 Pitt River Road Port Coquitlam, British Columbia V3C 1R7


Pastor: “Florin Filip”


Email: filip98@gmail.com


Website: http://www.bisericaemanuel.ca/


Biserica Baptista Romana Harul,


7772 Graham Ave.Burnaby, V3N 1V4, British Columbia CD.


Pastor: “Aurel Mateescu”,


Website: http://www.harul.bc.ca/


ONTARIO:


Biserica Romana Emanuel,


Adresa: Hyatt Av. United Church,


282 Hamilton Road, London, Ontario,  


Pastor: “Daniel Pripon”.


Biserica Baptista Romana,


130 Victoria Ave. Nort, Hamilton Ontario L8L 5E5.


Pastor: “Petre Marcuci”.


Prima Biserica Baptista Romana,


1710 Glasgow, Kitchener Ontario,


Pastor: “John Pasui”.


Biserica Baptista Romana Speranta,


135 Highland Rd. West, Kitchener Ontario N2M 3B9,


Pastor: “Nicu Brinda”.


Email: nicubrinda@hotmail.com


Biserica Baptista Romana Bethel,


164 Eight Ave. Kitchener, Ontario,


Pastor: “Ilie Vela”.


Biserica Baptista Romana Toronto,


36 Broadlands Boulevard, North York, ON M3A 1J3,


Pastor: “Mircea Toma”.


Email: bisericabaptistatoronto@yahoo.ca


Web: http://www.bisericabaptistatoronto.org/.


First Romanian Baptist Church


1696 Cadillac Str. Windsor, Ontario N8Y 2V5


Phone:Pastor: “Cornel Unc”,


Email: cornelunc@yahoo.ca


QUEBEC:


Biserica Baptista Romana “Dragostea”,


2285, Av. Papineau, Montreal, QC,


Pastor: “Mircea Esan”.


Prima Biserica Baptista Romana din Montreal,


123 Cartier Quest Blvd. Laval des Rapides, Qc H7N 2M7,


Pastor: “Paul Banu”.


Email: PBanu@aditamas.com


BISERICI ADVENTISTE ROMANESTI IN AMERICA:


CALIFORNIA:


Romanian 7 th Day Adventist Church,


26271 Mayberry Str, Bryn Mawr, CA. 92318,


Pastor: “Romulus Chelbegean”.


Romanian 7 th Day Adventist Church,


11470 Campus Street, Loma Linda , CA. 92354,


Pastor: “Nicu Butoi”.


FLORIDA:


Romanian 7 th Day Adventist Church,


1308 N. Dixie Hwy, Hollywood , FL. 33020,


Pastor: “Grigore Leordean”.


GEORGIA:


Biserica Adventista de Ziua a Saptea North Romanian,


4359 Sardis Church Rd, Buford , GA. 30519,


Pastor: “Beniamin Stan”.


Web: http://www.ngadventist.org/.


Romanian 7 th Day Adventist Church,


1207 Oakland Rd.Lawrenceville , GA. 30044,


Pastor: “Edmund Constantinescu”.


ILLINOIS:


Romanian 7 th Day Adventist Church,


5959 W. Berenice Ave. Chicago , IL . 60634,


Pastor: “Gabriel Bardan”.


Romanian 7 th Day Adventist Church,


841 Elsie Dr .Melrose Park , IL. 60160,


Pastor: “Titus Naftanaila”.


MICHIGAN:


Romanian 7 th Day Adventist Church,


26300 Goddard, Taylor , MI. 48180,     


Pastor: “Leontin Roman”.


NEW YORK:


Romanian 7 th Day Adventist Church,


1925 Gates Avenue, Ridgewood , NY. 11385,


Pastor: “Petre Danci”.


OREGON:


Romanian 7 th Day Adventist Church


232 SE 80 th Avenue, Portland , OR. 97215,


Pastor: “Daniel Ciobanu”.


BISERICI INDEPENDENTE IN AMERICA:


Emanuel Romanian Christian Church,


2950 Belfort Rd. Jacksonville, FL. 32216,


Contact: “Mircea Halmajan”.


BISERICI ADVENTISTE ROMANESTI IN CANADA QUEBEC:


Biserica Adventista Romana De Ziua a Saptea Montreal, 


172 Willibrord (Verdun ), Montreal – Quebec – Canada,


Pastor : “Adrian Golea”.


Web: http://www.intercer.net/montreal/.


BISERICI ORTODOXE ROMANESTI IN AMERICA


Arhiepiscopia Ortodoxa Romana in America si Canada


5410 N. Newland Ave, Chicago , IL. 60656-2026


Arhiepiscop: Inalt Prea Sfintitul Nicolae


E-mail: contact@romarch.org


Web: http://www.romarch.org/


Episcopia Ortodoxa Romana in America


2535 Grey Tower Road, Jackson , MI. 49201-9120


Web: http://www.roea.org/


Biserica Ortodoxa in America


Adresa: P.O. Box 675, Syosset , NY. 11791-0675


Email: info@oca.org


Web: http://www.oca.org/


ARIZONA


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Ioan Botezatorul”


3749 West Behrend Drive, Glendale , AZ. 85308


Preot: „Fr. George Libotean”


Email: council@StJohnGlendale.org


http://www.arizonaro.34sp.com/StJohnTheBaptist/DoFrames.htm


Misiunea Ortodoxa Sfinta Cuvioasa Parascheva


615 N. 20 th St. Phoenix , AZ.


Preot: Rev. „Fr. Vasile Parau”, http://www.users.qwest.net/~tantalica/sfantaparascheva.html


CALIFORNIA


Biserica Ortodoxa Romana “Invierea Domnului”


26050 Kay Ave. Hayward , CA. 94545-2648


Preot : „Dumitru Ionescu”, Email: parinte@holyresurrectionparish.org


Website: http://www.holyresurrectionparish.org/


Biserica Ortodoxa Romana “Invierea Domnului”


9091 Alder Ave. Sacramento , CA. 95829


Preot : „Gheorghe Nagy”


Email: preot@Invierea-Domnului.org


Web: http://www.invierea-domnului.org/


„Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Treime”


3315 Verdugo Road, Los Angeles, California 90065


Preot Paroh: „Constantin Alecse” E-mail: preot@biserica.org


Web-page: http://sfantatreime.org/


Portal de Spiritualitate Romaneasca: http://biserica.org/


Revista “Viata Crestina”, http://publicatii.com/


Directii: http://biserica.org/Directii/index.html


Biserica Ortodoxa Romana “Inaltarea Sfintei Cruci”


7501 Hollywood Blvd, Hollywood CA. 90046-2813


Preot: V. Rev. „Archm. Nikodim Bibart”, E-mail: arhimandritnikodim@homerelay.net


Biserica Ortodoxa Romana “Adormirea Maicii Domnului”


555 S. Walnut Street, Anaheim, CA. 92802


Preot: Rev. Fr. Cornel Avramescu, Biserica Ortodoxa Romana “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”


4102 Hickman Dr. Torrance, CA. 90504


Preot: „Mihai Carpeniseanu”, Biserica Ortodoxa Romana “Sfinta Cruce”


Preot: Rev. Fr. „Constantin Lapustea”


Holy Resurrection Romanian Orthodox Church


26050 Kay Ave. Hayward , CA. 94545


Preot: Rev. Fr. „Dumitru Ionescu” Saint Anne Mission


966 Maryhurst Dr. Claremont , CA. 91711-3319


Preot: Rev. Fr. Catalin Mitescu


Web: http://www.stanneorthodox.org/


Misiunea Ortodoxa Romana “Sf. Mihail si Gavril”


4633 Raley Blvd. Sacramento, CA. 95838-2422


Preot: Rev. „Ovidiu Florin Mihalache”, Misiunea Ortodoxa Romana “Sf. Ioan Evanghelistul”


10th St. at Columbia Ave. Claremont, CA.


Preot: Rev. Fr. Catalin Mitescu, Tel: St. Patrick Orthodox Mission


14314 Burbank Blvd. Apt. 202, Sherman Oaks, CA. 91401-4811


Preot: Rev. Fr. Minas Sarchizian


CONNECTICUT


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Dumitru”


539 Clinton Avenue, Bridgeport, CT. 06605


Preot: Rev. Fr. Dr. Cornel Todeasa


Holy Transfiguration Romanian Orthodox Mission


PO BOX 331624, West Hartford, CT. 06133-1624


Preot: Rev. Fr. Dr. „Nicolae Stoleru”, Email: HartfordRom@yahoo.com


Web: http://www.geocities.com/HartfordRom/


FLORIDA


Biserica Ordodoxa Romana “Sf. Cruce”


6232 Filimore St. Hollywood, FL. 33024


Preot: Rev. Fr. Ion Sfera


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Treime”


6055 SW 19th St. Miramar, FL. 33023


Preot: Rev. Fr. Dumitru Sasu


Misiunea Ortodoxa Romana “Sf. Treime”


1900 Lake Emma Rd. Longwood, FL. 32750


Preot: „Mircea Marinescu”, Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Ana”


1875 Live Oak Dr. Jacksonville , FL. 32246


Preot: „Adrian Balescu”


Misiunea Ortodoxa Romana “Sf. Mihail si Gavril”


Adresa bisericii: Orlando, FL.


Preot: Rev. „Daniel Ghica”, GEORGIA


Biserica Ortodoxa Romana Sfinta Maria


1554 Woodlake Dr. NE Apt E. Atlanta GA. 30329 -3025


Preot: Rev. Fr. Nicolae Clempus


E-mail: nicclempus@yahoo.com


E-mail: church@stmaryro.org


Website: http://www.stmaryro.org/


Misiunea Ortodoxa Romana “Izvorul Tamaduirii”


5465 Arrowind Rd NW. Lilburn GA. 30047-5833


Preot: Rev. Fr. Theodor Regos


Misiunea Ortodoxa Romana “Constantin si Elena”


664 Dickens Rd. Lilburn, GA. 30247-5839


Preot: Rev. Fr. Mihaiu Resiga


Web: http://www.comp-help.com/index.asp?MID=43


ILLINOIS


Biserica Ortodoxa Romana “Nasterea Domnului”


2820 W. Ardmore Ave. Chicago IL. 6065


–Parohie, Preot „Simion Pavel”


Biserica Ortodoxa Romana Sf. Gheorghe


17601 Wentworth Ave, Lansing IL. 60438-2074


Preot: “Ioan Ionita”


E-mail: SfGheorghe@aol.com


Web: http://members.aol.com/SfGheorghe


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Maria”


4225 N. Central Ave. Chicago, IL. 60634


Preot: „George Ursache”


Catedrala Ortodoxa “Sfintii Imparati Constantin si Elena”


5410 N. Newland Ave. Chicago, IL. 60656-2026


Arhiepiscop: Prea Sfintitul Nicolae


Email: contact@romarch.org


Web: http://www.romarch.org/


INDIANA


Parohia Ortodoxa Romana “Sf. Maria


1815 Sycamore Hills Dr. Fort Wayne IN. 46204


Preot : V Rev. Fr. Ioan Ionita, E-mail: Tintari@aol.com


Web: http://www.romanianorthodoxchurch.com/


Biserica Ortodoxa Romana “Coborirea Sfintului Duh”


750 W 61st Ave , Merrillville IN. 46410


Preot: Rev. „Adrian Fetea”


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Constantin si Elena”


3237 W 16th St. Indianapolis IN. 46222


MASSACHUSETTS


Biserica Ortodoxa Romana „Sfanta Maria din Boston”


8 Addison St. Chelsea MA. 02150


Preot: „Liviu Alexandrescu”, Email: Sfmaria_boston@yahoo.com


Web: http://www.sfantamariaboston.org/


Biserica Ortodoxa Romana “Sfinta Parascheva”


171 Water St. Wakefield MA. 01880 -3011


Preot: Rev. Fr. „Nicolae Simion”


E-mail: priest@saintparascheva.org


Web: http://www.saintparascheva.org/


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Nicolae”


34 Gold Street, Shrewsbury MA. 01545 -4009


Preot: Nicholas K. Apostola


E-mail: nka@net1plus.com


Web: http://www.stnicholaschurch.org/


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Mihai”


16 Romanian Ave. P.O.Box 823,


Southbridge MA. 01550-0823


Preot: Dr. „Eugen Pentiuc”


E-mail: EPentiuc@aol.com


MARYLAND


St. Philothea of Arges Mission


Hagerstown, MD.


Preot: Rev. „Nicolae Fadur” MICHIGAN


Manastirea Ortodoxa “Adormirea Maicii Domnului”


3389 Rives Eaton Rd. Rives Junction , MI. 49277-9739


Abbess: „Mother Gabriella”


Preot: Rev. Gheorghe Ursache, E-mail: dormitionmonastery@voyager.net


Website: http://www.dormitionmonastery.com/


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Simion”


4215 E McNichols Rd. Detroit MI. 48212-1717


Preot: „Hieromonk Zosima Hrimiuc”


Biserica Ortodoxa Romana “Sfinta Treime”


1850 E Square Lake Rd, Troy MI. 48085-3389


Preot: „Calin Barbolovici”


Annunciation Mission Romanian Orthodox Church


2753 Hillside Dr NW, Walker MI. 49554


Preot: Rev. „F Anton Frunza”, Biserica Ortodoxa Romana “Coborirea Sfintului Duh”


31500 Ryan Rd, Warren MI 48092


Preot: Rev. John Mihut


Biserica Ortodoxa Romana “Sfinta Maria”


2522 Grey Tower Rd, Grass Lake MI. 49201


Preot: Most Rev. NATHANIEL,


Catedrala Ortodoxa Romana “Sf. Gheorghe”


18405 W Nine Mile Rd, Southfield MI. 48075


Preot: VRev. „Laurence Lazar”,


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Nicolae”


5353 Livernois Rd, Troy MI. 48098


Preot: Rev. Gheorghe Carstea, Biserica Ortodoxa Romana “Sfintii Petru si Pavel”


750 N. Beech Daly Rd, Dearborn Heights MI. 48127


Preot: Rev. Romey Rosco


E-mail: spprocweb@hotmail.com


Web: http://www.spproc.org/


St Raphael of Brooklyn Mission


23300 W. Davison Ave. Detroit MI. 48223


Preot: Rev. „Leonte Copacia Jr.”


E-mail: straphael23@hotmail.com


Web: http://www.straphael.netfirms.com/index.htm


Manastirea Ortodoxa Romana “Inaltarea Domnului”


23300 Davison Ave. W, Detroit MI. 48223


Staret: Rt Rev. IRINEU


Preot: Rev Hierom. Nicolae (Peicu)


MINNESOTA


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Stefan”


350 5th Ave N. South Saint Paul MN. 55075-2032


Preot: Rev. Father „George Pop”


E-mail: prgpop@netzero.net


Web: http://www.sfantulstefan.org/


Biserica Ortodoxa Romana “Adormirea Maicii Domnului”


854 Woodbridge St, St. Paul MN. 55117


Preot: Rev. „George Oanca”


MISSOURI


St. Thomas the Apostle Church


6501 Nottingham Ave, St. Louis MO. 63109


Preot: Archim. „Theophan Koja”,Email: thkarh@sbcglobal.net


Web: http://www.st-thomas-the-apostle.org/


NEBRASKA


Biserica Ortodoxa Romana “Sfinta Cruce”


3221 R Street, Omaha NE. 68107-2537


Admin: V. Rev. Archmandrite Jerome L. Newville


St. Tikhon’s Monastery, E-mail: frjerome1@yahoo.com


NEVADA


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Gheorghe”


111 North Torrey Pines St. Las Vegas NV. 89107


Preot: Rev. Fr. „Aurel Sas”


E-mail: fraurelsas7@hotmail.com


Misiunea Ortodoxa Romana “Adormirea Maicii Domnului”


Las Vegas , NV.


Rev. „Danut Palanceanu”,Biserica Ortodoxa “Sfintii Apostoli Petru si Pavel”


2707 Cottonwillow St. Las Vegas NV. 89135-2608


Preot: Rev. Fr. Timothy A. Sas,


E-mail: frtimsas@yahoo.com


NEW HAMPSHIRE


Misiunea Ortodoxa Romana “Sf. Ioan de la Suceava”


Manchester, NH.


Preot: Rev. Aurel Petrescu, NEW JERSEY


Biserica Ortodoxa Romana „Sfintii Mihail si Gavril”


580 Hamilton Ave. Roebling NJ. 08554


Preot: „Iosif Chereches”


Web: http://church.southjersey.com/


NEW MEXICO


Misiunea Ortodoxa Romana “Nasterea Domnului”


Albuquerque , NM.


V. Rev. „Constantin Alecse”, NEW YORK


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Ap. Petru si Pavel”


13-21 College Point Blvd. (at 14th Ave. ) College Point , NY 11356


V. Rev. Prof. Dr. „Theodor Damian”, E-mail: DamianTh@aol.com


La aceleasi adrese functioneaza si Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa/ The Romanian Institute of Orthodox Theology and Spirituality, plus Cenaclul Literar (The Literary Circle) “Mihai Eminescu”. Institutul publica urmatoarele reviste: Lumina Lina/ Gracious Light (trimestriala), Symposium (anuala), Romanian Medievalia (anuala)


Biserica Ortodoxa Romana “Sfinta Treime”


56 Andrews Street, Victor, NY, 14564


Preot: Rev. Fr. Daniel Ene.


E-mail: frdaniel@romanianholytrinity.org


Web: http://www.romanianholytrinity.org/


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Maria”


42-14 74th St. Elmhurst NY. 11373


Preot : Rev. „Casian Fetea”,Protector of the Mother of God Romanian Orthodox Monastery


164 Frog Hollow Rd. Ellenville NY. 12428-5513


Stareta: „Maica Rafaela Bele”


Duhovnic : Hieromonk Ghenadie Strungariu


St. Dumitru Retreat and Monastic Center


1572 Mountain Rd. Middletown NY. 10940-7122


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Nicolae”


4503 48th Ave. Woodside NY. 11377-6553


Preot: „Ioan Casian Tunaru”


E-mail: sfnicolae_ny@yahoo.com


Web: http://www.stnicholaschurch.net/


Biserica Ortodoxa Romana “Sfintii Mihail si Gavril”


75-27 67th Dr, Middle Village NY. 11379


Preot: Rev. Dimitrie Musta


Biserica Ortodoxa Romana “Trei Ierarhi”


Ridgewood, NY.


Preot: Rev. „Victor Runcanu”


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Dumitru”


50 W 89th St. New York NY. 10024


Preot: Rev. „Traian Petrescu”, Misiunea Ortodoxa Romana “Sf. Gheorghe”


6614 Central Ave. Glendale , NY. 11385


Preot: Rev. Fr. „George Schiop”, Misiunea Ortodoxa Romana “Buna Vestire”


Meeting at: 72 nd and 47 th Ave. Woodside, NY. 11377


Preot: Rev. Fr. Ioan Zaha, OHIO


Catedrala Ortodoxa Romana “Buna Vestire”


3300 Wooster Rd. Rocky River OH. 44116-4180


Preot: Protopop „Ion Gherman”, E-mail: gherman@core.com


Catedrala Ortodoxa Romana “Sf. Maria”


3256 Warren Rd, Cleveland OH. 44111


Preot: Rev. Remus Grama


E – mail: rgrama@aol.com


Web: http://www.smroc.org/


Holy Resurrection Romanian Orthodox Church


1836 North Rd NE, Warren OH. 44483


Preot: Rev. Eugen Rosu


E – mail: rosu02@aol.com


Biserica Ortodoxa Romana “Sfinta Treime”


626 Wick Ave. Youngstown OH. 44502


Preot: Rev. „Remus Bleahu”


Presentation of „Our Lord Romanian Orthodox Church”


3365 Ridgewood Rd, Fairlawn OH. 44333


Preot: Rev. „Ian G. Pacurar”


E – mail: pacurar@uakron.edu


Web: http://www.poolchurch.org/


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Gheorghe”


144 30th St NW, Canton OH. 44709


Preot: Rev. „George Treff”, Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Nicolae”


1621 S. Sawburg Rd, Alliance OH. 44601


Preot: Rev. Raymond Samoila


Annunciation Romanian Orthodox Mission


135 S. Chestnut Ave, Niles OH. 44446


Preot: Rev. Romulus Bleahu OREGON


Biserica Ortodoxa Romana “Coborirea Duhului Sfint”


20607 Highway 213, Oregon City OR. 97045


Preot: Rev. „Vasile Muntean”


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Maria”


13505 SE. Stark St. Portland OR. 97233


Preot: Pr. Paroh „Cosmin Vint”


Email: contact@sfantamaria.org


Web: http://www.sfantamaria.org/


PENNSYLVANIA


Biserica Ortodoxa Romana “Coborirea Sfintului Duh”


323 Ashbourne Rd, Elkins Park PA. 19027


Preot: Rev. „Adrian Grigoras”


The Orthodox Monastery of the Transfiguration


Route 488, Portersville, Pensylvania


Abbess: V. Rev. „Mother Christophora”, E-mail: omt@lcix.net


Biserica Ortodoxa Romana “Sfinta Treime”


723 N Bodine St. Philadelphia , PA. 19123-2913


Preot : Rev. Fr. „Constantin-Florin Salgau”,


E-mail: holytrinity.3@netzero.net; fsalgau@yahoo.com


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Andrei”


5640 Boyertown Pike, Birdsboro PA. 19508-8624


Preot: Rev. Fr. Ovidiu Sabau, Biserica Ortodoxa Romana “Sfinta Cruce”


950 Maple Dr, Hermitage PA 16148


Preot: Rev. „David G. Subu”


Biserica Ortodoxa Romana “Sfinta Treime”


723 North Bodine Str. Philadelphia, PA. 19123


Romanian Orthodox Church Rectory


723 North Bodine Street, Philadelphia , PA 19123


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Apostol Andrei”


56 Glenn Way, Mckees Rocks, PA. 15136


Preot: Rev. „Vasile Barsan”, E-mail: standrewoc@mail.com


Saint Elias the Prophet Romanian Orthodox Church


425 Cherry Way, Ellwood City PA. 16117


Preot: VRev. „Panteleimon Stanciu”


Saint Gregory Mission Romanian Orthodox Church


Slujba se tine la: St. Matthew Greek Orthodox Church,


North 5th & Elm St. Reading PA. Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Iosif de Maramures”


314 W Broad St. Hazelton PA. 18201


Preot: Rev. „Traian Stafiuc”


E – mail : pastor@romanianfaith.org


Web: http://www.romanianfaith.org/


RHODE ISLAND


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Ioan Botezatorul”


501 East School Street. Woonsocket, RI. 02895


Preot: Rev. Onisie Morar, TENNESSEE


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Andrei”


355 Tusculum Rd. Nashville, TN. 37211-6101


Preot: Rev. Fr. „Daniel Nicolescu”, E-mail: Nico5754@hotmail.com


Biserica Ortodoxa Romana ” Sf. Ioan Gura de Aur”


3701 Hillsboro Rd. Nashville, TN. 37215-2117


Preot: „Ciprian George Gradinaru”, E-mail: Preotciprian@yahoo.com


TEXAS


Biserica Ortodoxa Romana “Coborirea Sfintului Duh”


Preot : Priest: Rev. Fr. „Ion Petru”, E-mail: preot@romanianorthodox.org


Web: http://www.romanianorthodox.org/


Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Maria”


3801 Glade Rd. Colleyville TX. 76034


Preot: V. Rev. „Dumitru Paun”, Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Maria Magdalena


318 Canino Rd. Houston TX. 77076


Preot: „Mirel Tudose”, Web: http://www.biserica-romana-houston.com/


Romanian Orthodox Annunciation Chapel


Preot: Rev. Fr. „Ilie Iulian Anitei”, E-mail: fr_iulian@yahoo.com


VIRGINIA


Biserica Ortodoxa Romana “Sf.


Cruce” 5150 Leesburg Pike, Alexandria VA. 22302


Preot: Rev. „Gheorghe Calciu-Dumitreasa” Biserica Ortodoxa Romana “Sf. Maria”


7223 Roosevelt Ave. Falls Church VA. 22042


Preot: Rev. „Alexander F. C. Webster”


E- mail: chapalex@aol.com


Web: http://www.stmaryorthodox.org/


WASHINGTON


Biserica Ortodoxa Romana “Sfintii Trei Ierarhi”


400 Yale Ave. N. Seattle, WA. 98109-5431.


Preot: Rev. „Ioan Catana”, Web: http://www.ortodox.org/


BISERICI CATOLICE ROMANESTI IN AMERICA


The Romanian Catholic Diocese of Canton


PO Box 7189. Canton, OH. 44705-0189.


Most Reverend „John Michael Botean”, Bishop


Email: omarginean@sbcglobal.net


Web: http://www.romaniancatholic.org/


CALIFORNIA


St. Mary Romanian Catholic Mission,


1977 Carmen Ave. Los Angeles, CA. 90068-4098


Rev. Calin Tamiian, ILLINOIS


St. George Church,


720 Rural Street, Aurora, IL. 60505-2551


Pastor: „Hieromonk Frederick Peterson”, OSB


Website: www.byzantines.net/stgeorge/


St. Michael Church


609 N. Lincoln Ave. Aurora, IL. 60505-2112


Pastor: Very Rev. Aurel Pater Ss. Peter & Paul Mission,


3107 Fullerton Ave. Chicago, IL 60647


Rev. Sergiu Cornea, INDIANA


St. Nicholas Church,


4309 Olcott Avenue, East Chicago IN. 46312-2649


Adm. Very Rev. „Archpriest Charles Mezzomo”


MICHIGAN


St. Mary Church,


823 S. Military Avenue, Dearborn MI. 48124-2109


Pastor: Rev. „Gheorghe Opris”, Website: www.geocities.com/sfmariadearborn/Sf_Maria.html


St. John the Baptist,


2371 Woodstock Dv. Detroit MI. 48203-1060


Pastor: Rev. Michael Kirila, NEW JERSEY


St. Mary Church,


181 Norman Avenue, Roebling NJ. 08554-1125


Rev. „George David”, V.G. St. Basil Church


238 Adeline Street, Trenton NJ. 08611-2420


Pastor: „George David, V.G”. NEW YORK


St. Mary Mission,


(meeting at Holy Cross Church )


31-12 30th Str. Long Island City NY. 11106-2802


Att: Rev. „Vasile Tivadar”, Website: http://www.newyork.cnet.ro/


OHIO


St. Theodore Church


820 Linden Avenue, Alliance OH. 44601-3044


Attended by: Rev. „Emmanuel G. Samayoa”, Chancellor


George Cathedral Rector


1121-44th Street NE. Canton OH. 44714-1297


Rev. Emmanuel G. Samayoa, Chancellor


„Most Holy Trinity”,


8549 Mayfield Rd. Chesterland OH. 44026-2625


Adm: Hieromonk Albert Marflak,


„St. Helena Church”


1367 W. 65th Street, Cleveland OH. 44102-2109


Pastor: Very Rev. „Andre Matthews”,


„St. Basil Church”


2305 E 31st Street, Lorain OH. 44052-2015,


Attended by: Very Rev. Andre Mattews


Attended by: Very Rev. „Andre Mattews”,


„St. Mary Church”,


7782 Glenwood Avenue, Boardman OH. 44512-5823


Pastor: Rev. „George D. Gage”,


Website: www.byzantines.net/stmary/


PENNSYLVANIA


“St. John the Baptist”,


3056 Morefield Rd. Hermitage PA. 16148-2486


Att. by: Rev. „George D. Gage”,


„St. Mary Church”,


318 26th Street, McKeesport PA. 15132-7014


Pastor: Rev. „J. Matthew Elanjileth”


MASSACHUSETTS


„St. Joseph Mission”,


(meeting at St. Parascheva Romanian Orthodox Church)


171 Water Street, Wakefield MA 01880


Attended by: Rev. „Michael Moisin”,


Website: http://www.stjosephsbyz.org/


===============================================


Pentru a face schimbari sau corectari de adrese, va rugam sa


ne trimeteti un e-mail la adresa: tineriiamericani@yahoo.com


Biserici din Romania:


http://www.harfaevangheliei.org/predici.htm


Posted by Tinerii Romani Americani at


BISERICI BAPTISTE DIN AMERICA:


————————————————


ARIZONA: “. Website: :


————————————————


“The Way of the Cross Rom. Baptist” Church, 1045 W. Olive Street, Colton CA 92324, Pastor: “Daniel Sarlea”.


————————————————————————————– “Prima Biserica Baptista Romana”, 7801 N. 27th Ave. Phoenix AZ. 85051, Pastor: “Octavian Dobos”.


————————————————


“Biserica Crestina Baptista Romana Pacea”, 15825 N. 35th Ave. Phoenix AZ. 85053, Pastor: “Pascu Geabou”.


————————————————


CALIFORNIA:


————————————————


“Biserica Baptista Romana “ Bethel ”, 310 S. Lemon Street, Anaheim CA. 92804, Pastor: “Daniel Branzei


———-


“Biserica Baptista Romana “Credinta”, 964 Blossom Way, Hayward , CA 94541, Rev: “Gheorghe Motoc”, ‘Iosif Sarac”,


————————————————


“Biserica Baptista Romana Bethany ”, 1431 W. La Habra Blvd. La Habra , CA 90631, Pastor: “Liviu Tiplea”. Website:


————————————————


“Biserica Baptista Romana”, 230 Autocenter Court, Modesto CA 95356, Pastor: “Iosif Bote”.


————————————————


“Biserica Baptista Romana Bethel ”, 5590 Madison Ave. Sacramento CA 95841, Pastor: “Sandu Crisan”, “John Gug”.


————————————————


“Biserica Baptista Romana Grace”, 3832 Whitney Ave. Sacramento CA 95821, Pastor: “Claudiu Valcu”.


————————————————


“Biserica Baptista Romana din San Francisco Bay”, 14871 Bancroft Avenue, San Leandro , CA 94578, Pastor: “Ovidiu Rauca”.


————————————————


“Betel Romanian Baptist Church”, 5590 Madison Av. Sacramentao, CA. 95841, Phone: “Doru Aninoiu”. Email:


————————————————-


“Biserica Baptista Romana Golgota”, 20801 S. Ramon Vly Blvd. San Ramon CA 94583, Pastor: “Ioan Pascut”.


————————————————


“Emmanuel Romanian Baptist Church” 1209 E Garfield Ave Glendale, CA 91205, Pastor: “Radu Stir”.


————————————————


“Maranata Romanian Baptist Church”, 15414 Lemon Drive, La Mirada, CA. 90638 Phone:


————————————————


COLORADO:


————————————————


“Biserica Baptista Romana din Denver”, 11200 West 32nd Avenue, Wheat Ridge, CO 80033, Pastor: “Nicu Manzat.


————————————————


FLORIDA:


————————————————


“Prima Biserica Baptista Romana”, 1950 Van Buren Street, Hollywood , FL 33020, Pastor: “George Dancea”.


————————————————


“Biserica Baptista Romana Grace”, 1542 Harrison Street Hollywood , FL 33020, Pastor: Dr. “Teofil Talpesh”.


————————————————


“Biserica Baptista Romana Hollywood”, 1950 Van Buren Street,Hollywood FL. 33020,


————————————————


“Biserica Baptista Romana Maranata”, 307 Nw 62 Avenue, Hollywood FL. 33024,


————————————————


“Prima Biserica Baptista Romana”, 5500 Melaleuca Lane, Lake Worth FL 33463, Pastor: “Pavel Lungu”.


————————————————


Biserica Baptista Romana “Grace”, 3000 Orange Blossom Dr. Suite 204, Naples, Fl 34116, Pastor: “Dumitru Sabau”.


————————————————


Biserica Baptista Romana “ Bethel ”, 1855 McKinley St. Hollywood , FL 33020, Pastor: “Florin Vancea”.


————————————————


GEORGIA:


————————————————


Prima Biserica Baptista Romana, 220 Worthington Hills Tr. Roswell GA 30076, Pastor: “Teofil Cocian”.


————————————————


Biserica Baptista Romana Gwinnett, 2172 Lawrenceville Suwanee, Suwanee GA 30024, Pastor: “Matei Istudor”.


————————————————


Biserica Romana Baptista Eben-Ezer, 3000 Sugarloaf Pk.Lawrenceville , GA 30045., Pastor: Dr. “Benjamin Cocar”.


———————————————–


ILLINOIS:


———————————————–


Biserica Baptista Romana Bethany, 6130 North California Avenue, Chicago , IL 60659,


———————————————–


Prima Biserica Baptista Romana, 2622 N. Ashland Ave.Chicago, IL 60614, Pastor: “Ionut Deliu-Zaharie”.


————————————————


Prima Biserica Baptista Fd, Romana, 5821 N. Nagle Avenue Chicago , IL 60646, Pastor: “Daniel Chiu”.


———————————————–


Biserica Baptista Romana, 4010 N. Lawler Ave. Ch. IL 60641, Rev: “Valentin Popovici”, “Peter Ordeanu”.


———————————————–


MASSACHUSSETS:


———————————————–


Biserica Baptista Romana Providence, 331 Silver Street, Greenfield MA 01301, Pastor: “Simion Placinta”.


———————————————–


Biserica Baptista Romana, 38 Front Street, West Springfield MA. 1089, ———————————————-


MICHIGAN:


————————————————


Prima Biserica Baptista Romana, 3244 John R. Road, Troy , MI 48083, Pastor: “Sorin Covaci”.


————————————————


Biserica Baptista Romana Golgotha, 25220 Mound Rd. Warren MI 48091, Pastor: “Cornel Dragoi”.


———————————————–


NEW YORK:


———————————————–


Biserica Baptista Romana Maranata, 61-16 68th Avenue Ridgewood, NY. 11385, Pastor: “Teofil Ciortuz”.


———————————————–


Prima Biserica Baptista Romana, 6415 Forest Ave. Ridgewood NY 11385, Tel, Rev: “Levi Marian”, “Pavel Nicolescu”.


———————————————–


NORTH CAROLINA:


———————————————–


Biserica Baptista Romana, 1751 Wallace Dairy Rd. Hickory NC 28602, Pastor: “Nelu Urs”.


———————————————–


OHIO:


———————————————–


Biserica Baptista Romana, 1243 Boettler Rd.Uniontown OH 44685, Pastor: “Viorel Clintoc”.


————————————————


Biserica Baptista Romana, 1255 Maryland Ave. Canton OH 44710, Pastor: “Tudor Sandu Peshel”.


————————————————


Cleveland Romanian Baptist Church, 581 E. Ridgewood Dr. Seven Hills OH 44131,Pastor: “Dan Paul”.


————————————————


OREGON:


————————————————


Biserica Baptista Romana, 2470 SW Roxbury Portland OR 97225, Pastor: “Eusebiu Rusu”.


————————————————


Biserica Baptista Romana Portland, 10115 SE Stanley Av.Portland OR 97222,, Pastor: “Nelu Brisc”.


————————————————


Biserica Baptista Romana, 14011 Northeast San Rafael Street, Portland , OR 97230,


———————————————–


PENNSYLVANIA:


————————————————


Romanian Baptist Church Philadelphia, 550 E Erie, Philadelphia , PA 19134-1107, Pastor: “Toderic Dumitru”.


————————————————


TENNESSEE:


————————————————


Biserica Baptista Romana, 2520 Lebanon Road, Nashville , TN , 37214, Pastor: “Mark Hobafcovici”.


————————————————


TEXAS: ————————————————


Biserica Baptista Romana Ferguson Road, 2312 Dorrington Drive, Dallas , TX , 75228, Pastor: “Marin Tomulet”.


————————————————


Biserica Baptista Romana Bethesda, 24176 Sorters Rd. Porter TX 77365, Pastor: “Teodor Suciu”.


————————————————


Prima Biserica Baptista Romana, 15342 Old Humble Rd.Humble TX 77396, Pastor: “Ioan Stir”.


————————————————


WASHINGTON:


————————————————


Biserica Baptista Romana Good News, 9904 NE 126th St . Kirkland WA 98034, , Pastor: “Cornel Turcu”.


————————————————


VIRGINIA :


————————————————


Prima Biserica Baptista Romana, 17950 Curtis Drive Dunfries , VA 22026, Contact: “Rusalin Lungocia”.


————————————————


BISERICI PENTICOSTALE ROMANESTI IN AMERICA :


————————————————


ARIZONA:


————————————————


“LIVING WATERS ROMANIAN CHURCH”, 16635 N. 51st Ave, Glendale, AZ , , pastor: “Marinel Mesaros”, “English speaking sermons at our services”.


———————————————– Maranatha Romanian Assembly of God, 4026 W. Acoma Dr.Phoenix , AZ 85053, Pastor: “Nelu Filip”. ———————————————- Biserica Penticostala Romana N. Valley, 25435 N. 15th Ave.Phoenix , AZ 85027, Tel:, Pastor: “Cornel Avram”. ———————————————— Biserica Penticostala Romana Elim, 1748 W Cortez St. Phoenix, AZ 85029, Pastor: “Petru Lascau”. ———————————————— Biserica Penticostala Romana Emmanuel, 14600 N. Black Canion Rd.Phoenix , AZ 85027, Tel: Pastor: “Doru Levi Ilioi”. ———————————————— ARKANSAS : ———————————————— Betania Pentecostal Romanian Church, 446 Music Mountain. Hot Springs National Park, AR 71913,Pastor: “Ghita Sasca”, ———————————————— CALIFORNIA: ———————————————— Romanian Apostolic Church, 6721 Front Street, Rio Linda, CA 95673, ———————————————— Biserica Penticostala Romana Emanuel, 1770 Cerritos Ave. Anaheim , CA 92804, , Pastor: “Lazar Gog”, “Crinisor Stefan”. ————————————————- Biserica Penticostala Romana Bethesda, 12129 Adoree Street, Norwalk , CA 90650, Pastor: “Ioan Bortis”. ————————————————- Prima Biserica Apostolica Romana, 4141 Fell Street, Sacramento , CA 95838, ————————————————- Gods Apostolic Pnt. Neuter Church, 679 Richardson Street, San Bernardino , CA 92408, ————————————————- Biserica Penticostala Romana Betel, 3105 Carver Road Modesto , CA 95350, Pastor: “Ioan Muresan”. ———————————————— Biserica Pnt. Romana Church of God, 3255 East Street , North Highlands , CA 95660, ———————————————— Biserica Pnt. Apostolica Romana Bethel, 10801 Dale Ave. Stanton, CA 90680, Rev: “Ioan Prunean”. ———————————————— Prima Biserica Penticostala Romana, 1771 W. Katella Ave.Anaheim , CA 92804, http://———————————————— Biserica Rom.Philadelphia Maranatha, 6331 Lorena Dr . Mira Loma , CA 93258,Pastor: “Ianos Borcsa”. ———————————————— Biserica Apostolica Romana, 8877 Mission Blvd. Riverside , CA 92509, Pastor: “Petrica Furdui”. ———————————————— Maranatha Romanian Church of God, 3255 E. Street, North Highlands , CA 95660, Pastor: “Moise Gaode”. ———————————————— Biserica Penticostala Romana Maranatha, 6120 Lemon Hill Sacramento , CA 95824, Pastor: “Miluta Labau”, ———————————————— Metanola Romanian Open Bible Church, 7736 Sunset Ave. Sacramento , CA 95628,Pastor: “George Ratiu”. ———————————————— Victory Romanian Christian Center. 5824 Gibbons Dr . Carmichael , CA 95608, Pastor: “Valeriu Brincovan”. ———————————————— Biserica Penticostala Romana, 1679 Richardson Street, San Bernandino , CA 92408, Pastor: “Liviu Puraci”. ————————————————- FLORIDA : ————————————————- Romanian Church of God, 1308 North Dixie Highway Hollywood , FL 33020, Pastor: “Vasile Palincas”. ————————————————- GEORGIA: ————————————————- Prima Biserica Penticostala Romana, 142 Scenic Hwy SW, Lawrenceville , GA 30045, Pastor: “Florian Lucaciu”. ————————————————- Emmanuel Romanian Church of God, Ingles Plaza City Church, Lawrenceville , GA 30044, Pastor: “Iosif Purcaru”. ————————————————- Philadelphia Romanian Assembly of God, 2173 Cain Circle, Dacula GA 30011, tel: Pastor: “Vasile Strimbu”. ————————————————- IDAHO: ————————————————- Prima Biserica Penticostala Romana, 825 Lakelove Ave. Nampa , ID 83686, Pastor: “Marius Tripon”. ———————————————— Maranatha Romanian Church of God, 1019 W. Flamingo Street, Nampa , ID 83683, , Pastor: “Gavril Costea”. ———————————————— ILLINOIS : ———————————————— Biserica Penticostala Romana Bethany, 7301 North Caldwell Avenue, Niles , IL 60714, Tel: Rev: “Luigi Mitoi”, “PetruCladovan”. ———————————————— Chicago Southside Romanian Church of God, 6641-45 S. Troy Ave. Chicago , IL 60629, Rev: “Stefan Batu”. ———————————————— Biserica Penticostala Romana ELIM, 4850 N. Bernard Street, Chicago, Illinois 60625, Birou : Rev. “Cristian Ionescu”. ———————————————— Biserica Penticostala Romana Emanuel, 4600 N. Kilpatrick, Chicago , IL 60630, Pastor: “Ionel Pintilai”. ———————————————— Biserica Penticostala Romana Ghetsimani, 3838 N. Elston , Chicago , IL. 60618, Pastor: “Aurel Balici”. ————————————————- Maranatha Romanian Church of God, 2809 W. 59th Street, Chicago , IL . 60629, , Pastor: “Alexandru Trombitas”. ————————————————- “Philadelphia Romanian Church of God”, 1713 West Sunnyside Av, Chicago , IL 60641, Pastor: “Florin Cimpean”. “English speaking sermons at our services”. ————————————————- INDIANA : ————————————————- Romanian Pentecostal Church of God, 207 North Prettyman Str. Knox , IN 46534, , Pastor: “John Vlad”. ———————————————— MICHIGAN: ———————————————— Biserica Penticostala Romana Grace, 272 N. Hewitt,Ypsilanti , MI 48197, Pastor: “Pavel Pop”.———————————————— Biserica Penticostala Romana Bethesda, 2075 E. Long Lake Rd.Troy , MI. 48098. Pastor: “Simion Timbuc”.———————————————— Biserica Penticostala Romana Betania. 6811 Calhoun, Dearborn , MI 48126, Pastor : “Nistor Forgaciu”. ———————————————— Prima Biserica Penticostala Romana, 18501 Middlebelt Road, Romulus , MI 48174, Pastor: “Nelu Tirlea”. ———————————————— Biserica Penticostala Romana Betel, 2600 Saulino Ct.Dearborn , MI 48120, Pastor: “Gheorghe Iacoban”. ———————————————— Romanian Pentecostal Church of God, 4470 Pardee Avenue, Dearborn Heights , MI 48125, Pastor: Rev. “Johnny Buia”. ————————————————- Philadelphia Romanian Northside Assembly of God, 27314 Barrington, Madison Heights , MI 48071, Pastor: “Florian Mudura”. ————————————————– Romanian Pentecostal Ministries, 9137 Whispering Pines Drive, Saline , MI 48176, ————————————————– The Preacher Romanian Pentecostal, 1041 West Willis Road, Saline , MI 48176, ————————————————– MISSOURI : ————————————————- Biserica Penticostala Romana Eben EZER, 2233 North East Avenue, Springfield , MO 65803, Pastor: “Iosif Fring”. ————————————————– NEW YORK : ————————————————– Romanian Pentecostal Church of God, 198 St. Nicholas Avenue, Brooklyn NY 11237, Pastor : “Petru Kokora”. ————————————————– NORTH CAROLINA: ————————————————– Romanian Pentecostal Church of Wyoming Valley, P.O.Box 97277, Raleigh, NC. 27624-7277, Pastor: “Petru Lulciuc”. ————————————————– Bethesda Romanian Church of God, P.O. Box 498, Denver , NC 28037, Rev: “Benjamin Bora”. ————————————————– Prima Biserica Penticostala Romana, 240 14 th Ave. NE, Hickory , NC 28601, , Rev: “Beniamin Patrautan”. ————————————————- OREGON: ————————————————- “Agape Bible Church”, Pastor. “Avram Berghiano”, 5231 Se Stark, Portland, Or. 97215. Pastor. “Avram Berghiano”, “English speaking sermons at our services”. ————————————————- Asociatia Bisericilor Penticostale Romane din SUA, 5544 SE 128 Ave. Portland , OR 97236, ————————————————- Biserica Penticostala Romana Philadelphia, 5444 Southeast 128th Avenue, Portland , OR 97236, Pastor: “Nicky Pop”. ————————————————- Biserica Apostolica Romana Bethany, 17608 SE Foster Rd. Portland , OR 97236, Pastor : Rev. “Stefan Varga”. ————————————————- Bethesda Romanian Church of God, 4710 SE Oak Street, Portland , OR 97215, Pastor : “Ioan Isai”. ————————————————- Prima Biserica Apostolica Romana, 18427 Northeast Glisan Street, Portland , OR 97230, Tel: Pastor : “Viorel Foghis”. ————————————————– PENNSYLVANIA: ————————————————– “Bethany Romanian Church of God”, 409 Oak Grove Road, Reading, PA 19601, Rev: “Simion Avram”. ————————————————- TENNESSEE: ————————————————- “Bethany Romanian Church of God” 2718 Greenway Rd. Knoxville , TN 37918, Pastor : “Daniel Heler”. ————————————————- “Bethel Romanian Church of God”, 814 South Dickerson Road,Goodlettsville, TN 37072, ———————————————— TEXAS: ———————————————— Biserica Penticostala Romana “Raul Vietii”, 3726 Pruitt Ave. Dallas, TX 75227, Pastor: “Mihaila Triscas”. ———————————————— “Biserica Romana Agape”, 9217 Ferguson Rd.Dallas , TX 75214, “George Zimbru”, “Ioan Volosen” si “Aurel Covaci”. ———————————————— Biserica Penticostala Romana Elim, 3726 Pruitt Ave. Mesquite , TX 75149, , Pastor : “Aurel Covaci”. ———————————————— Biserica Penticostala Romana, 302 N. Hastings, Duncanville , TX 75116,Pastor : “Constantin Hategan”. ———————————————— Biserica Penticostala Romana, 2312 Bosque.Waco , TX 76707, Pastor : “Iosif Tofanel”. ———————————————— Biserica Penticostala Romana Grace, 2809 Milroy Lane, Houston , TX 77066, , Pastor : “Vasile Streango”, ———————————————– WASHINGTON: ———————————————– Prima Biserica Penticostala din Seattle 8315 NE 155th St. Kenmore , WA 98011-4749, Pastor: “Vasile Antemie”, “Leonard Semenea”. ————————————————- Biserica Penticostala Romana “Muntele Sion”, 14216 132nd Ave NE, Kirkland , WA 98034, Pastor: “Leontin Goman”. ————————————————- Biserica Penticostala Romana Philadelphia, 3301 E. 29 th Street, Vancouver , WA 98661Pastor: “Cornel Danciu”. ———————————————— Biserica Apostolica Romana Bethel, 22600 116 th Ave. SE, Kent , WA 98031, , Pastor : “Ilarion Bosancu”. ———————————————— Elim Romanian Church of God, 15800 SE Newport Way, Bellevue , WA 98006, Pastor : “Ovidiu Piscuc”. ———————————————— Biserica Crestina Romana Speranta, Services at: 5241 116 th Ave. NE, Kirkland , WA 98033, Pastor : “Ezechiel Suciu”. ———————————————— BISERICI ADVENTISTE ROMANESTI IN AMERICA: ———————————————— CALIFORNIA: ———————————————— Romanian 7 th Day Adventist Church, 26271 Mayberry Street, Bryn Mawr , CA 92318, Pastor: “Romulus Chelbegean”. ———————————————— Romanian 7 th Day Adventist Church, 11470 Campus Street, Loma Linda , CA 92354, Pastor: “Nicu Butoi”. ———————————————— FLORIDA: ———————————————— Romanian 7 th Day Adventist Church, 1308 N. Dixie Hwy, Hollywood , FL 33020, Pastor: “Grigore Leordean”. ———————————————— GEORGIA: ———————————————— Biserica Adventista de Ziua a Saptea North Romanian, 4359 Sardis Church Rd, Buford , GA 30519, Pastor: “Beniamin Stan”. ————————————————- Romanian 7 th Day Adventist Church, 1207 Oakland Rd.Lawrenceville , GA 30044,Pastor: “Edmund Constantinescu”. ————————————————- ILLINOIS: ————————————————- Romanian 7 th Day Adventist Church, 5959 W. Berenice Ave. Chicago , IL . 60634,Pastor: “Gabriel Bardan”. ————————————————- Romanian 7 th Day Adventist Church, 841 Elsie Dr .Melrose Park , IL 60160, Pastor: “Titus Naftanaila”. ————————————————- MICHIGAN : ————————————————- Romanian 7 th Day Adventist Church, 26300 Goddard, Taylor , MI 48180, Pastor: “Leontin Roman”. ————————————————- NEW YORK : ———————————————— Romanian 7 th Day Adventist Church, 1925 Gates Avenue, Ridgewood , NY 11385, Pastor: “Petre Danci”. ———————————————— OREGON: ———————————————— Romanian 7 th Day Adventist Church 232 SE 80 th Avenue, Portland , OR 97215, , Pastor: “Daniel Ciobanu”. ———————————————— BISERICI INDEPENDENTE IN AMERICA: ———————————————— Emanuel Romanian Christian Church, 2950 Belfort Rd. Jacksonville, FL 32216, Contact: “Mircea Halmajan”. ———————————————— BISERICI BAPTISTE ROMANESTI IN CANADA ———————————————— BRITISH COLUMBIA : ———————————————— Biserica Baptista Romana Harul, 7772 Graham Ave.Burnaby, V3N 1V4, British Columbia – Canada, Pastor: “Aurel Mateescu”, Website: ———————————————— ONTARIO: ———————————————— Biserica Romana Emanuel, Adresa: Hyatt Av. United Church, 282 Hamilton Road, London, Ontario, Pastor: “Daniel Pripon”. ———————————————— Biserica Baptista Romana, 130 Victoria Ave. Nort, Hamilton Ontario L8L 5E5. Pastor: “Petre Marcuci”. ———————————————— Prima Biserica Baptista Romana, 1710 Glasgow, Kitchener Ontario,Pastor: “John Pasui”. ———————————————— Biserica Baptista Romana Speranta, 135 Highland Rd. West, Kitchener Ontario N2M 3B9, Pastor: “Nicu Brinda”. ———————————————— Biserica Baptista Romana Bethel, 164 Eight Ave. Kitchener Ontario, Pastor: “Ilie Vela”. ———————————————— Biserica Baptista Romana Toronto, 36 Broadlands Boulevard, North York, ON M3A 1J3 Pastor: “Mircea Toma”. ———————————————— Biserica Baptista Romana, 1696 Cadillac Ave. Windsor , Ontario, Contact: “Traian Dosescu”. ———————————————— QUEBEC: ———————————————— Biserica Baptista Romana “Dragostea”, 2285, Av. Papineau, Montreal, QC, Pastor: “Mircea Esan”. ———————————————— Prima Biserica Baptista Romana din Montreal, 123 Cartier Quest Blvd. Laval des Rapides, Qc H7N 2M7, Pastor: “Paul Banu”. ———————————————— BISERICI PENTICOSTALE: ———————————————— BRITISH COLUMBIA: ———————————————— Biserica Penticostala Romana Emanuel, Adresa: 1383 Austin Ave, Coquitlam, BC V3K 3P6, Pastor: “Cornel Lela”. ———————————————— ONTARIO: ———————————————— Biserica Penticostala Romana “LOGOS”, 606 Jane Street , Toronto , ON M6S 4A6, Pastor: “Ioan Bale”. ———————————————— Biserica Penticostala Romana, 160 Grand River Blvd, Kitchener , ON. ———————————————— BISERICI ADVENTISTE ROMANESTI IN CANADA ———————————————— QUEBEC: ———————————————— Biserica Adventista Romana De Ziua a Saptea Montreal, 172 Willibrord (Verdun ), Montreal – Quebec – Canada, , Pastor : “Adrian Golea”. =============================================== Pentru a face schimbari sau corectari de adrese, va rugam sa ne trimeteti un e-mail la adresa:


BISERICI BAPTISTE DIN AMERICA: ———————————————— ARIZONA: ———————————————— “Prima Biserica Baptista Romana”, 7801 N. 27th Ave. Phoenix AZ. 85051, Tel: Pastor: “Octavian Dobos”. ———————————————— “Biserica Crestina Baptista Romana Pacea”, 15825 N. 35th Ave. Phoenix AZ. 85053, Tel: Pastor: “Pascu Geabou”. ———————————————— CALIFORNIA: ———————————————— “Biserica Baptista Romana “ Bethel ”, 310 S. Lemon Street, Anaheim CA. 92804, Tel: Pastor: “Daniel Branzei”. ———————————————— “The Way of the Cross Rom. Baptist” Church, 1045 W. Olive Street, Colton CA 92324, Pastor: “Daniel Sarlea”. ———————————————— “Biserica Baptista Romana “Credinta”, 964 Blossom Way, Hayward , CA 94541, Tel: Rev: “Gheorghe Motoc”, ‘Iosif Sarac”, ———————————————— “Biserica Baptista Romana Bethany ”, 1431 W. La Habra Blvd. La Habra , CA 90631, Tel: Pastor: “Liviu Tiplea”. ———————————————— “Biserica Baptista Romana”, 230 Autocenter Court, Modesto CA 95356, Pastor: “Iosif Bote”. ———————————————— “Biserica Baptista Romana Bethel ”, 5590 Madison Ave. Sacramento CA 95841, Pastor: “Sandu Crisan”, “John Gug”. ———————————————— “Biserica Baptista Romana Grace”, 3832 Whitney Ave. Sacramento CA 95821, Pastor: “Claudiu Valcu”. ———————————————— “Biserica Baptista Romana din San Francisco Bay”, 14871 Bancroft Avenue, San Leandro , CA 94578, Pastor: “Ovidiu Rauca”. ———————————————— “Betel Romanian Baptist Church”, 5590 Madison Av. Sacramentao, CA. 95841, “Doru Aninoiu”. ————————————————- “Biserica Baptista Romana Golgota”, 20801 S. Ramon Vly Blvd. San Ramon CA 94583, Pastor: “Ioan Pascut”. ———————————————— “Emmanuel Romanian Baptist Church” 1209 E Garfield Ave Glendale, CA 91205 strong> Pastor: “Radu Stir”. ———————————————— “Maranata Romanian Baptist Church”, 15414 Lemon Drive, La Mirada, CA. 90638 ———————————————— COLORADO: ———————————————— “Biserica Baptista Romana din Denver”, 11200 West 32nd Avenue, Wheat Ridge, CO 80033, Pastor: “Nicu Manzat. ———————————————— FLORIDA: ———————————————— “Prima Biserica Baptista Romana”, 1950 Van Buren Street, Hollywood , FL 33020, Pastor: “George Dancea”. ———————————————— “Biserica Baptista Romana Grace”, 1542 Harrison Street Hollywood , FL 33020, Pastor: Dr. “Teofil Talpesh”. ———————————————— “Biserica Baptista Romana Hollywood”, 1950 Van Buren Street,Hollywood FL. 33020, ———————————————— “Biserica Baptista Romana Maranata”, 307 Nw 62 Avenue, Hollywood FL. 33024, ———————————————— “Prima Biserica Baptista Romana”, 5500 Melaleuca Lane, Lake Worth FL 33463, Pastor: “Pavel Lungu”. ———————————————— Biserica Baptista Romana “Grace”, 3000 Orange Blossom Dr. Suite 204, Naples